Τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης εξετάζουν το ενδεχόμενο της κατάργησης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, οι οποίες είχαν επιβληθεί το 2014 λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η Μόσχα στην Ουκρανία. Τη δήλωση αυτή έκανε ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ σε συνέντευξη του στην βρετανική εφημερίδα Financial Times (FT) που δημοσιεύθηκε χθες Κυριακή.
Σύμφωνα με τον Γιαγκλαντ η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει πλήγμα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο.
Ο ίδιος είπε ότι στην περίπτωση αυτή οι πολίτες της Ρωσίας δεν θα μπορούν να επικαλούνται τις διατάξεις τη Συνθήκης για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 1949 και να απευθύνονται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επεσήμανε επίσης, ότι η αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης θα ήταν ένα αρνητικό γεγονός όχι μόνο για τους Ρώσους πολίτες αλλά και για την Ευρώπη. “Θα έχουμε μια Ευρώπη χωρίς την Ρωσία. Αυτό θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω για την Ευρώπη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.
“Κανείς δεν θέλει να δώσει το σήμα, ότι αποδεχόμαστε την προσάρτηση της Κριμαίας. Το ζήτημα δεν συνίσταται στο να υπονομεύσουμε αυτή την στάση αρχών” υπογράμμισε ο Γιάγκλαντ, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να έχει υπ’ όψιν του την εντολή που προϋποθέτει την “υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ρωσία, την Κριμαία και οπουδήποτε αλλού στην ήπειρο”.
Η εφημερίδα Financial Times, επισημαίνουν ότι αυτή την περίοδο ο Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ επισκέπτεται διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προσπαθώντας να προειδοποιήσει τα μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια ενδεχόμενη αποχώρηση της Ρωσίας από το Συμβούλιο. Κάτι τέτοιο θα στερήσει από τους Ρώσους την πρόσβαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο οποίο στη Ρωσία αναλογεί το ένα τρίτο των προσφυγών που γίνονται σ αυτό.
Συνάντηση Γιάγκλαντ με τον Ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης
Ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θορμπγιόρν Γιαγκλαντ αναμένεται να συναντηθεί την 1η Οκτωβρίου με τον Ρώσο υπουργό Δικαιοσύνης Αλεξάντρ Κονοβάλοφ.
Ο Κονοβάλοφ αναμένεται να υπογράψει το πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που αφορά την αμοιβαία συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις του 2001.