Αποζημιώσεις σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που πτωχεύουν

294

Κατά προτεραιότητα θα αποζημιώνονται οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πτωχεύουν και τα περιουσιακά τους στοιχεία εκποιούνται. Εν συνεχεία – αν απομένουν χρήματα – θα εισπράττουν οι πιστώτριες τράπεζες, το Δημόσιο και οι άλλοι πιστωτές. Η ρύθμιση αυτή συμφωνήθηκε με τους δανειστές και περιλαμβάνεται  στο πακέτο της χθεσινής συμφωνίας για την τρίτη αξιολόγηση. Θα νομοθετηθεί και θα ισχύσει άμεσα.

Μέχρι τώρα προτεραιότητα είχαν οι τράπεζες, ακολουθούσαν εφορία – ασφαλιστικά Ταμεία  και τελευταίοι μαζί με τους «λοιπούς πιστωτές» ήταν οι εργαζόμενοι. Ετσι, πρακτικά κατέληγαν να μην παίρνουν τίποτα – όπως έγινε στις περιπτώσεις των εκδοτικών συγκροτημάτων  ΔΟΛ και «Πήγασος».

Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει μονομερώς στην αλλαγή αυτής της διάταξης, ώστε να καλύπτονται πρώτα οι απαιτήσεις των εργαζομένων. Τώρα η ρύθμιση έχει και την «βούλα» των δανειστών.

Κάθε εργαζόμενος θα μπορεί να πάρει κατά προτεραιότητα μέχρι 9.669 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει ως πλαφόν, καθώς η συμφωνηθείσα  με τους Θεσμούς ρύθμιση προβλέπει ότι η ανώτατη αποζημίωση θα είναι 6 βασικοί μισθοί, πολλαπλασιαζόμενοι επί 2,75 (βασικός μισθός 586 Χ 6 Χ 2,75 = 9.669 ευρώ).