Και επισήμως διακοπή της δίκης για Τράπεζα Κύπρου

367

Το Επαρχιακό Δικαστήριο μετά από συνεδρίαση 15 λεπτών, απέρριψε το αίτημα του κ. Κληρίδη, απαλλάσοντας τελεσίδικα τους κατηγορούμενους

Kαι επισήμως διακοπή της δίκης επήλθε το πρωί στην υπόθεση της Τράπεζας Κύπρου που αφορούσε την εξαγορά των ελληνικών ομολόγων. Η απόφαση του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Γιασεμή Γιασεμή, με την οποία έκρινε – διά της έκδοσης διατάγματος φύσης certiorari – ότι η δίκη δεν μπορεί να συνεχιστεί  επειδή η κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς δεν αποκαλύπτει αδίκημα γνωστό στον νόμο, δεν μπορούσε παρά να δεσμεύσει το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας που εκδικάζει την υπόθεση. Έτσι κατά τη σημερινή προγραμματισμένη δικάσιμο, το κακουργιοδικείο ανακοίνωσε τη διακοπή της δίκης, η οποία ωστόσο δεν είναι οριστική επειδή αναμένεται η εξέταση της έφεσης που καταχώρησε ο γενικός εισαγγελέας επί του διατάγματος certiorari που εξέδωσε ο κ. Γιασεμή.

Η μόνη κατηγορία για την οποία θα μπορούσε να προχωρήσει η υπόθεση αφορούσε το αδίκημα της ψευδορκίας το οποίο αντιμετώπιζε μόνο ο Ανδρέας Ηλιάδης, ωστόσο στην περίπτωση αυτή ο γενικός εισαγγελέας, διά της εκπροσώπου του Πολίνας Ευθυβούλου, πληροφόρησε το δικαστήριο ότι την αναστέλλει και αυτήν και έτσι οι κατηγορούμενοι απαλλάχθηκαν στο σύνολό τους. Στην ουσία η δίκη διακόπτεται και δεν αναστέλλεται, εν αναμονή του αποτελέσματος της έφεσης του γενικού εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι το κατηγορητήριο της υπόθεσης περιλάμβανε συνολικά έξι κατηγορίες. Οι τέσσερις αφορούσαν το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς και οι δύο το αδίκημα της ψευδορκίας. Ο Ανδρέας Ηλιάδης αντιμετώπιζε και τις έξι κατηγορίες. Για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς, η Τράπεζα Κύπρου αντιμετώπιζε τέσσερις κατηγορίες, ο Γιάννης Κυπρή δύο κατηγορίες και οι Ανδρέας Αρτέμης, Γιώργος Γεωργιάδης, Κώστας Σεβέρη και Κώστας Χατζήπαπα  αντιμετώπιζαν μόνο μία κατηγορία.

H αντίδραση του Γενικού Εισαγγελέα

Ο Γενικός Εισαγγελέας σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, ανέφερε πως υπάρχουν ακόμη κάποια νομικά θέματα να εξεταστούν. Παράλληλα, ο κ. Κληρίδης είπε πως η Νομική Υπηρεσία θα αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου για την έφεση που άσκησε.

Σημείωσε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για απαλλαγή και όχι για αθώωση, ενώ πρόσθεσε πως η Νομική Υπηρεσία στέλνει στο δικαστήριο υποθέσεις που η ίδια κρίνει σκόπιμο να σταλούν. Ωστόσο, ανέφερε, εναπόκεται στο δικαστήριο για την τελική απόφαση.

 

 

 

ΠΗΓΗpolitis.com