Τι θέλει ο Τραμπ στη Μέση Ανατολή και γιατί αναγνώρισε την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

583

Αψηφώντας τις προειδοποιήσεις των πιο στενών συμμάχων του και τη σφοδρή αντίθεση του αραβικού-μουσουλμανικού κόσμου, ο Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε χθες, όπως είχε ήδη προαναγγείλει, την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Παράλληλα, έδωσε εντολή για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ανατρέποντας δεκαετίες της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.

Η επιλογή του Αμερικανού προέδρου εμφανίζει τη χώρα του απομονωμένη από τη διεθνή κοινότητα. Ουδεμία χώρα έχει αυτή τη στιγμή πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ –όλες τις διατηρούν στο Τελ Αβίβ– καθώς η ισραηλινή κατοχή της ανατολικής Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Eθνη και το μελλοντικό καθεστώς της πόλης αποτελεί το πλέον ακανθώδες ζήτημα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Εχοντας στο πλευρό του τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο Ντόναλντ Τραμπ επισημοποίησε την απόφασή του –για την οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά– με δήλωση που εκφώνησε από τον Λευκό Οίκο. Δικαιολογώντας την, υπενθύμισε σχετικό νόμο που ψηφίστηκε, με συντριπτική πλειοψηφία, από το Κογκρέσο το 1995, την εφαρμογή του οποίου ανέστειλαν όλοι οι προκάτοχοί του για να δώσουν χρόνο στην ειρηνευτική διαδικασία. «Αλλοι είχαν υποσχεθεί το ίδιο πράγμα προεκλογικά, αλλά δεν τήρησαν τη δέσμευσή τους. Εγώ την τηρώ», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, αμέσως μετά τη δήλωσή του, υπέγραψε και αυτός απόφαση για αναστολή εφαρμογής της απόφασης κατά ένα εξάμηνο (waiver), αφού προηγουμένως είχε δώσει εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση του νέου κτιρίου της αμερικανικής πρεσβείας.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα στηρίξει τη λύση των δύο κρατών «εφόσον συμφωνήσουν σ’ αυτό και οι δύο πλευρές». Προσέθεσε δε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην προσπάθεια διευκόλυνσης της ειρηνευτικής διαδικασίας και ανακοίνωσε ότι ο αντιπρόεδρος Πενς θα περιοδεύσει τις επόμενες ημέρες στη Μέση Ανατολή.

Αντιδρώντας άμεσα στη δήλωση Τραμπ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με την επιλογή του και απηύθυνε έκκληση προς όλες τις πλευρές για ηρεμία και αποφυγή της βίας. Την ανησυχία του για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξέφρασε και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, αποδοκιμάζοντας «μονομερή μέτρα που θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία». Εκπρόσωπος των Παλαιστινίων έκανε λόγο για «κήρυξη πολέμου», ενώ ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε να διατηρηθεί το staus quo των ιερών χώρων.

Διαμετρικά αντίθετη ήταν, όπως ήταν φυσικό, η αντίδραση του Ισραήλ. Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έκανε λόγο για «ιστορικό ορόσημο» και κάλεσε τα άλλα κράτη να μιμηθούν το παράδειγμα της Αμερικής.

 

ΠΗΓΗΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ