Σε έναν αγώνα μεγάλων ταχυτήτων έχουν επιδοθεί τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε μια προσπάθεια να επιστρέψουν οι καταθέσεις στα γκισέ αλλά και να αυξήσουν τα μερίδια τους στην αγορά.
Από τον Απρίλιο του 2017 μέχρι και τον Οκτώβριο έχουν επιστρέφει στις τράπεζες περίπου 5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) τα υπόλοιπα των καταθέσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν στα 123,86 δισ. ευρώ από 118,99 δισ. ευρώ που ήταν τον Απρίλιο.
Στα χρόνια των μνημονίων έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες περίπου 90 δισ. ευρώ αφού τον Οκτώβριο του 2010 τα υπόλοιπα των καταθέσεων ήταν 213 δισ. ευρω. Πολλά από αυτά τα ποσά συνεχίζουν να παραμένουν σε θυρίδες και σε στρώματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων έχει τοποθετηθεί σε επενδυτικά ή σε καταθετικά προϊόντα σε τράπεζες του εξωτερικού.
Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά στην οικονομία θα υπάρξει σημαντική χαλάρωση στα capital controls, εξέλιξη που χωρίς αμφιβολία θα στείλει μήνυμα στους καταθέτες ότι το τραπεζικό σύστημα είναι εκ νέου σταθερό και δεν κινδυνεύει.
«Καθήλωση» εμφανίζουν οι καταθέσεις ταμιευτηρίου, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αδυναμία των νοικοκυριών να αποταμιεύσουν. Πρόκειται για απλούς αποταμιευτικούς λογαριασμούς των νοικοκυριών και χρησιμοποιούνται για συναλλαγές ή και για λόγους πρόνοιας έναντι μελλοντικών αναγκών και έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματος και της αύξησης των φόρων και των εισφορών.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, στο τέλος Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν στα 49,4 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 200 εκατ. ευρώ από τον Ιανουάριο του 2017.
Θετική εικόνα εμφανίζουν οι καταθέσεις προθεσμίας, οι οποίες εξυπηρετούν κυρίως επενδυτικούς σκοπούς και μάλιστα σε ένα περιβάλλον όπου δεν είναι δυνατόν να αυξηθούν οι τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό. Από τον Ιανουάριο έως και τα τέλη Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 5,6%, στα 46,8 δισ. ευρώ από 45 δισ.
Το σχέδιο των τραπεζών
Η πλήρης άρση των capital controls σε ότι αφορά την ανάληψη μετρητών που επαναπατρίζονται από το εξωτερικό είναι ένα μέτρο το οποίο επιτρέπει στον καταθέτη να «σηκώσει» το 100% του ποσού. Επίσης τα bonus στα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες για το «φρέσκο» χρήμα που έρχεται από το εξωτερικό ή βγαίνει από τις θυρίδες και τα στρώματα, βοηθάει να συνεχιστεί με ταχύτερους ρυθμούς η επιστροφή των καταθέσεων.