Μέρα δε μείωσε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας την ποινή της 58χρονης πρώην υπαλλήλου του Τμήματος Προμηθειών της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας για την πλαστογράφηση εξουσιοδοτήσεων και υπογραφών και την εξαργύρωση με αυτές εγγυητικών επιστολών ιδιωτών για έργα που υλοποιούσε η Περιφέρεια.
Είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 27 μηνών με αναστολή για πλαστογραφία μετά χρήσεως και κατ’ εξακολούθηση και απάτη κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο είχε αρνηθεί να της αναγνωρίσει οποιοδήποτε ελαφρυντικό. Και χθες κρίθηκε ένοχη για τα ίδια αδικήματα και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 27 μηνών, την οποία μπορεί να εξαγοράσει προς 5 ευρώ ημερησίως. Η ίδια δεν παραστάθηκε ούτε και χθες στη διαδικασία, ενώ από το πρώτο δικαστήριο έχει ομολογήσει τις πράξεις της μέσω του δικηγόρου της.
Να σημειωθεί ότι σε βάρος της εκκρεμεί και υπόθεση που αφορά στη χρήση πλαστού απολυτηρίου με το οποίο είχε προσληφθεί ως υπάλληλος.
Διάρρηξη και παραίτηση
Την περίοδο που συνέβησαν τα γεγονότα στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας είχε αποκαλυφθεί υπόθεση με πλαστό πτυχίο άλλου υπαλλήλου, είχε ζητηθεί εξέταση όλων των φακέλων των υπαλλήλων και επιβεβαίωση των τίτλων σπουδών τους. Αυτό το γνώριζε η 58χρονη υπάλληλος, η οποία γνώριζε επίσης πολύ καλά ότι το απολυτήριο με το οποίο είχε προσληφθεί ήταν πλαστό.
Ένα πρωί η προϊσταμένη του Τμήματος Γραμματείας βρήκε σπασμένο το συρτάρι που φυλούσε το εμπιστευτικό πρωτόκολλο και όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, η κατηγορούμενη ήταν η μόνη που είχε μπει στο κτήριο το προηγούμενο βράδυ.
Η 58χρονη βρήκε στο συρτάρι της προϊσταμένης την απάντηση για το πλαστό της απολυτήριο, ενώ μετά άφησε την παραίτησή της στο γραφείο του προϊστάμενου της. Από τότε έχει εξαφανιστεί και δεν παρουσιάσθηκε πουθενά να δώσει εξηγήσεις.
Εγγυητικές επιστολές
Τις αμέσως επόμενες ημέρες άρχισαν να καταφτάνουν στην υπηρεσία ταξιτζήδες που είχαν αναλάβει το έργο της μεταφοράς μαθητών και να καταγγέλλουν εξαργύρωση των εγγυητικών τους επιστολών. Η 58χρονη έφτιαχνε εξουσιοδοτήσεις, όπου φαινόταν ότι ο Χ ιδιοκτήτης ταξί την εξουσιοδοτεί να εισπράξει την εγγυητική του επιστολή από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ το γνήσιο υπογραφής φαινόταν ότι το βεβαίωνε η προϊσταμένη της υπηρεσίας, προφανώς χρησιμοποιώντας τις σφραγίδες εν αγνοία της.
Ακολούθησε έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στο γραφείο της κατηγορουμένης, όπου βρέθηκαν εξουσιοδοτήσεις που είχε φτιάξει, εγγυητικές επιστολές, μια σφραγίδα που είχε φτιάξει και υπέγραφε ως προϊσταμένη του Τμήματος Προμηθειών ενώ δεν ήταν, καθώς και ένα μπλοκ εγγυητικών επιστολών του Ταμείου Παρακαταθηκών που δε θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να βρίσκεται εκεί.
Με το πλαστό απολυτήριο η 58χρονη είχε διορισθεί αρχικά σε Δήμο της Μεσσηνίας και μετά πήγε στην τότε Νομαρχία.
Ιδιοκτήτες ταξί που είχαν αναλάβει μεταφορικό έργο από την Περιφέρεια και μετά την εξαφάνισή της ανακάλυψαν πως οι εγγυητικές τους επιστολές είχαν εξαργυρωθεί από την κατηγορούμενη, κατέθεσαν χθες ως μάρτυρες.
Μεταξύ όσων ειπώθηκαν, ταξιτζής είπε ότι στο δικό του φάκελο στο Τμήμα Προμηθειών η πρωτότυπη εγγυητική επιστολή είχε αντικατασταθεί με μια απλή φωτοτυπία και είχε εξαργυρώσει την κανονική. Έτσι, στην πραγματικότητα ήταν και ο ίδιος παράνομος, καθώς συνέχιζε να εκτελεί το έργο της μεταφοράς μαθητών.
Επισήμαναν, δε, ότι δεν τους έχει επιστρέψει κανένα ποσό, ούτε έκανε κάποια κίνηση για να τους αποζημιώσει.
Η εισαγγελέας ζήτησε την ένοχή της όπως και πρωτόδικα, ενώ απέρριψε τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών.