«Οι μέθοδοι δράσης των διακινητών εξελίσσονται διαρκώς και πρέπει να αντιμετωπιστούν», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας
Την ανάγκη να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες από όλα τα κράτη-μέλη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, εξέφρασε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην κοινή συνάντηση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Εισηγητών και της Πλατφόρμας της Κοινωνίας των Πολιτών της ΕΕ κατά της εμπορίας ανθρώπων, στις Βρυξέλλες.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε ότι οι μέθοδοι δράσης των διακινητών εξελίσσονται διαρκώς και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Το κίνητρό τους, είπε, είναι το κέρδος, το οποίο παραμένει μεγάλο όσο εξακολουθεί να υπάρχει νοοτροπία ατιμωρησίας. «Είναι απαράδεκτο για τις κοινωνίες και τον πολιτισμό μας, το γεγονός ότι τον 21ο αιώνα συνεχίζεται η εμπορία ανθρώπων», είπε ο Έλληνας επίτροπος, προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, αποθαρρύνοντας αποτελεσματικά τη ζήτηση υπηρεσιών που αποτελούν αντικείμενο της εκμετάλλευσης των θυμάτων.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει πιο συντονισμένη και ενιαία προσέγγιση, τόσο εντός όσο και εκτός της ΕΕ, μεταξύ των οργανισμών και των αρμόδιων υπηρεσιών, καθώς και με τρίτες χώρες. Παράλληλα, τόνισε, θα πρέπει να αποκτήσουμε καλύτερη γνώση για το φαινόμενο της εμπορίας ανθρώπων και να εξασφαλίσουμε κατάλληλη χρηματοδότηση για τη στήριξη των δράσεών μας.
«Οι πρόσφατες εικόνες αγοραπωλησιών απελπισμένων ανθρώπων στη Λιβύη προκαλούν αποτροπιασμό, ωστόσο δεν είναι κάτι καινούριο. Η κατάσταση στη χώρα είναι ακόμα χειρότερη και, δυστυχώς, το φαινόμενο αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Λιβύης», ανέφερε στη συνέχεια ο επίτροπος. Όπως σημείωσε, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, από το 2014, ο αριθμός των γυναικών και των κοριτσιών, κυρίως από τη Νιγηρία, που φθάνουν στην Ευρώπη και είναι πιθανά θύματα εμπορίας ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση έχει αυξηθεί κατά 600%. «Είναι καθήκον μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου παγκοσμίως, τη δίωξη των αδίστακτων δικτύων εγκληματιών και την πάταξη της ανήθικης δραστηριότητάς τους. Είναι επίσης καθήκον μας να παρέχουμε αποτελεσματική προστασία και στήριξη σε γυναίκες, άνδρες και παιδιά που έχουν βιώσει αυτές τις τραγικές εμπειρίες. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να δράσουμε από κοινού», πρόσθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη δημιουργία της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης θα συμβάλλει σημαντικά στις προσπάθειές μας για την εξάρθρωση των εγκληματικών δικτύων εμπόρων και διακινητών στην περιοχή, εκτίμησε ο Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι η εμπορία ανθρώπων συμβαίνει και εντός της Ευρώπης. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 65 % των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας ανθρώπων στην ΕΕ είναι πολίτες της. Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα θύματα από αυτά που έχουν καταγραφεί επισήμως.
Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ έχει αναπτύξει ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο και μια συνεκτική πολιτική, που βασίζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, και εστιάζει στην προστασία των θυμάτων, ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά. Ανέφερε ως παράδειγμα την επιχείρηση «Dragon», η οποία συντονίστηκε και υποστηρίχθηκε από την Europol και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, επιφέροντας σημαντικό πλήγμα στις δραστηριότητες του οργανωμένου εγκλήματος, συμπεριλαμβανομένης της εμπορίας ανθρώπων.