ΕΟΚΕ: Απαραίτητη η ενιαία πολιτική τροφίμων στην ΕΕ
Η Ευρώπη πρέπει να φέρει την επανάσταση στην προσέγγισή της στα τρόφιμα, εστιάζοντας στην αειφορία και την υγεία, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, σύμφωνα με έκθεση της ΕΟΚΕ.
Από την παχυσαρκία και τις χρόνιες παθήσεις στην κυκλική οικονομία και την κλιματική αλλαγή, η πολιτική τροφίμων καλύπτει ένα ευρύ φάσμα τομέων πολιτικής. Ωστόσο, η σημερινή χάραξη πολιτικής για τα τρόφιμα είναι ασυνάρτητη, με αρμοδιότητες κατανεμημένες μεταξύ των εθνικών και κοινοτικών επιπέδων και μεταξύ των διαφόρων τμημάτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Εάν η ΕΕ αναγεννηθεί σήμερα, θα δημιουργήσει μια ενιαία πολιτική τροφίμων που θα αποσκοπεί στη δημιουργία βιώσιμων τροφών από αειφόρα συστήματα διατροφής, συνδέοντας τη γεωργική παραγωγή με τις υπηρεσίες διατροφής και οικοσυστημάτων και εξασφαλίζοντας αλυσίδες εφοδιασμού που προστατεύουν τη δημόσια υγεία για όλα τα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών», αναφέρει η έκθεση.
«Tώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να δράσουμε λόγω του πλήθους των προγραμμάτων τροφίμων που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο», τόνισε ο επικεφαλής της έκθεσης, Peter Schmidt, υπογραμμίζοντας ότι: «Στο πλαίσιο του FAO, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός προγραμμάτων, πολλά από τα οποία χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Στη συνέχεια, υπάρχει το Σύμφωνο του Μιλάνου για τη Διατροφική Πολιτική στις Πόλεις και η διεθνής πλατφόρμα για την πολιτική τροφίμων».
Απαντώντας στο ερώτημα, αν η Ευρώπη θα μπορούσε να τροφοδοτηθεί χωρίς το σημερινό σύστημα εντατικής γεωργίας, ο κ. Schmidt επέμεινε ότι «δεν υπάρχει αντίφαση» μεταξύ του στόχου της αύξησης της βιολογικής καλλιέργειας και της διασφάλισης της επισιτιστικής ασφάλειας της ΕΕ. Ωστόσο, θα χρειαστεί μεγαλύτερη προσπάθεια για την παύση των απορριμμάτων τροφίμων.
Περίπου το 30% των τροφίμων χάνεται στην ΕΕ, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις. Για τον κ. Schmidt, η αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος απαιτεί δράση σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της βιομηχανίας και της εκπαίδευσης του κοινού σχετικά με την αξία των τροφίμων.
Ιταλία: Έγκριση νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση των λύκων
Στη ψήφιση νομοσχεδίου που ενδέχεται να επηρεάσει τον πληθυσμό των λύκων προχώρησε η Ιταλία, φέρνοντας ξανά στο προσκήνιο το διάλογο για την προστασία του είδους.
Ειδικότερα, ήδη από τη δεκαετία του 1990, οι γκρίζοι λύκοι (Canis Lupus) αποτελούν είδος προς εξαφάνιση στην Ευρώπη, εξαιτίας της μείωσης των οικοτόπων και της σφαγής τους.
Ωστόσο, το International Union for Conservation of Nature (IUCN) επισημαίνει ότι από το 2008 ο πληθυσμός τους παρουσιάζει σταθερότητα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παρόλα αυτά, σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές (Σκανδιναβία, Άλπεις μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας και δάση μεταξύ Πολωνίας και Γερμανίας) εξακολουθεί να παραμένει ευάλωτο είδος, τονίζει ο βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, Luigi Boitani.
Σε κάθε περίπτωση, τα κόστη είναι αρκετά για τους γεωργούς. Πέρυσι, η Γαλλία δαπάνησε 3,2 εκατομμύρια ευρώ, καθώς 360 λύκοι σκότωσαν περίπου 10.000 πρόβατα.
Από την άλλη πλευρά, στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου ο λύκος έχει εξαφανιστεί, κάθε χρόνο 20.000 πρόβατα και αρνιά πέφτουν θύματα αδέσποτων σκύλων, ενώ στην Ισπανία, όπου επιτρέπεται η σφαγή σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων επιθέσεων, οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν ψευδώς 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για επιθέσεις λύκων.
ΕΕ: Πρωτοβουλία για τον περιορισμό εισαγωγών ρυζιού από την Καμπότζη
Περιορισμό των εισαγωγών ρυζιού από την Καμπότζη για λόγους προστασίας της ιταλικής και ευρωπαϊκής βιομηχανίας ζήτησε από την Κομισιόν η Ιταλία και επτά ακόμη κράτη μέλη της ΕΕ.
Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές ρυζιού από την Καμπότζη υπερδιπλασιάστηκαν, επηρεάζοντας αρνητικά το εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ (το 2016 οι συνολικές εισαγωγές αγαθών υπερβαίνουν τις εξαγωγές κατά 3,9 δις ευρώ).
Σύμφωνα με τη ρήτρα διασφάλισης που περιλαμβάνεται στην ιδρυτική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, σε περιπτώσεις που οι εισαγωγές από τρίτη χώρα πλήττουν το εμπορικό ισοζύγιο οποιασδήποτε χώρας της ΕΕ, τα κράτη μέλη μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να εισαγάγει εμπορικούς φραγμούς για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
«Η πρωτοβουλία της Ιταλίας είναι κατανοητή», δήλωσε εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Γεωργίας στη EURACTIV, τονίζοντας ότι στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία οι εισαγωγές ρυζιού από τη συγκεκριμένη χώρα θα πρέπει υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους.
Το ιταλικό υπουργείο Γεωργίας ισχυρίζεται ότι η αύξηση των εισαγωγών ρυζιού Indica από την Καμπότζη, που αντιστοιχεί στο ένα τρίτο περίπου της τιμής αγοράς της ΕΕ, οδήγησε τους Ευρωπαίους αγρότες να στραφούν στην παραγωγή ρυζιού Japonica, προκαλώντας υπερπαραγωγή και πτώση των τιμών έως 60%.
Ρουμανία: Προώθηση πρόβειου κρέατος στα εστιατόρια
«Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα Select Sheep με στόχο να τονωθεί η κατανάλωση πρόβειου κρέατος και ενισχυθεί η εισαγωγή του στα εστιατόρια. Για το σκοπό αυτό, θα διοργανώσουμε τρεις εκδηλώσεις που βασίζονται σε αυτό το πρόγραμμα και θα περιλαμβάνουν ανοιχτό μάθημα για ενημέρωση του κοινού», δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Γεωργίας της Ρουμανίας, Petre Daea.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι ένα δίκτυο εστιατορίων θα παρουσιάσει κάποια μενού πρόβειου κρέατος κατά την προσεχή περίοδο, ενώ θα προωθηθούν κι άλλα προϊόντα της χώρας, όπως το χοιρινό, το κοτόπουλο και το μέλι.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο ιερό στη Ρουμανία από το να είσαι κτηνοτρόφος και ταυτόχρονα καταναλωτής των προϊόντων που παράγεις με τόση προσπάθεια και πολλή ψυχή», κατέληξε.