To ενδιαφέρον των φορολογικών αρχών εστιάζεται σε 4-5 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ οι οποίες και αξιολογούνται ως σημαντικές
Η αξιοποίηση των διαφόρων λιστών με ονόματα Κυπρίων φορολογουμένων ή με πρόσωπα που σχετίζονται με την Κύπρο, τα οποία φαίνεται να διατηρούν χρήματα σε δικαιοδοσίες ή τράπεζες που συνδέονται με υποθέσεις φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, δεν έχει φέρει σπουδαία αποτελέσματα για τα ταμεία του κράτους.
Εξαίρεση ίσως αποτελούν 4-5 υποθέσεις της λίστας Λαγκάρντ (οι οποίες εξακολουθούν να εξετάζονται από το Τμήμα Φορολογίας), οι οποίες και αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικές. Επιπλέον η πορεία των ερευνών έδειξε ότι η πλειοψηφία συμμορφώθηκε με τις υποδείξεις των φορολογικών αρχών, αν και ένας σημαντικός αριθμός εξακολουθεί να μην συνεργάζεται.
Ο λόγος λοιπόν που ο κανόνας είναι η μη βεβαίωση επιπλέον φόρων είναι ότι οι περισσότεροι ελεγχόμενοι είναι λογιστές και δικηγόροι -και όχι τελικοί δικαιούχοι των λογαριασμών- οι οποίοι και εκπροσωπούν πελάτες τους, παράμετρος που είχε αναδείξει και ο «Π» σε πρόσφατο πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ.
Στην παραπάνω παράμετρο αναφέρεται και το Υπουργείο Οικονομικών σε ενημερωτικό σημείωμα προς την Επιτροπή Οικονομικών, με το οποίο δίνονται απαντήσεις σε ερωτήματα βουλευτών που είχαν τεθεί κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση των λιστών έγινε στο πλαίσιο διεθνών δημοσιογραφικών ερευνών, με τα στοιχεία να διαρρέουν μέσα από τράπεζες και δικηγορικά γραφεία. Σε καμία περίπτωση δεν ετέθη θέμα αμφισβήτησης της δημοσιογραφικής έρευνας, αλλά αντίθετα σε όλες τις χώρες έγινε αξιοποίηση από τις φορολογικές αρχές, με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση.
«Λίστα Λαγκάρντ»
Χρήματα, μέχρι στιγμής, έχουν εισπραχθεί από τη λίστα Λαγκάρντ (αφορά καταθέσεις στην Ελβετία), χωρίς όμως και πάλι τα ποσά να είναι μεγάλα.
Από τα 490 προφίλ της λίστας, μόνο 4-5 υποθέσεις, όπως ήδη αναφέραμε, εξακολουθούν να παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και να εξετάζονται σε βάθος. Από τις υπόλοιπες:
Σε 56 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν επιπλέον φόροι και μετά την εξέταση των ενστάσεων εισπράχτηκε τελικά ποσό 1.868.752 ευρώ, δηλαδή 35.937,5 ευρώ ανά υπόθεση.
Υπό έρευνα παραμένουν 54 προφίλ. Για τα 17 δεν έχουν προκύψει πρόσθετοι φόροι και αναμένονται ορισμένα επιπλέον στοιχεία -από τα οποία δεν αναμένεται να χρειαστεί η επιβολή πρόσθετων φόρων- προκειμένου να κλείσει ο φάκελος. Τα υπόλοιπα 37 προφίλ είναι στην πραγματικότητα 22 υποθέσεις (καθώς μέλη της ίδιας οικογένειας εξετάζονται μαζί). Οι περισσότερες είναι στο τελικό στάδιο.
«Σύμφωνα με τη μέχρι τώρα ανάλυση οι φόροι που αναμένεται να προκύψουν είναι περιορισμένοι, εκτός από 4-5 υποθέσεις που εξετάζονται σε βάθος», τονίζεται στο ενημερωτικό σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών.
Panama Papers
Οι περισσότεροι Κύπριοι των Panama Papers δεν είναι πραγματικοί δικαιούχοι των επίμαχων λογαριασμών, αλλά nominee διευθυντές και μέτοχοι. Αυτό δείχνουν τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα των ελέγχων του Τμήματος Φορολογίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαβίβασε το Υπουργείο Οικονομικών στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών.
Το Υπουργείο Οικονομικών κάνει γνωστό ότι πρόσφατα ξεκίνησε από τριμελή ομάδα η εξέταση των πληροφοριών των επιπλέον στοιχείων που προσκόμισαν οι εμπλεκόμενοι φορολογούμενοι.
Στο μικροσκόπιο 670 πρόσωπα
Στο πλαίσιο των ερευνών για τις λίστες, το Τμήμα Φορολογίας έχει στείλει 670 επιστολές. Συγκεκριμένα:
- Οι 119 εστάλησαν στις 30/1/2017 και ζητούνταν πρόσθετες πληροφορίες. Απάντησαν 78 πρόσωπα. Οι 61 απαντήσεις θεωρήθηκαν πλήρεις, οι εννέα καθόλου ικανοποιητικές (εστάλησαν νέες επιστολές στις 13/6/2017) και οκτώ δεν θεωρήθηκαν πλήρεις (εστάλησαν νέες επιστολές στις 13/6/2017). Σε 37 περιπτώσεις οι επιστολές επεστράφησαν από το ταχυδρομείο και έγινε αποστολή με επιδοτή σε νέες διευθύνσεις οι οποίες εντοπίστηκαν.
- Οι 488 επιστολές εστάλησαν στις 12/2/2017, με τις οποίες ζητούνταν η υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Απάντησαν 235 πρόσωπα. Οι 219 απαντήσεις θεωρήθηκαν πλήρεις αφού υποβλήθηκαν φορολογικές δηλώσεις που εκκρεμούσαν, οι τέσσερις δεν ήταν ικανοποιητικές και σε 26 υπήρξε μερική συμμόρφωση. Οι 116 δεν απάντησαν καθόλου (θα σταλούν επιστολές υπενθύμισης) και 133 επεστράφησαν από το ταχυδρομείο και διευθετήθηκε νέα αποστολή με επιδότη σε νέες διευθύνσεις που εντοπίστηκαν.
- Άλλες 63 επιστολές που επίσης εστάλησαν στις 12/7/2017 καλούσαν τους φορολογούμενους σε εγγραφή και υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Οι 11 ανταποκρίθηκαν πλήρως, οι 18 δεν απάντησαν και σε 34 περιπτώσεις η επιστολή επιστράφηκε από το ταχυδρομείο και διευθετήθηκε νέα αποστολή με επιδότη σε νέες διευθύνσεις που εντοπίστηκαν.