Λήψη μέτρων κατά του «revenge porn» – Καταπολέμηση των διαδικτυακών κινδύνων για τα παιδιά – Προστασία ανηλίκων μεταναστών
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης 14-12-2017, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εργαστούν πιο στενά μεταξύ τους, αλλά και να συνεργαστούν με την Europol και την βιομηχανία της πληροφορικής, για να καταπολεμήσουν τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών. Επιπλέον, τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου προέβησαν σε συστάσεις προς πάσα κατεύθυνση.
Ενδεικτικά, πρότειναν τα εξής:
- Απομάκρυνση όλου του παράνομου περιεχομένου από το διαδίκτυο ταχύτατα, ή παρεμπόδιση της πρόσβασης χρηστών σε αυτό
- Λήψη μέτρων κατά νέων μορφών ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως το «εκδικητικό» πορνογραφικό υλικό («revenge porn») και ο σεξουαλικός εκβιασμός
- Ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας με σκοπό την προστασία ανηλίκων μεταναστών
Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν ένα μη-νομοθετικό ψήφισμα το οποίο αξιολογεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας 2011/93/ΕΕ σχετικά με την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας. Το κείμενο, την ευθύνη για την επεξεργασία του οποίου φέρει η Anna Maria Corazza Bildt (Ευρωπαϊκό Λαίκό Κόμμα, Σουηδία), ψηφίστηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ με 597 ψήφους υπέρ, 6 κατά και 20 αποχές.
Ταχεία απομάκρυνση του παράνομου περιεχομένου
Οι ιστοσελίδες που περιέχουν υλικό παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης θα πρέπει να αφαιρεθούν γρήγορα και, σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρεμποδίσουν την πρόσβαση σε τέτοιες ιστοσελίδες σε χρήστες εντός της επικράτειάς τους, λένε οι ευρωβουλευτές.
Οι εθνικές αρχές θα πρέπει να ενισχύσουν τη συνεργασία με τη βιομηχανία της πληροφορικής, καθώς και με τρίτες χώρες και την Interpol, για να επιταχύνουν τις διαδικασίες ειδοποίησης και απομάκρυνσης του υλικού, στις περιπτώσεις που παράνομο περιεχόμενο γίνεται διαθέσιμο από χώρα του εξωτερικού, προσθέτει το κείμενο του ψηφίσματος. Προτείνει ακόμα την κατάρτιση «μαύρων» καταλόγων με ιστοσελίδες που περιέχουν σεξουαλικό υλικό με παιδιά, οι οποίοι θα ανταλλάσσονται μεταξύ των κρατών μελών καθώς και με τις Europol και Interpol, και θα κοινοποιούνται και στους διαδικτυακούς παρόχους.
Τα μέλη του ΕΚ επιμένουν πως οι επαρκείς οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, η ενισχυμένη διασυνοριακή ανταλλαγή πληροφοριών και οι επικαιροποιημένες ψηφιακές τεχνικές παρακολούθησης αποτελούν το κλειδί για την προστασία των παιδιών κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης.
Καταπολέμηση των απειλών και των διαδικτυακών κινδύνων για τα παιδιά
Οι ευρωβουλευτές ανησυχούν σχετικά με τις απειλές και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται τα παιδιά στο διαδίκτυο, και ιδιαίτερα για τον προσηλυτισμό. Απαιτούν επίσης συγκεκριμένα μέτρα για την καταπολέμηση νέων μορφών ηλεκτρονικού εγκλήματος, όπως το «εκδικητικό» πορνογραφικό υλικό (δηλαδή με σκοπό τη διαπόμπευση ενός ατόμου στο διαδίκτυο) και τον σεξουαλικό εκβιασμό. Τα κράτη μέλη τα οποία οφείλουν ακόμα να ποινικοποιήσουν τη διαδικτυακή παρενόχληση παιδιών (online grooming), την επίμονη παρακολούθηση μέσω διαδικτύου (cyber stalking) καθώς και την διαδικτυακή αποπλάνηση παιδιών (luring children online), θα πρέπει να το πράξουν, πρόσθεσαν.
Προστασία ανηλίκων μεταναστών
Οι ευρωβουλευτές υπογραμμίζουν το ιδιαιτέρως ευάλωτο των ανηλίκων μεταναστών στην κακοποίηση, στο σεξουαλικό δουλεμπόριο (trafficking) και την σεξουαλική εκμετάλλευση και καλούν για πιο ισχυρή αστυνομική και δικαστική συνεργασία και γρήγορη ανταλλαγή πληροφοριών, με σκοπό την ανίχνευση εξαφανισμένων παιδιών.
Ανταλλαγή πληροφοριών για τους σεξουαλικούς εγκληματίες
Το ψήφισμα απευθύνει έκκληση στα κράτη μέλη να εισάγουν υποχρεωτικούς ελέγχους ποινικού μητρώου σε πρόσωπα που υποβάλλουν αιτήσεις ή προσφέρονται ως εθελοντές σε δραστηριότητες ή θέσεις εργασίας με πρόσβαση σε παιδιά, και να «ανταλλάζουν συστηματικά πληροφορίες σχετικά με άτομα που αποτελούν κίνδυνο για παιδιά». Οι ευρωβουλευτές θέλουν να αποτρέψουν τους σεξουαλικούς εγκληματίες από το να κινούνται απαρατήρητοι από το ένα κράτος μέλος στο άλλο προκειμένου να εργαστούν με ανηλίκους.
Υποστήριξη των θυμάτων
Το Κοινοβούλιο σημειώνει πως οι περισσότερες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών δεν αναφέρονται και καλεί τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ή να ενισχύσουν τις τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας για παιδιά, οι οποίες θα πρέπει να είναι ελεύθερες, εμπιστευτικές και διαθέσιμες όλο το 24ωρο, προκειμένου να παράσχουν βοήθεια και υποστήριξη στα θύματα και να διασφαλίσουν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να ακούγονται.
Εν κατακλείδι, οι ευρωβουλευτές προτρέπουν τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι τα θύματα λαμβάνουν νομική βοήθεια, ψυχολογική υποστήριξη και συνδρομή.
Δήλωση
Η Anna Maria Corazza Bildt (Ευρωπαϊκό Λαίκό Κόμμα, Σουηδία), εισηγήτρια της έκθεσης, δήλωσε: «Τα κράτη μέλη θα πρέπει να κάνουν περισσότερα, καλύτερα και πιο γρήγορα, ώστε να διασφαλίσουν μηδενική ανοχή στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση η οποία λαμβάνει χώρα είτε στο διαδικτυακό είτε στο παραδοσιακό περιβάλλον. Οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην απομάκρυνση παράνομου υλικού από την πηγή και στην παρεμπόδιση όταν αυτό δεν είναι εφικτό, με ταχύτερες διαδικασίες και εγγυήσεις. Επίσης, προτρέπουμε την βιομηχανία του διαδικτύου να αναλάβει το δικό της μερίδιο ευθύνης στην εξεύρεση καινοτόμων λύσεων με σκοπό την προστασία των παιδιών».