Ο όμιλος έχει προϋπολογίσει να καταβάλει 4 έως 5 δισ. ευρώ το 2018 για πρόστιμα και αποζημιώσεις
Τρία χρόνια θα κλείσουν το 2018 από το ξέσπασμα του dieselgate. Αλλά το πρωτοφανές σκάνδαλο θα συνεχίσει να κυνηγά την κορυφαία σε πωλήσεις ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία. Η Volkswagen προϋπολογίζει για την επόμενη χρονιά εκροές 4 έως 5 δισ. ευρώ για πρόστιμα, αποζημιώσεις και άλλες οικονομικές επιβαρύνσεις εξαιτίας του σκανδάλου παραποίησης των στοιχείων εκπομπής ρύπων, αποκάλυψε την περασμένη Δευτέρα ο οικονομικός διευθυντής της γερμανικής εταιρείας Φρανκ Βίτερ.
Θεαματική στροφή
«Προσωπικά δεν έχω ησυχάσει καθόλου σχετικά με το θέμα του ντίζελ» παραδέχθηκε ο γερμανός μάνατζερ, παρά το ότι τα 4 ή 5 δισ. ευρώ που θα κληθεί να καταβάλει το 2018 η Volkswagen είναι πολύ λιγότερα από τα 17 που κατέβαλε εφέτος για αποζημιώσεις σε πελάτες της και πρόστιμα σε εθνικές αρχές.
Το dieselgate έχει κοστίσει προσώρας περισσότερα από 25 δισ. ευρώ στον γερμανό κατασκευαστή. Συνεισέφερε, όμως, τα μέγιστα στη θεαματική στροφή που κάνει η VW προς την κατεύθυνση των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ταυτόχρονα με τις αποκαλύψεις του οικονομικού διευθυντή της εταιρείας, ο διευθύνων σύμβουλός της, Ματίας Μίλερ, καταφέρθηκε κατά της γερμανικής κυβέρνησης που με την πολιτική της ενθαρρύνει και επιδοτεί την τεχνολογία diesel. «Αν η μετάβαση στα φιλικά προς το περιβάλλον ηλεκτρικά αυτοκίνητα πρόκειται να πετύχει, θα πρέπει να πάψει να επιδοτείται η τεχνολογία των κινητήρων ντίζελ και εσωτερικής καύσεως εν γένει» τόνισε ο Μίλερ μιλώντας στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».
Σημειωτέον ότι ο όμιλος VW, ο οποίος ελέγχει 12 επωνυμίες, μεταξύ των οποίων τις Porsche, Audi, Skoda, Seat και Bentley, έχει προαναγγείλει επενδύσεις 70 δισ. ευρώ έως το 2030 για την ηλεκτροκίνηση 300 μοντέλων του.
Σχέδια απαγόρευσης
Η φορολογική επιδότηση των οχημάτων με πετρελαιοκινητήρα κοστίζει στη Γερμανία περί τα 8 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τους αναλυτές που έχουν ήδη προαναγγείλει τον «θάνατο του ντίζελ» από τα τέλη του 2015, από τότε δηλαδή που ξέσπασε το dieselgate. Εξάλλου οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ολλανδίας έχουν ανακοινώσει σχέδια απαγόρευσης των πωλήσεων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσεως από το 2030 έως το 2040.
Αλλά και πολλές γερμανικές πόλεις, όπως η Φρανκφούρτη και το Μόναχο, έχουν προαναγγείλει τον εξοστρακισμό των αυτοκινήτων που κινούνται με πετρέλαιο ή βενζίνη.
Ακόμη και η Στουτγάρδη, η πόλη όπου εδρεύουν η Daimler, η Porsche και η Bosch, μελετά την απαγόρευση των αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσεως. Παρά το ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Daimler (κατασκευάστρια των Mercedes) Ντίτερ Τσέτσε είχε εκφράσει, τον περασμένο Ιούλιο, μια εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη από εκείνη του συναδέλφου του της VW, υποστηρίζοντας ότι «αξίζει να παλέψει κανείς για να σωθεί η τεχνολογία του ντίζελ».