Στην πρωτεύουσα της Ιουδαίας στην Βηθλεέμ, οι πιστοί, θα ζήσουν… το θαύμα της γέννησης του Θεανθρώπου που θα αναβιώσει μέσα τους κατά την επίσκεψή τους στο Σπήλαιο και τη Φάτνη.
To Νewsbomb βρέθηκε στο σπήλαιο της Βηθλεέμ και σας μεταφέρει την εικόνα από τον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός σε μία εποχή που οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο διωγμό στη Μέση Ανατολή. Τη στιγμή που όλα τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στο μικρό σπήλαιο της Βηθλεέμ.
Αποστολή – Βηθλεέμ: Μαρία Γιαχνάκη
Η γέννηση του Χριστού για τον καθένα από εμάς έχει ξεχωριστή σημασία αφού μέσα από τη διαδρομή αυτή παίρνει τα δικά του μηνύματα, «αυτά που τον δυναμώνουν», όπως λένε οι πιστοί που φτάνουν στο σπήλαιο της γέννησης από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου.
Άνθρωποι που κουβαλούν μέσα τους, τις προσωπικές τους ιστορίες, τα δικά τους βιώματα και τη δική τους αλήθεια φτάνουν στη Βηθλεέμ που αποτελεί σημαντικό προσκυνηματικό και τουριστικό πόλο έλξης για τους επισκέπτες της Αγίας Γης.
Αν και το διαχωριστικό τείχος που εγκλωβίζει τα Παλαιστινιακά εδάφη και ο αυστηρός έλεγχος των Ισραηλινών στρατιωτών δημιουργεί αρνητικό κλίμα, οι προσκυνητές επιθυμούν να επισκεφθούν τη Βηθλεέμ χωρίς να υπολογίζουν την ταλαιπωρία.
Στόχος τους είναι να φτάσουν και να προσκυνήσουν το σημείο όπου γεννήθηκε ο Σωτήρας. Να ακουμπήσουν για λίγο τον αστέρα μέσα στην φάτνη, που δηλώνει το ακριβές σημείο της γέννησης.
Στην κεντρική πλατεία της Βηθλεέμ, στην πλατεία της Φάτνης, απέναντι από το Δημαρχείο βρίσκεται ο πανίερος ελληνορθόδοξος Ναός της Γέννησης του Σωτήρα που σήμερα τελεί υπό την αιγίδα της Unesco.
Εκεί χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο προσέρχονται όλο το χρόνο για θρησκευτικούς, τουριστικούς και ιστορικούς λόγους.
«Νιώθουμε ότι είμαστε στο κέντρο του κόσμου αφού από εδώ ξεκινά όλη η ιστορία του Χριστιανισμού. Εδώ γεννήθηκε ο Θεάνθρωπος και έφερε μαζί Του την αγάπη την οποία τόσο πολεμούν σήμερα. Η χριστιανική αγάπη διώκεται και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για αυτό. Ίσως να μην είμαστε ικανοί να την προστατεύσουμε» εξομολογείται στο Newsbomb.gr η δήμαρχος της Βηθλεέμ, Vera Babon και συμπληρώνει: «Η Βηθλεέμ προετοιμάζεται καιρό τώρα γι αυτές τις μέρες όχι μόνο για τον τουρισμό που έτσι κι αλλιώς υπάρχει αλλά για τις στιγμές της κατάνυξης που ζούμε όλοι μας με τη γέννηση του Θεανθρώπου».
Έξω από το ναό της Βηθλεέμ ειδικά την ημέρα των Χριστουγέννων, ακόμη και οι Mουσουλμάνοι πολίτες προσέρχονται μαζί με τους Xριστιανούς για να υποδεχθούν τη γέννηση του Θεανθρώπου. Οι Xριστιανοί από βαθιά πίστη, οι Mουσουλμάνοι από σεβασμό στο γεγονός.
Ο ναός της Βηθλεέμ, χτίστηκε το 327-333 από την Αγία Ελένη πάνω στο σπήλαιο όπου εκπληρώθηκε η προφητεία του Ησαΐα με την ενσάρκωση του Θείου Λόγου. Ο χώρος με τη μεγαλύτερη θρησκευτική και ιστορική σημασία είναι το Άγιο Σπήλαιο της Γέννησης που βρίσκεται κάτω από το καθολικό του ναού και το Ιερό Βήμα. Το Άγιο Σπήλαιο είναι σκαλισμένο στο φυσικό βράχο και είναι ο αυθεντικός τόπος της Γέννησης.
Ο τόπος που γεννήθηκε ο Ιησούς ανήκει στους Έλληνες Ορθόδοξους. Ένα ασημένιο δεκατετράκτινο αστέρι που συμβολίζει το φωτεινό άστρο της γέννησης του Χριστού υποδεικνύει τη θέση που ενσαρκώθηκε ο Θείος λόγος.
Απέναντι από τον τόπο της Γέννησης είναι η Αγία Φάτνη και σύμφωνα με την παράδοση, η Αγία Ελένη βρήκε την αυθεντική πήλινη φάτνη την οποία αντικατέστησε με μια ασημένια. Αυτή η φάτνη μεταφέρθηκε στη βασιλική της Σάντα Μαρία Μαντζόρε στη Ρώμη και σωζόταν ως το 12ο αιώνα.
Πλάι στη φάτνη βρίσκεται το προσκύνημα των μάγων και βορειοδυτικά του σπηλαίου υπάρχει μια δεξαμενή από όπου η Παρθένος άντλησε από αυτήν νερό για να πλύνει το Θείο Βρέφος. Και στη Βηθλεέμ, όπως σε όλα τα προσκυνήματα της Αγίας Γης, οι αγιοταφίτες μοναχοί δίνουν μεγάλο αγώνα για να κρατήσουν ακέραια τα άγια προσκυνήματα και τα δικαιώματά των ορθοδόξων στην περιοχή.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ησύχιος, ο οποίος μας ξενάγησε στο χώρο, βρίσκεται από μικρό παιδί στην Αγία Γη και θυμάται πολλές φορές τον αγώνα των ελληνορθόδοξων να προστατεύσουν τα ιερά κειμήλια και τα δικαιώματα τους στο ναό: «Αγώνα δε δίνουμε μόνο στον Πανάγιο Τάφο αλλά και σε όλους τους ναούς μας ακόμη κι εδώ στην βηθλεέμ. Οι πατέρες που υπηρετούν εδώ αν δεν φροντίσουν να είναι προσεκτικοί μπορεί μια μέρα να βρεθούμε έξω από το ναό από τους Αρμένιους και τους Λατίνους».
Ο γέροντας Χρυσόστομος που σήμερα βρίσκεται στο μοναστήρι του αβά Γερασίμου θυμάται: « Όταν βρισκόμουν στο ναό της γεννήσεως και υπηρετούσα τα δικαιώματα μας μέχρι ξύλο είχα παίξει για να μην χάσουμε ούτε σπιθαμή από τη φάτνη που είναι στη δικαιοδοσία μας. Εδώ όταν κάποιος από τους Λατίνους ή τους Αρμενίους σκουπίσει για παράδειγμα η θυμιατίσει στον χώρο του ναού που ανήκει στους ορθοδόξους και δεν αντιδράσουμε , το ίδιο λεπτό ο χώρος αυτός του ανήκει. Αυτές τις μάχες δίνουμε εδώ κι αν δεν είμαστε προσεκτικοί κάποια μέρα μπορεί να μην μας ανήκει πια τίποτα».
Τα μοναστήρια δέχονται καθημερινά επιθέσεις, αλλά και ο ναός της Γεννήσεως όπως και ο Πανάγιος Τάφος με απώτερο στόχο να περιέλθουν στα χέρια των Λατίνων των Αρμενίων και των κρατούντων την περιοχή και αυτό είναι κάτι που επαγρυπνεί ακόμη περισσότερο όσους πραγματικά σέβονται τα άγια προσκυνήματα.
Επισκεφθήκαμε τη Βηθλεέμ σε μία εποχή που οι συνθήκες στη Μέση Ανατολή είναι πολύ δύσκολες και εχθρικές για τους Χριστιανούς. Οι διωγμοί λόγω των γειτονικών συρράξεων αλλά και οι ντόπιες φιλονικίες και διαξιφισμοί μεταξύ των θρησκειών δηλητηριάζουν το κλίμα και το συναίσθημα των πιστών.
Ο μέχρι τώρα εγκλεισμός του προηγούμενου Πατριάρχη Ειρηναίου στο κελί του, μετά την απόφαση των ίδιων του των αδελφών, οι κατηγορίες για τον νυν Πατριάρχη Θεόφιλο και τη δράση του όσον αφορά στις αγοραπωλησίες της πατριαρχικής γης, έχουν δημιουργήσει το χειρότερο κλίμα για την περιοχή και τους ορθόδοξους Χριστιανούς. Παρόλα αυτά η αύρα της περιοχής και το πάθος των πιστών που προσέρχονται στη Βηθλεέμ για να προσευχηθούν ξεπερνά όλους τους πειρασμούς, που όμως σίγουρα -κάποια στιγμή- θα τους βρούμε μπροστά μας σε τέτοιο βαθμό, που θα απειλήσουν και τη διπλωματία της χώρας μας και την ορθόδοξη συνοχή.