Μετά από πολυετή δικαστική διαμάχη το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού δικαίωσε δυο γυναίκες μετά από ιατρική αμέλεια που επέδειξαν, στη μια περίπτωση, γυναικολόγος –ιδιόκτητης μαιευτικής κλινικής στη Λεμεσό– και, στη δεύτερη περίπτωση, ομάδα ορθοπεδικών γιατρών του Νοσοκομείου Λάρνακας. Και στις δυο αγωγές οι εμπλεκόμενοι γιατροί βρέθηκαν υπεύθυνοι ιατρικής αμελείας.
Εναντίον τους το Δικαστήριο επιδίκασε σοβαρές αποζημιώσεις για τις δυο ενάγουσες που ενώ περαιτέρω θα επιβαρυνθούν με τα δικηγορικά έξοδα. Και τις δυο υποθέσεις εκπροσώπησε το δικηγορικό γραφείο Κώστας Χατζηπιέρας και Συνεργάτες.
Στη δικαστική του απόφαση στις δυο αγωγές για ιατρική αμέλεια ο ανώτερος επαρχιακός δικαστής Μιχάλης Δρουσιώτης, αφού έκανε αναφορά στην πρόσφατη Νομολογία, επεσήμανε ότι «τίθεται αυστηρότερο κριτήριο του τι αναμένεται από ένα γιατρό να πράξει και τι ένας λογικός ιατρός αναμένεται να εφαρμόσει ανεξάρτητα από το τι επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα», επανατονίζοντας ότι «κριτής εξακολουθεί να παραμένει το Δικαστήριο του τι είναι εύλογο και υπεύθυνο να γίνει».
Στην πρώτη περίπτωση που αφορούσε γυναίκα το Δικαστήριο επιδίκασε όπως της καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 37 χιλιάδων ευρώ συν επιπλέον οι τόκοι από το 2010. Η ενάγουσα υποβλήθηκε το 2010 από γυναικολόγο, ιδιοκτήτη μαιευτικής κλινικής στη Λεμεσό, σε καισαρική τομή προκειμένου να γεννήσει το παιδί της.
Κατά της διάρκεια της επέμβασης υπήρξε ρήξη-σχίσιμο της ουροδόχου κύστης την οποία ο γιατρός, όπως διαπίστωσε το Δικαστήριο, όχι μόνο δεν τη διαπίστωσε για να την επιδιορθώσει πριν το κλείσιμο της καισαρικής τομής αλλά αυτή παρέμεινε άλλες τρεις μέρες με αποτέλεσμα τα ούρα να παραμένουν στην κοιλιακή χώρα και να προκαλέσουν μόλυνση και παραλυτικό ειλεό. Η κατάσταση της ενάγουσας επιβαρύνθηκε με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε άλλο νοσοκομείο και να υποβληθεί σε εγχείρηση λαμπαροτομής.
Στη δεύτερη περίπτωση που αφορούσε και πάλι γυναίκα το Δικαστήριο επιδίκασε όπως της καταβληθούν αποζημιώσεις ύψους 35 χιλιάδων ευρώ, συν επιπλέον οι τόκοι από το 2012.
Η ενάγουσα λόγω προβλημάτων οστεοαρθρίτιδας υποβλήθηκε το 2010 στο Νοσοκομείο Λάρνακας από ομάδα ορθοπεδικών γιατρών σε εγχείρηση ολικής αρθροπλαστικής γόνατος.
Κατά τη διάρκεια όμως της χειρουργικής επέμβασης υπέστη «πτώση αριστερού ποδός λόγω κατάργησης της λειτουργίας περονιαίου νεύρου» Πέραν της ιατρικής αμέλειας το Δικαστήριο διαπίστωσε «προσπάθεια αποσιώπησης του γεγονότος ή ακόμη μείωσης του προβλήματος». Διαπίστωσε ακόμη ότι «Η ενάγουσα δεν έτυχε εμπεριστατωμένης ενημέρωσης, ιδιαίτερα των κινδύνων και επιπλοκών που μπορεί να προκαλέσει η φύση τέτοιας επέμβασης».