Πολύ σημαντικές παραλείψεις στις έρευνες για τη δολοφονία Αλβανού υπηκόου στο κέντρο της Αθήνας – Δεν εξετάστηκε η ύπαρξη ρατσιστικού κινήτρου
Με μία ακόμα καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κλείνει το 2017.
Ειδικότερα, το ΕΔΔΑ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (δικαίωμα στη ζωή), επιδικάζοντας στους προσφεύγοντες το ποσό των 13.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη σε κάθε έναν από τους τρεις προσφεύγοντες και το ποσό των 2.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Η υπόθεση αφορούσε τη δολοφονία ενός Αλβανού υπηκόου (L.B.) από άγνωστο άτομο στο κέντρο της Αθήνας το 2004.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο δολοφονηθείς είχε αρχικώς εμπλακεί, μαζί ακόμα δύο άτομα αλβανικής υπηκοότητας, σε λεκτική αντιπαράθεση με ένα τρίτο άτομο έξω από πιτσαρία στο κέντρο της Αθήνας. Λίγες ώρες μετά, επιστρέφοντας στην πιτσαρία για να συναντήσει έναν φίλο του, δέχτηκε χτύπημα στο πρόσωπο από άγνωστο άτομο, το οποίο τον άφησε αναίσθητο στο έδαφος.
Ο L.B. μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου υπέκυψε στα τραύματά του λίγες μέρες μετά.
Μία μέρα μετά το θάνατο του L.B., ο V.D., φίλος και ένας εκ των εμπλεκομένων στην αντιπαράθεση που είχε ο L.B. πριν το θάνατό του κατήγγειλε το περιστατικό στην Αστυνομία, υποδεικνύοντας ως δράστες ένα άγνωστο άτομο καθώς και το άτομο, με το οποίο διαπληκτίστηκαν εκείνη τη μέρα.
Όπως ανέφερε στις Αρχές, το άτομο αυτό τους είχε αναφέρει πως «θα μάθετε ποιος είμαι και τι θα κάνω για εσάς, και θα μετανιώσετε που πατήσατε πόδι στην Ελλάδα».
Έπειτα από μία πολυετή και σύνθετη διαδικασία, το δικαστήριο απάλλαξε τον κατηγορούμενο λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
Όπως αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του, οι αρχές υπέπεσαν σε σειρά παραλείψεων κατά περίπου τα 5 χρόνια και 6 μήνες που διήρκησε η διαδικασία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάκριση του κατηγορουμένου για την υπόθεση σχεδόν δύο χρόνια μετά το περιστατικό.
Το ΕΔΔΑ έκρινε τελικώς ότι οι προσφεύγοντες (οι γονείς και η αδελφή του θανόντος) δεν συμμετείχαν στη διεξαγωγή των ερευνών για το θάνατο του συγγενούς τους στο βαθμό που απαιτείται βάσει του διαδικαστικού σκέλους του άρθρου 2 της ΕΣΔΑ, ότι οι αρμόδιες αρχές δεν διερεύνησαν την υπόθεση με την απαιτούμενη επιμέλεια, καθώς και ότι δεν εξετάστηκε το ζήτημα της ύπαρξης ρατσιστικού κινήτρου στην υπόθεση.
Η απόφαση είναι διαθέσιμη στη γαλλική γλώσσα εδώ.