Την έκδοση στις ΗΠΑ του 38χρονου Αλεξάντερ Βίνικ, του αποκαλούμενου “βασιλιά του bitcoin” πρότεινε η εισαγγελέας του ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου που επί της ουσίας καλείται να αποφανθεί υπέρ Ρώσων ή Αμερικανών που τον διεκδικούν δικαστικά. Ο Βίνικ συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο και από τους Αμερικανούς πράκτορες που κατέθεσαν εναντίον του θεωρείται “εγκέφαλος”, ενός τεράστιου διαδικτυακού “πλυντηρίου” που έχει στηθεί στις ΗΠΑ για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος μαφιόζικων οργανώσεων, από όλο τον κόσμο και με τζίρο 6 δισεκατομμυρίων ευρώ!
Οι συναλλαγές σε εικονικά νομίσματα είναι δημόσιες, αλλά οι κάτοχοι των νομισμάτων και οι αποδέκτες των συναλλαγών δεν είναι. Οι συναλλαγές είναι σε μεγάλο βαθμό μη ανιχνεύσιμες και παρέχουν στους καταναλωτές εικονικών νομισμάτων υψηλό βαθμό ανωνυμίας.
Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας
“Δεν είμαι ιδιοκτήτης της πλατφόρμας που αναφέρεται”, ξεκαθάρισε ο ίδιος μέσω του Ρώσου διερμηνέα της επιλογής του: “Είμαι τεχνικός εμπειρογνώμονας και ασχολούμαι με την παραγωγή κρυπτονομισμάτων σε επίπεδο συμβουλών. Είμαι σύμβουλος και η πλατφόρμα ήταν ένας πελάτης μου. Δεν θα μπορούσα να είμαι ιδιοκτήτης”.
Πρόεδρος: δεν έχετε εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη των ΗΠΑ;
Βίνικ: Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ανεξάρτητη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ για Ρώσο υπήκοο.
Πρόεδρος: Πως έφτασαν οι Αμερικανοί στα ηλεκτρονικά ίχνη σας;
Βίνικ: Δεν κρύβομαι ποτέ. Δραστηριοποιούμαι στο διαδίκτυο με τα στοιχεία της ταυτότητάς μου.
4 λόγοι
Ο κατηγορούμενος εξήγησε στην απολογία του τους λόγους που δεν θέλει να εκδοθεί στις ΗΠΑ (έχει συναινέσει ήδη να εκδοθεί στη Ρωσία για μια μικροαπάτη 10.000 ευρώ):
“1. Δεν έχω διαπράξει το αδίκημα
2. Φοβάμαι ότι στις ΗΠΑ θα έχω άδικη δίκη. Οι συνθήκες στις αμερικανικές φυλακές θα είναι απάνθρωπες και πιθανόν θα υποστώ βασανιστήρια.
3. Από το 1999 μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ έχει υπάρξει συμφωνία δικαστικής αρωγής άρα σε κάθε περίπτωση μπορώ να δικαστώ στη Ρωσία
4. Έχω δυο μικρά παιδιά, 3 και 6 ετών. Η σύζυγός μου εξαιτίας της κράτησής μου παρουσίασε καρκίνο στον εγκέφαλο και αυτό είναι αποδεδειγμένο. Πλέον υπάρχει κίνδυνος τα παιδιά μου να μείνουν ορφανά, ενώ η μητέρα τους νοσηλεύεται. Σήμερα κρίνεται το μέλλον της οικογένειάς μου”.
Στην Ελλάδα
Οι συνήγοροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικ. Πατεράκης και Αλ. Σπυριάδης, είπαν πως δεν πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ ενώ ξεκαθάρισαν πως δεν έχει τελεστεί η πράξη από τον εντολέα τους. Σε κάθε περίπτωση επειδή οι άδικες πράξεις μέσω διαδικτύου θεωρείται ότι διαπράττονται σε κάθε σημείο της γης, άρα και στην Ελλάδα, ζήτησαν να δικαστεί απο τις ελληνικές δικαστικές αρχές.
Μαν. Σφακιανάκης: Τι είναι το bitcoin
Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αντιστράτηγος, Μαν. Σφακιανάκης ο οποίος εξήγησε τη λειτουργία του bitcoin λέγοντας πως είναι ένας αλγόριθμος επιβράβευσης που ακόμα δεν θεωρείται νόμισμα. Διαχώρισε δε τις πλατφόρμες σε “ανταλλακτήρια στα οποία ανταλλάσσονται κρυπτονομίσματα και δεν μπορεί να γίνει ξέπλυμα” και σε “εμπορική συναλλαγή στην οποία μπορεί να γίνει. Το bitcoin φτιάχτηκε από έναν Ιάπωνα το 2008 (αγνώστων στοιχείων) και η αρχική αξία του ήταν 0,001 δολάρια. Η πρώτη εμπορική συναλλαγή ήταν η αγορά μιας πίστας αντί 10.000 bitcoin. Σήμερα η αξία του είναι στα 12.500 δολάρια το ένα. Σε 20 μέρες η ΕΕ θα δημοσιοποιήσει το πλαίσιο στο οποίο το bitcoin θα είναι νόμισμα. Οι κάτοχοί του θα ονομαστικοποιηθούν και θα φορολογούνται”.
Η απόφαση θα εκδοθεί την ερχόμενη Τετάρτη.