Δικαίωμα στο να επιλέγονται προς περαίωση, αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί σε μεταγενέστερο χρόνο από άλλες, δίνει με έγγραφό της η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).
Με τη διαδικασία απονομής εκκρεμών συντάξεων να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διοίκηση του Φορέα επιδιώκει να βάλει τάξη στη σειρά προτεραιότητας που τηρείται, χωρίς να υπάρξουν αδικίες. Την ίδια στιγμή όμως, στοχεύει στο να εξυπηρετήσει πολίτες που πραγματικά έχουν ανάγκη, να μπορέσουν να λάβουν νωρίτερα τη σύνταξή τους, ακόμα και παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας. Προϋπόθεση είναι να συντρέχουν συγκεκριμένοι λόγοι που θα επιτρέπουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να παρακάμψουν τη σειρά προτεραιότητας και να προωθήσουν προς ολοκλήρωση μια συνταξιοδοτική αίτηση.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενιαίας αντιμετώπισης των συνταξιούχων από όλους τους πρώην Φορείς που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η διοίκηση οριοθετεί στο έγγραφο, τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις όπου θα είναι δικαιολογημένη η προτίμηση νεότερων υποθέσεων συνταξιοδότησης.
Αυτά είναι όταν ο ενδιαφερόμενος:
α) Δεν εργάζεται.
β) Δεν έχει προϋποθέσεις να λάβει προσωρινή σύνταξη, ούτε άλλη σύνταξη.
γ) Έχει καταθέσει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
δ) Έχει παρέλθει 3μηνο από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
ε) Έχει προσκομίσει Βεβαίωση Διευθυντή Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή – στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας – να έχει εκδοθεί από τα ΚΕΠΑ γνωμάτευση σε ισχύ, από τις οποίες να πιστοποιείται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα υγείας
στ) Να προβάλλονται ιδιαίτερα σοβαροί οικονομικοί λόγοι σε συνδυασμό με την οικογενειακή κατάσταση.
Η αξιολόγηση της πλήρωσης των κριτηρίων με ταυτόχρονη συνεκτίμηση της σοβαρότητας του κινδύνου που επαπειλείται, σε κάθε περίπτωση, θα γίνεται από τον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή. Τα πιστοποιητικά με τα οποία αποδεικνύεται αυτός ο κίνδυνος, μαζί με την αίτηση του ενδιαφερόμενου περί επίσπευσης εξέτασης του συνταξιοδοτικού αιτήματος και των ιδιαίτερων λόγων που επικαλείται, θα τηρούνται εντός του συνταξιοδοτικού του φακέλου και αντίγραφα θα τηρούνται στο αρχείο του Γραφείου του Διευθυντή.
Η εντολή του Διευθυντή του Υποκαταστήματος προς τους υφισταμένους του για την κατ’ εξαίρεση προώθηση υποθέσεων κατόπιν αιτήματος επίσπευσης, εφόσον πληρείται κάποιο από τα παραπάνω κριτήρια και επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος, θα είναι ενυπόγραφη και πλήρως αιτιολογημένη ως προς το εξαιρετικό της περίπτωσης. Η σχετική επισημείωση έγκρισης ή απόρριψης του αιτήματος επίσπευσης θα τίθεται επί του σώματος της αίτησης επίσπευσης.
Σε περίπτωση έγκρισης, αντίγραφο αυτής της εντολής θα κοινοποιείται σε όλες τις υπηρεσίες όπου εκκρεμεί η υπόθεση, προκειμένου να επισπεύσουν τις ενέργειές τους με σκοπό την οριστική συνταξιοδότηση.
Στην περίπτωση της απόρριψης του αιτήματος, θα πρέπει να αναφέρεται οπωσδήποτε εγγράφως η επιχειρηματολογία.
Ψευδής ή καταχρηστική άσκηση δικαιώματος με την επίκληση των ανωτέρω πιστοποιητικών θα επισύρει τις νόμιμες κυρώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους, τονίζεται στο έγγραφο του ΕΦΚΑ.
Ο γενικός κανόνας που τίθεται είναι οι περιπτώσεις επίσπευσης κάθε μήνα, ανά εισηγητή, δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το ήμισυ του συνολικού αριθμού των αποφάσεων συνταξιοδότησης που ολοκληρώνονται από αυτό τον εισηγητή το συγκεκριμένο μήνα.
Επίσης, η διοίκηση του ΕΦΚΑ επισημαίνει ότι δεν είναι επιτρεπτό να παραμένουν σε εκκρεμότητα υποθέσεις που είναι «ώριμες», δηλαδή έχουν ολοκληρωθεί από πάσης πλευράς, με την αιτιολογία ότι θα πρέπει να διεκπεραιωθούν κατά απόλυτη σειρά προτεραιότητας σε σχέση με την ημερομηνία πρωτοκόλλου κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης. Και τούτο διότι, η διεκπεραίωση μιας τέτοιας υπόθεσης δεν συνιστά αδικαιολόγητη προτίμηση μιας υπόθεσης με παραμέληση παλαιότερης, κατά την έννοια που επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις, αλλά αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της υπηρεσίας, η οποία συνδυάζεται με τη σειρά προτεραιότητας των «ώριμων» υποθέσεων με τις οποίες είναι χρεωμένος ο κάθε εισηγητής.