Η διαφθορά στην Κύπρο “δυστυχώς συνεχίζει να βασιλεύει, παρά τα πολυάριθμα πλήγματα που υπέστη και την αποφασιστικότητα των εμπλεκόμενων αρχών, θεσμών και υπηρεσιών για καταπολέμηση του φαινομένου”, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης.
Μιλώντας σε ημερίδα με θέμα “Διαφθορά: Διαστάσεις και νέες προοπτικές αντιμετώπισης”, ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι πολλά άτομα που ανήκαν στον δημόσιο βίο έχουν καταδικαστεί, ενώ περιουσίες αξίας εκατομμυρίων ευρώ που τους ανήκαν, έχουν δημευτεί. Δυστυχώς, είπε, μέσω του χρήματος και του συμφέροντος επιτυγχάνονται τα πάντα, κατευθύνονται ιδέες, στοχοποιούνται άτομα και θεσμοί, εξαγοράζονται συνειδήσεις και διαπράττονται εγκλήματα.
Ο κύριος Κληρίδης επισήμανε πως αυτές οι ανησυχητικές και απογοητευτικές διαπιστώσεις δεν πρέπει να επενεργήσουν ως ανασταλτικοί παράγοντες στην προώθηση του έργου για καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής.
Για “ασύλληπτο μέγεθος διαφθοράς στην Κύπρο, ευνοιοκρατία, αναξιοκρατία, νεποτισμό και κομματοκρατία”, έκανε λόγο ο γενικός ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης. Επίσης, μίλησε για διαπλοκή υπόγειων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Ο κύριος Μιχαηλίδης κατηγόρησε μέσα ενημέρωσης ότι τις προηγούμενες ημέρες “εξαπέλυσαν οχετό λάσπης εναντίον του γενικού εισαγγελέα”. Τόνισε ακόμα, ότι ενίοτε και η Ελεγκτική Υπηρεσία ενεργούσε ως εργαλείο συγκάλυψης, αντί αποκάλυψης σκανδάλων. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο ετοιμασίας μιας ενιαίας νομοθεσίας για τη διαφθορά. Μιλώντας στην ημερίδα, ο κύριος Νικολάου τόνισε ότι “η στρατηγική κατά της διαφθοράς έχει τεθεί στις προτεραιότητες της κυβέρνησης”. Παρέθεσε δε, στοιχεία της Αστυνομίας, τα οποία δείχνουν ότι οι υπό διερεύνηση υποθέσεις έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2014.
Στο μεταξύ, την διεξαγωγή ποινικής ανάκρισης για την υπόθεση υποκλοπής των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της εισαγγελέως, Ελένης Λοϊζίδου, ζήτησε με γραπτό διάβημα η εισαγγελία της Ρωσίας από τις κυπριακές αρχές, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, απαντώντας σε ερώτηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν υπήρξε αντίδραση από τη Ρωσία για την υπόθεση.
Εξάλλου, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, εξέτασε σήμερα την αίτηση που καταχώρησε ο εκζητούμενος από τη Ρωσία, Μπιλ Μπράουντερ, μέσω του δικηγόρου του, για έκδοση απαγορευτικού διατάγματος, με το οποίο να απαγορεύεται στην Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργάζεται με τις ρωσικές αρχές σε σχέση με την πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις. Υπενθυμίζεται, ότι οι ρωσικές αρχές είχαν υποβάλει αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Κύπρο, με το οποίο ζητούσαν από τις κυπριακές αρχές να τους δοθούν στοιχεία και πληροφορίες σε σχέση με λογαριασμούς offshore εταιρειών του Μπράουντερ με έδρα την Κύπρο.
Η νομική υπηρεσία, υπέβαλε ένσταση στην αίτηση για έκδοση ενός τέτοιου διατάγματος, προβάλλοντας τη θέση ότι η Κύπρος δεν δικαιούται, με βάση τη νομοθεσία, να αρνηθεί τη συνεργασία με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η μόνη περίπτωση η Κύπρος να αρνηθεί τη συνεργασία με τις ρωσικές αρχές, στο πλαίσιο αιτήματος δικαστικής συνδρομής, είναι όταν ο εκζητούμενος έχει διαπράξει πολιτικό αδίκημα (π.χ. πραξικόπημα), κάτι που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του Μπράουντερ, ο οποίος διώκεται από τις ρωσικές αρχές για φοροδιαφυγή.
Ο κ. Μπράουντερ υποστηρίζει ότι οι διαδικασίες της Ρωσίας εναντίον του είναι “πολιτικά υποκινούμενες”, κάτι που για τη νομική υπηρεσία της Κύπρου δεν αποτελεί λόγο για άρνηση συνεργασίας με τις ρωσικές αρχές.