Τα νέα από τη Συρία παραμένουν άσχημα παρότι η υποχώρηση και ίσως σύντομα η ήττα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών στη…
Τα νέα από τη Συρία παραμένουν άσχημα παρότι η υποχώρηση και ίσως σύντομα η ήττα του αποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να βελτιώσει την καθημερινή ζωή των πολιτών στη Συρία.
Ο πόλεμος συνεχίζεται λοιπόν και έχει κοστίσει μέχρι σήμερα τη ζωή σχεδόν μισού εκατομμυρίου ανθρώπων και έχει οδηγήσει στην προσφυγιά και τον εκτοπισμό εκατομμύρια άλλους εντός και εκτός Συρίας.
Μια άλλη φρικτή και ίσως λιγότερη γνωστή πλευρά αυτού του εμφυλίου πολέμου είναι η εκτεταμένη χρήση βασανιστηρίων, ακόμη και σε βάρος πολιτών, είτε είναι στις φυλακές της κυβέρνησης ή στα χέρια των ανταρτών.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία
, περίπου 20.000 Σύριοι έχουν πεθάνει, ενώ βρίσκονταν στα χέρια των αρχών και 75.000 έχουν εξαφανιστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας.
Γι’ αυτούς που επέζησαν των βασανιστηρίων και κατάφεραν να φύγουν από την Συρία, υπάρχει μια ακτίδα ελπίδας. Χάρις σ’ έναν μηχανισμό, που ονομάζεται οικουμενική δικαιοδοσία, τα θύματα βασανιστηρίων από τη Συρία μπορούν να προχωρήσουν, εκτός Συρίας, σε μήνυση για εγκλήματα πολέμου, σε 20 χώρες σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και σε μερικές ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι ένα γερμανικό δικαστήριο μπορεί να προχωρήσει σε δίωξη ενός Σύριου βασανιστή, που κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου.
Σ’ αυτή την εκπομπή Insiders, ο ρεπόρτερ Χανς φον ντερ Μπρελί συναντά Σύριους επιζήσαντες βασανιστηρίων, που ψάχνουν να βρουν το δίκιο τους στη Γερμανία.