Εσοδα 2 δισ. ευρώ το 2018 και 1 δισ. το 2019 από τις αποκρατικοποιήσεις προβλέπει το μνημόνιο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες που θα επιτρέψουν την υλοποίηση του master plan του ΤΑΙΠΕΔ σε χρόνο-ρεκόρ. Εως τον Μάρτιο θα πρέπει να έχουν προκηρυχθεί οι διαγωνισμοί για την πώληση των ΕΛΠΕ, της ΔΕΠΑ, του 17% της ΔΕΗ, του 30% του διεθνούς αερολιμένα «Ελευθέριος Βενιζέλος», ώστε να ολοκληρωθούν έως τον Ιούνιο. Επίσης, τον Ιούνιο θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συναλλαγή για την παραχώρηση του Ελληνικού. Αναλυτικά:
Ελληνικό. Ως προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση, η κυβέρνηση θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των έξι μηνών από την υποβολή του. Το Π.Δ. πρέπει να είναι σύμφωνο με τις διατάξεις του νόμου 4062/2012 (περί αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου). Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναμόρφωση του νόμου για τα καζίνο.
Για την τέταρτη αξιολόγηση και έως τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει όλες τις υποχρεώσεις (key Conditions Precedent) που απορρέουν για την ίδια από τη συμφωνία πώλησης και να κλείσει η οικονομική συναλλαγή τον Ιούνιο.
ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, ΔΕΗ. Τον Μάρτιο το ΤΑΙΠΕΔ θα προκηρύξει διαγωνισμούς για την πώληση του 35% των ΕΛΠΕ, του 65% της ΔΕΠΑ, του 17% της ΔΕΗ και του 5% του ΟΤΕ. Ειδικά για τα ΕΛΠΕ αναφέρεται πως θα μπορούσε το ποσοστό των προς πώληση μετοχών να είναι μικρότερο, εάν μέχρι τότε υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς επί εναλλακτικής μεθόδου που θα έχει τα ίδια οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο. Ουσιαστικά, φωτογραφίζει την πώληση μικρότερου ποσοστού από το Δημόσιο ταυτόχρονα με την πώληση ποσοστού και από την Paneuropean (του ομίλου Λάτση) σε στρατηγικό επενδυτή που θα αποκτήσει έτσι άνω του 50% των ΕΛΠΕ και το μάνατζμεντ.
Για τη ΔΕΗ, το μνημόνιο προβλέπει ότι ο διαγωνισμός για την πώληση του 17% θα προκηρυχθεί τον Ιούνιο. Ωστόσο, και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει αναφορά σε εναλλακτική που θα έχει το ίδιο οικονομικό όφελος για το Δημόσιο. Οπως έχει αποκαλύψει η «Κ», η πρόταση που εξετάζεται είναι να εκδοθεί ομόλογο, μετατρέψιμο στις προς πώληση μετοχές της ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση αφενός αναβάλλει την απευθείας πώληση, σε μια περίοδο μάλιστα που θα είναι τεταμένο το κλίμα λόγω της πώλησης των μονάδων, αφετέρου μπορεί να προσδοκά υψηλότερο τίμημα.
Εγνατία. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση, θα πρέπει να υποβληθούν στην Κομισιόν τα νέα τέλη διοδίων και ο υπουργός Μεταφορών να αποσύρει την απόφαση για τις εκπτώσεις στους σταθμούς διοδίων που έχουν ολοκληρωθεί και να καταθέσει νέα πρόταση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ. Ο διαγωνισμός παραχώρησης θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.
ΟΛΘ. Εως τον Απρίλιο θα πρέπει να υπογραφούν οι συμφωνίες πώλησης και μετόχων και να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίηση.
ΔΕΣΦΑ. Η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή προβλέπεται τον Φεβρουάριο και η συμφωνία πώλησης θα υπογραφεί τον Απρίλιο, ώστε να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.
«Ελ. Βενιζέλος». Τον Μάρτιο προβλέπεται η έναρξη του διαγωνισμού για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, ενώ έως τον Απρίλιο θα πρέπει να κυρωθεί η επέκταση της σύμβασης παραχώρησης από τη Βουλή.
Υπερταμείο. Αποφασίστηκε ότι δεν θα δημιουργηθεί τελικά η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ), η θυγατρική του υπερταμείου στην οποία θα ενταχθούν οι συμμετοχές του Δημοσίου σε ΔΕΚΟ που δεν είναι προς πώληση (πχ. ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ, Διώρυγα Κορίνθου, ΟΑΚΑ, ΕΛΤΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ κ.ά.).
Επίσης, ως προαπαιτούμενο είναι η ένταξη στο υπερταμείο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας.
Το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου θα ξεκινήσει τις αξιολογήσεις των εκτελεστικών και τη στελέχωση των διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Εως τον Μάιο του 2018 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις των μελών των Δ.Σ. των ΕΛΤΑ και ΟΑΣΑ (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ).
Οι όροι για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ
Αλλαγές στους όρους πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, αν προκύψει τέτοια ανάγκη κατά τη διαδικασία της έρευνας αγοράς (market test) δεσμεύεται να κάνει η κυβέρνηση με το συμπληρωματικό μνημόνιο. Επίσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ, θα εξεταστεί τον Φεβρουάριο του 2018 αν χρειάζεται να ληφθούν πρόσθετα «δομικά μέτρα». Επί της ουσίας, οι θεσμοί κρατούν ανοικτό το ενδεχόμενο πώλησης και υδροηλεκτρικών μονάδων. Αναλυτικά:
ΔΕΗ. Αναφέρεται πως θα διατεθούν προς πώληση τέσσερις μονάδες (Μελίτη Ι και ΙΙ και Μεγαλόπολη 3 και 4) και όλα τα στοιχεία ενεργητικού και τα ορυχεία που σχετίζονται με αυτές. Για τις υπόλοιπες μονάδες της Επιχείρησης ξεκαθαρίζεται πως είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ να αποφασίσει για τις επενδύσεις και την παράταση της διάρκειας ζωής τους, προφανώς σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν, αλλά όχι με τους θεσμούς ή την DG Comp (όπως επιδίωξε ο κ. Σταθάκης).
Με βάση την ανταπόκριση των επενδυτών στο market test, «η Ελληνική Δημοκρατία θα υποβάλει επίσημα (ως προαπαιτούμενο) μια αναθεωρημένη πρόταση, που θα κριθεί κατάλληλη από την DG Comp και θα αντιμετωπίζει όλα τα θέματα που ενδεχομένως αναδείχθηκαν στη διαδικασία του market test…». Η έναρξη του διεθνούς δημόσιου διαγωνισμού για την πώληση των μονάδων θα αρχίσει τον Μάιο του 2018, «…θα βασίζεται σε μια δίκαιη αποτίμηση και θα διασφαλίζει τα νόμιμα οικονομικά συμφέροντα της Επιχείρησης και των μετόχων της».
Σε ό,τι αφορά τις δημοπρασίες πώλησης ισχύος (ΝΟΜΕ), το μνημόνιο αναφέρει ότι θα συνεχιστούν όπως έχουν σχεδιαστεί, δηλαδή χωρίς μείωση ποσοτήτων όπως είχε επιδιώξει το υπουργείο Ενέργειας. Οι ποσότητες θα μειώνονται σταδιακά όσο θα ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των λιγνιτικών μονάδων.
Επίσης, αναφέρεται πως θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υιοθετηθούν πρόσθετα διαρθρωτικά μέτρα για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ, με βάση το παραγωγικό χαρτοφυλάκιο της Επιχείρησης. Η πρώτη αξιολόγηση θα γίνει από την κυβέρνηση και τους θεσμούς τον Φεβρουάριο.
ΕΠΑ. Προαπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση είναι η παρουσίαση ενός οδικού χάρτη εξόδου της ΔΕΠΑ από τις ΕΠΑ Αττικής και Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας. Ωστόσο, αναφέρεται πως εάν κάποιος από τους υφιστάμενους μετόχους θέλει να πουλήσει το μερίδιό του στις ΕΠΑ, η όποια συναλλαγή θα πρέπει προηγουμένως να εγκριθεί από τη ΡΑΕ σε συνεργασία με την ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού και ύστερα από διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ουσία, με τη φράση αυτή φωτογραφίζεται το σενάριο που προωθούν οι μέτοχοι των ΕΠΑ και προβλέπει την εξαγορά της συμμετοχής της Shell στην ΕΠΑ Αττικής από τη ΔΕΠΑ και της συμμετοχής της τελευταίας στην ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας από την