Δικαστήριο του Ισημερινού καταδίκασε την Τετάρτη τον αντιπρόεδρο της χώρας Χόρχε Γκλας να εκτίσει ποινή κάθειρξης έξι ετών, αφού τον έκρινε ένοχο για δωροληψία από τη βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία Odebrecht με αντάλλαγμα την ανάθεση σε αυτή δημοσίων έργων.
Σύμμαχος του αριστερού πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα, ο Γκλας ήταν αντιπρόεδρος της χώρας από το 2013 και διατήρησε το αξίωμά του υπό τον σημερινό πρόεδρο Λενίν Μορένο.
Όμως ο Μορένο, ο οποίος διαχώρισε τη θέση του από τις πολιτικές του Κορέα και τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο, έθεσε σε διαθεσιμότητα τον Γκλας τον Αύγουστο αφαιρώντας του όλες τις αρμοδιότητες, αφού τον κατηγόρησε ότι δεν συνεργαζόταν με τα άλλα μέλη της κυβέρνησης. Δικαστήριο κατόπιν διέταξε, τον Οκτώβριο, ο Γκλας να προφυλακιστεί στο πλαίσιο της έρευνας για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.
Ο εισαγγελέας κατηγόρησε τον Χόρχε Γκλας ότι ενθυλάκωσε περίπου 13,5 εκατομμύρια δολάρια από την βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία μέσω ενός θείου του.
«Ο Γκλας έστησε, μαζί με τον Ζουζέ Κονσεϊσάου Σάντους (σ.σ. πρώην ανώτερο στέλεχος της Οντεμπρέχτ), την ανάθεση κρατικών συμβάσεων με αντάλλαγμα πληρωμές», τόνισε ο δικαστής Έντγκαρ Φλόρες ανακοινώνοντας την ετυμηγορία του.
Ο 48χρονος Γκλας, με σπουδές ηλεκτρικής εφαρμοσμένης μηχανικής, είχε κατηγορηθεί για διαφθορά από μέλη της κυβέρνησης του Κορέα όταν ήταν υπουργός Στρατηγικών Τομέων αλλά κι αφού αναδείχθηκε αντιπρόεδρος.
Ο συνήγορος του πολιτικού κατήγγειλε μια «άδικη» απόφαση και πρόσθεσε ότι θα ασκήσει έφεση.
Η μία ανάγνωση της πτώσης του Χόρχε Γκλας επισημαίνει τις συνέπειες του τεράστιου σκανδάλου της Οντεμπρέχτ, το οποίο συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό χωρών απ’ άκρου σ’ άκρο της Λατινικής Αμερικής. Η εταιρεία, η οποία έχει παραδεχθεί ότι δωροδοκούσε πολιτικούς για να εξασφαλίζει κρατικές συμβάσεις, πλήρωσε πρόστιμα ύψους 3,5 δισεκ. δολαρίων για να κλείσουν οι φάκελοι των ερευνών σε βάρος της στις ΗΠΑ, στη Βραζιλία και στην Ελβετία. Στον Ισημερινό, η Οντεμπρέχτ φέρεται να μοίρασε σε πολιτικούς 47,3 εκατομμύρια δολάρια. Η αντιπολίτευση είχε καταγγείλει πως η κυβέρνηση του Κορέα άργησε χαρακτηριστικά να δώσει εντολή να αρχίσουν έρευνες, ωστόσο ο ίδιος απορρίπτει αυτή την κατηγορία.
Ο Γκλας είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος στη Λατινική Αμερική που καταδικάστηκε τελεσίδικα στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση, στην οποία έχουν εμπλακεί αρκετοί αρχηγοί κρατών—ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο πρώην πρόεδροι του Περού Ογιάντα Ουμάλα και Αλεχάντρο Τολέδο κ.ά.
Μια δεύτερη ανάγνωση της υπόθεσης αφορά την πολιτική σύγκρουση του Μορένο με τους πιστούς του Κορέα. Ο πρόεδρος του Ισημερινού, ο οποίος αναχώρησε την Τετάρτη για ένα ταξίδι στην Ευρώπη, είχε τονίσει τη Δευτέρα πως «αυτή η εβδομάδα» θα ήταν «πολύ σημαντική όσον αφορά τον αγώνα εναντίον της διαφθοράς» προσθέτοντας ότι ο ίδιος «πιστεύει ακράδαντα στον αγώνα εναντίον της ατιμωρησίας».
Η υπόθεση και η δίκη του Χόρχε Γκλας ωστόσο βάθυναν ακόμα περισσότερο το χάσμα στο κυβερνών κόμμα Alianza Pais, που είναι ήδη μοιρασμένο ανάμεσα στους υποστηρικτές του Μορένο και αυτούς του Κορέα. Το στρατόπεδο του τελευταίου κατηγορεί τον Λενίν Μορένο ότι προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τον αγώνα εναντίον της διαφθοράς για να πλήξει πολιτικά τον Ραφαέλ Κορέα.