Τον κώδωνα του κινδύνου για εκτροπή στο ζήτημα της ιατρικής κάνναβης κρούει ο Χρύσανθος Γεωργίου Πρόεδρος Αρχής Κατά των Εξαρτήσεων, προειδοποιώντας ότι εξυπηρετούνται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Φιλοξενούμενος στον ACTIVE 107,4 και 102,5 o κύριος Γεωργίου εξήγησε πως δεν είμαστε έτοιμοι, ώστε να εποπτεύεται όλο αυτό το σύστημα των ελεγχόμενων φαρμάκων. Δεν έχουμε είπε, ούτε τα πρωτόκολλα, δεν έχουμε μηχανογραφήσει τα συστήματα γιατρών, φαρμακείων και φαρμακευτικών υπηρεσιών. Διερωτήθηκε αν μπορεί κανείς να διαβεβαιώσει ότι αύριο δεν θα υπάρξει εκτροπή στο θέμα της ιατρικής κάνναβης, όταν η νομοθεσία για το κάπνισμα δεν τηρείται με ευλάβεια, ούτε και η διάθεση αλκοόλ στους ανήλικους.
Δεν είμαστε εναντίον της ψήφισης της νομοθεσίας
Όλα αυτά εξήγησε ο Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης εξαρτήσεων, δεν τα λέμε επειδή είμαστε εναντίον της ψήφισης της νομοθεσίας. «Έχουμε υποχρέωση να συστήσουμε την προσοχή της πολιτείας και αυτούς που ψηφίζουν, για τα πιθανά προβλήματα».
Η ιατρική κάνναβη δεν θεραπεύει αλλά βοηθά σε κάποια συμπτώματα, κάποιων παθήσεων ανέφερε κατηγορηματικά ο κύριος Γεωργίου.
«Όταν γίνεται συζήτηση για την κάνναβη υπάρχουν πάθη και από τις δύο πλευρές. Και υπέρ και κατά. Σε αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να είμαστε ούτε συναισθηματικοί, ούτε ηθικολόγοι. Εμείς σαν Αρχή αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων το αντιμετωπίζουμε ιατρικά».
«Υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις χρήσης. Αμερικάνικη έρευνα του 2017, αναφέρει στο χρόνιο πόνο και τη σπαστικότητα, την κατά πλάκα σκλήρυνση και τον έμετο από χημειοθεραπείες».
Πρέπει ανέφερε ο γιατρός, να είμαστε προσεκτικοί όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε την ιατρική κάνναβη. Μόνο σε συγκεκριμένες παθήσεις σημείωσε και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να στερήσει αγωγή από ασθενή. Είναι ακόμα ένα φάρμακο στη φαρέτρα του γιατρού να βοηθήσει τον ασθενή του.
Σκευάσματα ιατρικής κάνναβης κυκλοφορούν στην Ευρώπη και ως γιατροί μπορούμε να τα εισάξουμε, προκειμένου να βοηθήσουμε τους ασθενείς μας, χωρίς να χρειάζεται νομοθεσία. Σε καμία χώρα του κόσμου ανέφερε χρησιμοποιείται νωπή ξηρή κάνναβη, προκειμένου να ενεργήσει ανακουφιστικά.
Στα σκαριά η προετοιμασία της στέγης για ανήλικους χρήστες
Το πρόσφατο περιστατικό με την ανήλικη χρήστη ουσιών που εντοπίστηκε λιπόθυμη, ήταν ένα χαστούκι για την κοινωνία ανέφερε ο γιατρός, λέγοντας ότι η Εθνική επιτροπή που συγκλήθηκε στην παρουσία του Εθνικού Συμβουλίου για τα ναρκωτικά αποφάσισε τον περασμένο Μάϊο να προχωρήσουμε στη δημιουργία ξενώνα για τα παιδιά που δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον.
Δεν θα είναι φυλακή ξεκαθάρισε, λέγοντας ότι εκεί θα φιλοξενούνται παιδιά τα οποία στο σπίτι τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της μέρας θα πηγαίνουν σχολείο, θα έχουν το ελεύθερο για ψυχαγωγία, αθλητισμό, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για να στηρίξουμε την προσωπικότητα τους και θα είναι βραχυπρόθεσμο το πρόγραμμα.
Με βάση τη μελέτη ανέφερε ο κύριος Γεωργίου, υπολογίζεται πως η στέγη θα μπορεί να φιλοξενήσει 8 με 12 παιδιά.
«Σχεδιάσαμε το πρόγραμμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες για όσα θα χρειάζεται το κάθε παιδί. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στις 200 χιλιάδες ευρώ ετησίως. Θα ενοικιαστούν χώροι και θα είμαστε ευέλικτοι στην λειτουργία της στέγης. Σίγουρα όμως αν και εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο, υπάρχουν ακόμα κενά όπως το ποιος θα έχει την ευθύνη αυτών των παιδιών. Πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις».