Παρά την εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη που έχει σημειώσει η κυπριακή οικονομία, μετά την τραπεζική κρίση του 2012-2013, και την πρόβλεψη για ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,8% το 2017, ο ρυθμός μείωσης των κόκκινων δανείων στην Κύπρο παραμένει υποτονικός, σύμφωνα το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ. Στην ετήσια έκθεση, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι για πρώτη φορά τους τελευταίους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους το κυπριακό ΑΕΠ αυξήθηκε στο 3,8% από 3% το 2016. Επίσης, η αύξηση της ζήτησης εργασίας μείωσε αισθητά το ποσοστό ανεργίας στο 10,3% από τον Σεπτέμβριο του 2017. Μέχρι πρότινος κινούνταν στα επίπεδα του 16,8%. Εντούτοις, η έκθεση του ΔΝΤ τονίζει ότι η ανεργία δεν έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της εγχώριας τραπεζικής κρίσης (4%).
Καμπανάκι, όμως, κρούει το ΔΝΤ για τα κόκκινα δάνεια, διότι έχει παρατηρήσει ότι «η πρόοδος όσον αφορά τη μείωση των ΜΕΔ ήταν χλιαρή και ότι το ιδιωτικό και το δημόσιο χρέος παραμένουν σε υψηλά επίπεδα». Σε δηλώσεις του στο κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων (CNA) ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ για την Κύπρο, Βιντσέντζο Γκούτζο, επισήμανε ότι είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει ισχυρή ανάπτυξη, ωστόσο αυτή δεν έχει οδηγήσει στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα περίμενε κάποιος, κάτι που αντανακλά την έλλειψη πειθαρχίας από την πλευρά των οφειλετών. Ως εκ τούτου, το ΔΝΤ τόνισε την ανάγκη να υιοθετήσουν οι τράπεζες φιλόδοξες και αξιόπιστες στρατηγικές, προκειμένου να μειώσουν τον αριθμό των κόκκινων δανείων και το υψηλό χρέος του ιδιωτικού τομέα, που αποτελούσε το 265% συνολικού ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οπως επισημαίνει το ΔΝΤ, τα κόκκινα δάνεια αντιπροσώπευαν το 45% του συνόλου των δανείων του τραπεζικού τομέα και το 124% του ΑΕΠ έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017.
Παρά τον χαμηλό ρυθμό αντιμετώπισης των ΜΕΔ, πρόοδος έχει επιτευχθεί στη μείωση των δανείων που έλαβαν μεγάλες επιχειρήσεις. Ωστόσο στην έκθεση παρατηρείται ότι δάνεια μικρότερης αξίας που έλαβαν νοικοκυριά και ΜμΕ είναι δύσκολο να ανακτηθούν. Τα δάνεια αυτά αντιπροσωπεύουν το 90% της αξίας του συνόλου των κόκκινων δανείων. Ο Γιώργος Συρίχας, μέλος του Δ.Σ. της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, επισήμανε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα cyprusbusinessmail.com, ότι κάποιες ενέργειες για τη διευθέτηση του ζητήματος των ΜΕΔ στο τραπεζικό σύστημα έχουν τεθεί υπό συζήτηση, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.