Το αποκαλυπτικό δικαστικό βούλευμα των 778 σελίδων,οι σημειώσεις «α λα Λεμπιδάκη» και το «επαναστατικό» ταμείο των 1.192.000 ευρώ
Κατηγορούμενοι για επιχείρηση απαγωγής επιχειρηματία είναι έντεκα μέλη ομάδας αντιεξιουσιαστών και ποινικών που συσχετίστηκαν με την οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
Πρόκειται για την πρώτη φορά που αποδίδεται σε άτομα του εγχώριου αντάρτικου πόλης οργάνωση αρπαγής επιχειρηματία για να ενισχύσουν το επαναστατικό ταμείο. Κάτι παρεμφερές φέρεται απλώς να είχε μελετήσει η 17Ν, χωρίς να προσπαθήσει ποτέ να το υλοποιήσει. Ακόμη η ίδια ομάδα κατηγορείται ότι συγκέντρωσε ποσό περίπου 1.192.000 ευρώ για να χρηματοδοτήσει ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα την περίοδο 2012 – 2015. Επιπλέον, το ίδιο μεικτό αυτό σχήμα ποινικών και αναρχικών κατηγορείται για δολοφονία αστυνομικού, για τουλάχιστον 20 ληστείες, από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Ντάπια στις Σπέτσες και από το Βελεστίνο και την Ακράτα μέχρι τη Σαρωνίδα, ενώ φέρεται να είχε σχέσεις με τον καταζητούμενο ποινικό Βασίλη Παλαιοκώστα.
Πολυετής δράση
«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει το άγνωστο δικαστικό βούλευμα, έκτασης 778 σελίδων, για την πολυετή δράση 11 αντιεξουσιαστών και αναρχικών που λειτουργούσαν – σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς – ως κύριος «βραχίονας» του «Επαναστατικού Αγώνα» του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα. Με κύρια αναφορά στο εν λόγω δικαστικό έγγραφο στην απόπειρα απαγωγής του 38χρονου εφοπλιστή Ανδρέα-Κίκου Μαρτίνου το 2013 στη Βούλα και τις σημειώσεις που βρέθηκαν σε «γιάφκα» των ενόπλων με προσπάθειες «εκδίωξης των αστυνομικών» και με απειλές για «δολοφονία του ομήρου» που θυμίζουν την πρόσφατη υπόθεση της απαγωγής του κ. Μιχάλη Λεμπιδάκη στην Κρήτη.
Το δικαστικό βούλευμα αφορά τη δράση της ένοπλης ομάδας που εξαρθρώθηκε – σε τρεις διαφορετικές φάσεις – το 2015 και στην οποία συμμετείχαν οι ποινικοί Σπύρος Χριστοδούλου, Γιώργος Πετρακάκος, ο Σπύρος Δραβίλας (έθεσε τέλος στη ζωή του σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στον Βόλο), ο αντιεξουσιαστής και μέλος του Επαναστατικού Αγώνα Νίκος Μαζιώτης, ο καταζητούμενος τότε αναρχικός Γρηγόρης Τσιρώνης, όπως και άλλοι αντάρτες πόλης και ιδιώτες. Ως αρχή διάλυσης του ενόπλου δικτύου αναφέρεται ότι υπήρξε ο εντοπισμός καταλύματος στη Μαγνησία ύστερα από «έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για την ανεύρεση του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα» όπως χαρακτηριστικά μνημονεύεται.
Ληστείες και οπλοστάσιο
Οπως σημειώνεται στο βούλευμα, «από τη συνολική εκτίμηση του αποδεικτικού υλικού και την αξιολογική συσχέτιση των πραγματικών περιστατικών προκύπτει ότι οι κατηγορούμενοι Πετρακάκος, Τσιρώνης, Χριστοδούλου είχαν συγκροτήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα για να διαπράττουν κλοπές και ληστείες, που πράγματι διέπραξαν με τρόπο και μέσα που εξασφάλιζαν την ανωνυμία τους αλλά και δημιουργούσαν συνθήκες αδυναμίας των διωκτικών αρχών να τους εντοπίσουν. Η οργανωμένη αυτή εγκληματική δραστηριότητα συνεχίστηκε μέχρι τον Ιούνιο του έτους 2012, έκτοτε δε οι ίδιοι και άλλοι αναρχικοί εντάχθηκαν ως μέλη και συμμετείχαν σε δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα (τρομοκρατική οργάνωση) που είχε συγκροτηθεί από τον Νικόλαο Μαζιώτη και την Παναγιώτα Ρούπα. Ακολούθησε η διάπραξη αξιοποίνων πράξεων όπως οι ληστείες: στις Σπέτσες, στις 16 Ιουλίου 2012 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Alpha Bank, από τους κατηγορουμένους Πετρακάκο, Μαζιώτη και Χριστοδούλου (σ.σ.: αναφέρεται και η εμπλοκή γυναίκας στη ληστεία) από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 474.490 ευρώ, στην περιοχή της Ακράτας την 20ή Δεκεμβρίου 2012 στο υποκατάστημα της Τράπεζας Eurobank, στα Μέθανα Αττικής την 25η Ιουλίου 2013, από κοινού με τον Νικόλαο Μαζιώτη, από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 108.359,35 ευρώ, στην Κλειτορία Αχαΐας τη 10η Μαρτίου 2014 από κοινού με τον Νικόλαο Μαζιώτη, στο υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς από όπου αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 3.835 ευρώ» (σ.σ.: Σε εκείνη τη ληστεία υπήρξε τραυματισμός αστυνομικού).
Τα ηχογραφημένα μηνύματα, οι σημειώσεις{LF}και οι «σπασμένες» πινακίδες
Το πλέον ενδιαφέρον σημείο του βουλεύματος είναι ο συσχετισμός με την επιχείρηση απαγωγής του Μαρτίνου και τα ευρήματα-σημειώσεις που βρέθηκαν για την οργάνωση της αρπαγής το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου στη Βούλα. Τότε 4-5 δράστες που επέβαιναν σε δύο οχήματα επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον 36χρονο επιχειρηματία την ώρα που ήταν εν κινήσει με το αυτοκίνητό του. Ομως ο εφοπλιστής κατόρθωσε να διαφύγει από την «παγίδα». Τα στοιχεία που συνδέουν τους συγκεκριμένους ενόπλους με την επιχείρηση της αρπαγής ήταν αρχικά τρία τμήματα της ίδιας πινακίδας που βρέθηκε στη γιάφκα των αναρχικών και των ποινικών στον Μαραθώνα. Εχουν το ίδιο γραμματικό και αριθμητικό μέρος με εκείνη ενός οχήματος που χρησιμοποίησαν οι επίδοξοι απαγωγείς του νεαρού εφοπλιστή. Ακόμη στον ηλεκτρονικό υπολογιστή ενός ενόπλου βρέθηκαν στοιχεία αυτοκινήτου που χρησιμοποιήθηκε σε ληστείες τραπεζών αλλά και σε ένα από τα οχήματα – μάρκας Mercedes Α4, χρώματος χρυσαφί – που επίσης χρησιμοποιήθηκε στην προσπάθεια αρπαγής.
Ομως στο δικαστικό βούλευμα εντυπωσιάζει το περιεχόμενο σημειώσεων που βρέθηκαν στη γιάφκα του Μαραθώνα. Οπως σημειώνεται, εκεί βρέθηκε «φύλλο κυριακάτικης εφημερίδας με ημερομηνία 19 Δεκεμβρίου 2010. Σε δημοσίευμα έχουν τεθεί υπογραμμίσεις με μπλε μελάνι που δείχνουν το ενδιαφέρον του αναγνώστη για την οικογένεια του Ανδρέα Μαρτίνου. Επιπλέον, βρέθηκαν σημειώματα για την οργάνωση απαγωγής του Κίκου Μαρτίνου που ανέφεραν (σ.σ.: τηρείται ο τρόπος γραφής και η ορθογραφία των χειρογράφων): 1) “τηλ. έχουμε τον άνθρωπο σας”, “διώχτε την αστυνομία και τους δημοσιογράφους για να πάρετε τον άνθρωπο σας 2) έχουμε έτοιμη κασέτα που να τους λέει ότι κάντε ότι σας λένε γιατί θα με σκοτώσουνε άμα δεν πάρουν τα λεφτά”, “ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΞΕΡΟΥΜΕ ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΑΠΟ ΣΑΣ ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΧΕΙ”, 3) “έχετε αστυνομία και σας έχουν βάλει GPS άλλαχτε σάκους και μην παίζετε, 4) έτοιμη κασέτα να τους λέει που και πως θα μαζέψουν τα λεφτά και ότι άμα δεν πάνε τα πράγματα καλά και ακούτε την αστυνομία έχω πεθάνει πρέπει να το καταλάβετε δεν παίζουν είναι επαγγελματίες θα έρθεις με το γιο σου τον Ανδρέα”».
Τέλος, στο δικαστικό βούλευμα υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία για τη δολοφονία, από το ίδιο μεικτό σχήμα ποινικών και αναρχικών, ενός αστυνομικού φρουρού (πυροβόλησαν 20 φορές εναντίον του) σε τράπεζα στην οδό Μεσογείων κατά τη διάρκεια ληστείας στις 17 Απριλίου 2008, με λεία 14.525 ευρώ. Ακόμη στο βούλευμα υπάρχει σύνδεση επιθέσεων των ίδιων ενόπλων με εγκληματικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη το 2006 που έχουν αποδοθεί στον Β. Παλαιοκώστα και συνεργούς του.