Ζημία 530 χιλιάδων ευρώ σε 5 μήνες και πάνω από 7 εκατομμύρια σε 2 χρόνια φέρεται να είχε προκαλέσει η σπείρα των 19 συλληφθέντων που εκποιούσε άχρηστο ανακυκλώσιμο υλικό του ΟΣΕ.
Πρόκειται για 8 υπαλλήλους του ΟΣΕ, σε όλη την Ελλάδα που είχαν ενταχθεί στο κύκλωμα με επικεφαλής 3 Ρομά, οι οποίοι είχαν στήσει 3 επιχειρήσεις για διαχείριση, εκμετάλλευση και πώληση παλιών σιδήρων και μετάλλων σε Θεσσαλονίκη, Βόλο και Λαμία.
Η δράση του κυκλώματος εκτιμάται ότι ξεκινά από τον Φεβρουάριο του 2015. Οι υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν σε τρεις εταιρείες Ρομά χωρίς παραστατικά. Μόνο σε τρεις περιπτώσεις η απώλεια εσόδων για το Δημόσιο ήταν ένα εκατομμύριο ευρώ. Έχουν συλληφθεί ήδη 8 υπάλληλοι, ενώ κατηγορούνται άλλοι δυο καθώς κι ένας υπάλληλος της ΔΕΗ.
Μεγαλοκαταθέτες
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση προϊσταμένου διεύθυνσης του ΟΣΕ ο οποίος υπέγραψε απόφαση εικονικής μεταφοράς σιδηροδρομικού υλικού από εταιρία που ανήκε σε ένα από τα αρχηγικά μέλη της σπείρας και σύμφωνα με την αστυνομία πήρε μίζα 15.000 ευρώ. Τα χρήματα, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα αρχηγικά μέλη τα έβγαζαν σε βουλγαρικές και κυπριακές τράπεζες. Στο σπίτι ενός από τους υπαλλήλους του ΟΣΕ βρέθηκε δεσμίδα με ευρώ με ταινία τράπεζας της Βουλγαρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ένας από τους αρχηγούς ήταν VIP πελάτης βουλγαρικής τράπεζας και μπορούσε να κάνει υπεραναλήψεις που έφταναν τις 100.000 ευρώ. Οι 3 αρχηγοί της συμμορίας, ζούσαν πολυτελή βίο, με ακριβά αυτοκίνητα και καταθέσεις στη Βουλγαρία. Όλα ξεκίνησαν στις 21 Σεπτεμβρίου όταν μια ανώνυμη καταγγελία στην ασφάλεια κατέγραψε τα πάντα.
Σύμφωνα με αυτή το πρώτο σκέλος του κόλπου ήταν να απομακρύνονται από τους πλειστηριασμούς του ανακυκλώσιμου υλικού οι ανταγωνιστές είτε με “εξαγορά” είτε δια της βίας. Μάλιστα ο ανιψιός του ενός εκ των επικεφαλής, γνωστός με το ψευδώνυμο Ρόκι, αν δεν πείθονταν οι ανταγωνιστές να αποχωρήσουν, τούς έπειθε με τη βία.
Οι κωδικοί
Από τις τηλεφωνικές συνομιλίες που κατέγραψε η αστυνομία προκύπτουν οι κωδικοί που χρησιμοποίησαν:
– Με τη λέξη “παιχνίδι” εννοούσαν συμφωνία με υπάλληλο για φορτία υλικού άνευ ζύγισης.
– “Πέντε γεμιστήρες με λουκάνικο” σήμαινε μίζα 5.000 ευρώ.
– “Μαύρο – άσπρο” ήταν το φορτίο χωρίς ζύγιση και παραστατικά.
– “Σαλάμι και φιστίκια” ήταν τα μετρητά.
– “Μοιράδιο“, ήταν το μερίδιο που θα έπαιρνε ο κάθε υπάλληλος.
– Τους υπαλλήλους που χρηματίζονταν τους αποκαλούσαν “πιράνχα“.
– “Μηχανάκι” ήταν η συσκευή παραποίησης στο ζύγι του υλικού.
– “Κινέζος” και “Μανάκι” ήταν τα ονόματα των φορτηγών που χρησιμοποιούσαν.
Έκλεβαν στο ζύγι
Το δεύτερο κομμάτι του κόλπου ήταν όταν πήγαιναν να παραλάβουν το υλικό που είχαν κερδίσει στους διαγωνισμούς, το οποίο φυλασσόταν σε αποθήκες. Εκεί λοιπόν με τη συνέργεια των υπαλλήλων έκλεβαν στο ζύγι. Οι 8 υπάλληλοι του ΟΣΕ κατηγορούνται ότι έπαιρναν μίζες από 100 ευρώ έως 40.000 ευρώ προκειμένου μεγάλες ποσότητες άχρηστου ανακυκλώσιμου υλικού να φτάνουν -όπως προαναφέρθηκε- σε τρεις εταιρείες Ρομά χωρίς παραστατικά.
Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που καταγράφηκε:
Μέλος σπείρας: Να έχει σφραγίδες και τέτοια, όλα οργανωμένα
Υπάλληλος ΟΣΕ: Το ένα χέρι νίβει το άλλο
Οι αστυνομικοί βρήκαν χειρόγραφες σημειώσεις στο σπίτι ενός από τους επικεφαλής όπου σε Excel κατέγραφε το φορτηγό που φόρτωνε, τα επιπλέον κιλά που έκλεβαν στο ζύγι και τον αποδέκτη. Σε 5 μήνες μετέφεραν 55 φορτία, έκλεψαν 1,5 τόνο υλικό και η ζημία του Οργανισμού υπολογίζεται σε 530.000 ευρώ.