Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Καλαμάτας κάθισε χθες η πρώην προϊσταμένη του Τμήματος Οικοδομών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ Καλαμάτας, η οποία πέρυσι τον Οκτώβριο καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2 χρόνων με τριετή αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχη ότι κόλλαγε οικοδομικά ένσημα στα 4 παιδιά της χωρίς να έχουν κάνει ούτε μισό μεροκάματο.
Η συνταξιούχος σήμερα υπάλληλος είχε ακόμη κριθεί ένοχη ότι ευνόησε εργολάβο ο οποίος φαινόταν ότι έχει τα παιδιά της στη δούλεψή του, μειώνοντας τα ποσά των εργοδοτικών εισφορών του. Επίσης, η πρώην προϊσταμένη είχε καταδικαστεί και για το ότι εξακολουθούσε ως συνταξιούχος να παίρνει επίδομα για τα παιδιά της αν και δεν το δικαιούτο. Οι επίδικες πράξεις αφορούν το διάστημα από 6 Ιουλίου 2010 έως 18 Οκτωβρίου 2011.
Χθες, λοιπόν, πρώτη μέρα της δίκης σε δεύτερο βαθμό, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο τότε διευθυντής του ΙΚΑ Πύργου ο οποίος διενήργησε την Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), η τότε αναπληρώτρια διευθύντρια του ΙΚΑ Καλαμάτας και υπάλληλος του ΙΚΑ στο Τμήμα Οικοδομών του υποκαταστήματος Καλαμάτας.
Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίζεται αύριο, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων και να απολογηθεί η κατηγορουμένη, η οποία αρνείται όλες τις κατηγορίες που της αποδίδονται.
Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η έκθεση ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας που έκανε την ΕΔΕ ανακάλυψε συνολικά 16 περιπτώσεις νόθευσης εγγράφου, από τις οποίες όμως δεν είναι όλες επίδικες. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν οικοδομικά ένσημα που είχε κολλήσει η προϊσταμένη στα παιδιά της, συμπληρώνοντας τα ονόματά τους σε χειρόγραφες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις (ΑΠΔ) εργολάβων. Ετσι φαινόταν ότι τα παιδιά της είχαν κάνει μεροκάματα και δικαιούντο ένσημα και κατ’ επέκταση δικαιούντο κάποια ειδικά επιδόματα που παίρνουν οι οικοδόμοι, ταμείο ανεργίας, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρόσημο και επίδομα ασθενείας.
Σχετικά με το σκέλος της κατηγορίας που αφορά περιπτώσεις που η κατηγορουμένη ευνόησε εργολάβο, το κατηγορητήριο περιγράφει ότι το έκανε μειώνοντας τον αριθμό των ημερομισθίων που αυτός είχε δηλώσει, μειώνοντας έτσι τις εργοδοτικές εισφορές που θα κατέθετε στο ΙΚΑ.
Στο τελευταίο μέρος της κατηγορίας, ότι δηλαδή εισέπραττε επίδομα για τα παιδιά της αν και δεν το δικαιούτο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο η πρώην προϊσταμένη δεν είχε ενημερώσει πως τα παιδιά της δεν είναι πλέον προστατευόμενα μέλη και συνέχιζε ως συνταξιούχος να εισπράττει το σχετικό επίδομα.
Συγκεκριμένα, οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και αντιμετωπίζει και σε δεύτερο βαθμό είναι τρεις: Πλαστογραφία (νόθευση) κατ’ εξακολούθηση. Απιστία σχετική με την υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση. Απάτη κατ’ εξακολούθηση.