Ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ότι τον Ιανουάριο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ελληνική αναπτυξιακή τράπεζα. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές της BPI France, της γαλλικής δημόσιας τράπεζας που υποτίθεται ότι παρέχει τεχνική βοήθεια για το εγχείρημα αυτό –το οποίο επιδιώκει να υλοποιήσει από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ– η ελληνική κυβέρνηση «εξακολουθεί να μην είναι σίγουρη» για το πώς θα προχωρήσει στο θέμα της αναπτυξιακής τράπεζας.
Μιλώντας στη Βουλή, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η νέα κρατική τράπεζα «δεν θα είναι ανταγωνιστική αλλά θα αποτελέσει συμπληρωματικό βραχίονα στο υπάρχον τραπεζικό σύστημα, όπως συμβαίνει, άλλωστε, με όλες τις περιπτώσεις αναπτυξιακών τραπεζών σε όλον τον κόσμο». Ωστόσο, η BPI France, πέρα από την παροχή εγγυήσεων και τις άλλες δραστηριότητές της, δανειοδοτεί απευθείας την πραγματική οικονομία – και ιδιαίτερα καινοτόμους και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής αναπτυξιακής τράπεζας Νικολά Ντιφούρκ υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον υπουργό Οικονομίας σχετικά με την τεχνική βοήθεια που θα παρέχουν οι Γάλλοι για την ίδρυση του νέου οργανισμού. Σύμφωνα με γαλλικές πηγές, δεν έχει έκτοτε υπογραφεί κάποια λεπτομερής σύμβαση συνεργασίας – «απλά συζητάμε», όπως αναφέρουν.
Η BPI France ιδρύθηκε στα τέλη του 2012, ως προϊόν της συγχώνευσης τριών δημόσιων επενδυτικών οργανισμών. Hταν ιδέα του Εμανουέλ Μακρόν, την εποχή που ήταν επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του προέδρου Ολάντ. Η τράπεζα διοικείται από ένα Δ.Σ. στο οποίο εκπροσωπούνται το γαλλικό Δημόσιο, η κρατική τράπεζα Caisse de Dépôts και ο ιδιωτικός τομέας (π.χ. Société Generale, L’ Oreal).
Το γαλλικό μοντέλο
Στη σημερινή μορφή της, η BPI France διαδραματίζει τρεις ρόλους: δανειοδοτεί επιχειρήσεις και τομείς που οι παραδοσιακές τράπεζες αποφεύγουν· δρα ως επενδυτικό fund, διαχειριζόμενη πάνω από 25 δισ. ευρώ και με μερίδια σε εταιρείες όπως η Peugeot· και ενισχύει την εξαγωγική δραστηριότητα των γαλλικών επιχειρήσεων, παρέχοντας υπηρεσίες ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων. Το 2016 χρηματοδότησε, άμεσα ή έμμεσα, 80.000 επιχειρήσεις, παρέχοντας ρευστότητα ύψους 24,4 δισ. ευρώ.
Η BPI France διαθέτει 48 τοπικά γραφεία ανά τη Γαλλία και τα στελέχη της αναφέρουν ότι το 90% των αποφάσεων της τράπεζας λαμβάνεται σε τοπικό επίπεδο. «Συνήθως χρειάζεται μία εβδομάδα για να ληφθεί απόφαση για ένα δάνειο. Η εγγύτητα στις επιχειρήσεις που δανειοδοτούμε είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα», μας είπε στέλεχος της τράπεζας, εξηγώντας πώς γίνεται να είναι βιώσιμη μια στρατηγική που στηρίζει επιχειρηματικά σχέδια που θεωρούνται υπερβολικά ριψοκίνδυνα με συμβατικά τραπεζικά κριτήρια.
Στο μέτωπο της καινοτομίας, η τράπεζα παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής (σε 1.451 εταιρείες το πρώτο μισό του 2017 έναντι 2.100 στο σύνολο του 2016). Τον περασμένο Οκτώβριο διοργάνωσε για τρίτη φορά το συνέδριο BPI France Inno Generation, με τη συμμετοχή 37.000 ατόμων. Το 2015 ξεκίνησε την πρωτοβουλία «The Hub», με σκοπό να βοηθήσει νεοφυείς επιχειρήσεις να έλθουν σε επαφή με μεγάλες εταιρείες. Καθένα από τα 48 τοπικά γραφεία της τράπεζας έχει τον δικό του υπεύθυνο καινοτομίας.
Η BPI France διαθέτει επίσης μερίδια σε επενδυτικά ταμεία σποράς, για μικρής κλίμακας επενδύσεις σε εταιρείες στα πρώτα τους βήματα, και σε οχήματα κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (venture capital funds) που επενδύουν στην πράσινη τεχνολογία, στην πληροφορική και στις τηλεπικοινωνίες, και στη βιοτεχνολογία. Υπάρχουν περισσότερα από 200 VC funds στη Γαλλία, εκ των οποίων η τράπεζα χρηματοδοτεί τα μισά.