Η “ταχεία” ολοκλήρωση της τεχνικής φάσης συμφωνίας στην τρίτη αξιολόγηση στις αρχές Δεκέμβρη έχει δώσει το πράσινο φως σε διαδικασίες που – σύμφωνα με κοινοτικούς αξιωματούχους – επιτρέπουν την κατάθεση συγκεκριμένων “ιδεών” για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Το “κλίμα” αυτό διευκολύνεται σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από την θετική αντίδραση των αγορών στα ελληνικά “χαρτιά” και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται για τις επόμενες δοκιμαστικές εκδόσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές θα μπορούσε να δρομολογηθεί η σταδιακή εξαγορά και πρόωρη εξόφληση, του υπολοίπου του δανείου του ΔΝΤ. Αυτή την στιγμή το δάνειο του ΔΝΤ έχει υπόλοιπο 10 δισ. ευρώ, που θα μπορούσε να αντικατασταθεί με τίτλους, ίδιας ή και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή του δανείου του ΔΝΤ (τελευταία μεγάλη δόση το 2023) με επιτόκια κατά μία μονάδα μικρότερα από αυτά του δανείου ΔΝΤ. Να σημειωθεί ότι το επιτοκιακό κόστος του δανείου του ΔΝΤ (που διαμορφώνεται με ένα σύνθετο τρόπο) κινείται στα επίπεδα του 3,5%.
Τραπεζίτης αμερικανικής επενδυτικής τράπεζες με πολύ καλή γνώση της εικόνας του ελληνικού χρέους, στον οποίο απευθύνθηκε το Capital.gr, εκτιμά ότι μεσοπρόθεσμης διάρκειας εκδόσεις του ελληνικού δημοσίου, θα μπορούσαν σχετικά εύκολα στην τρέχουσα συγκυρία, να απορροφηθούν από την διεθνή αγορά με επιτόκια πολύ χαμηλότερα εκείνων που πληρώνονται στο δάνειο του ΔΝΤ.
Οι “σκέψεις” αυτές οι οποίες φαίνεται να έχουν κοινοποιηθεί και στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, είναι σε γνώση του ESM και αντιμετωπίζονται ως σοβαρό ενδεχόμενο, αν και η προσοχή του επιτελείου του ESM έχει στραφεί στην αναζήτηση “λύσεων” που αφορούν την αναδιάρθρωση του όγκου των διακρατικών δανείων (GLF – δάνειο πρώτου μνημονίου) που αγγίζουν τα 52 δισ. ευρώ. Τα δάνεια αυτά έχουν εκκίνηση των “βαρειών” δόσεων αποπληρωμής το 2021 (περί τα δύο δισ. ευρώ) ενώ περί τα 700 εκατ. ευρώ είναι η πρώτη αποπληρωμή το 2020.
Στον ESM εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο χρήσης των αδιάθετων ποσών του δανείου των 86 δισ. ευρώ σαν “εργαλείο” αναδιάρθρωσης του GLF είτε εν όλω είτε εν μέρει στο πλαίσιο του πακέτου των μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα αρχίσουν να συζητούνται στα τέλη του πρώτου διμήνου του 2018, εφόσον ολοκληρωθεί ομαλά η τρίτη αξιολόγηση.
Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η υλοποίηση του πακέτου των βραχυπρόθεσμης παρέμβασης μέτρων έχει ξεπεράσει τα 60 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών του ESM θα μπορούσε να φτάσει τα 90 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι οι αγορές ομολόγων φαίνονται πρόθυμες να απορροφήσουν χωρίς δυσκολία τις σχετικές κινήσεις παραγώγων μέσα από τις οποίες έχει κινηθεί ο ESM.