Περισσότεροι από ένας στους τρεις αυτοαπασχολούμενους αναγκάστηκαν να κλείσουν τα βιβλία τους εξαιτίας των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών σε συνδυασμό με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης, προκειμένου να αποφύγουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους, αναφέρει η “καθημερινή της Κυριακής”. Συγκεκριμένα, από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, τον Μάιο του 2016, έως και το τέλος του Νοεμβρίου 2017, 111.212 ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τα μπλοκάκια τους. Αρκετοί στράφηκαν στη “μαύρη” εργασία, άλλοι αμείβονται με τίτλους κτήσης και άλλοι συνέστησαν Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες.
Πλέον, έχουν απομείνει περίπου 170.000 μπλοκάκια από τα περίπου 280.000 που υπήρχαν πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από μεγάλα λογιστικά γραφεία, ήδη έχουν εντολές από πελάτες τους στα τέλη του μήνα μα κλείσουν τα βιβλία τους.
Τα χαμένα έσοδα
Για αν γίνει κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος, από τη διακοπή εργασιών των αυτοαπασχολούμενων χάθηκαν από τον προϋπολογισμό μόνο από το τέλος επιτηδεύματος περίπου 73 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν για το 2016 (φορολογική δήλωση του 2017) εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ, έναντι 4,7 δισ. ευρώ πέρσι (εισόδημα 2015). Δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες εμφανίζονται να απέκτησαν 900 εκατ. ευρώ λιγότερα εισοδήματα.
Από το νέο έτος οι εισφορές θα καθορίζονται επί των ακαθάριστων εσόδων, οδηγώντας σε αυξήσεις που θα ξεκινούν από 8% και σταδιακά, με την κατάργηση και των εκπτώσεων που η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει για μερίδα μη μισθωτών, θα φθάσουν έως και 38%.
Το υπ. Εργασίας προκειμένου να περιορίσει τη νέα απότομη επιβάρυνση που θα προκύψει, έχει ήδη προβλέψει ότι το 2018 θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των εισφορών- για κύρια ασφάλιση 20%, υγεία 6,95%, επικούριση 3,5% και εφάπαξ 4%(όπου προβλέπεται)- το 85% του φορολογητέου εισοδήματος. Βέβαια το 2019 η έκπτωση του 15% θα καταργηθεί.
Σύμφωνα με επαγγελματικές ενώσεις, ο νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών το 2018 εκτός του ότι θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους επαγγελματίες να διακόψουν τη δραστηριότητα τους, θα αυξήσει τη φοροδιαφυγή και θα μειώσει σημαντικά την εισπραξιμότητα των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών.