Βαρίδι για την οικονομία αποτελούν οι επιχειρήσεις “ζομπι”, η ύπαρξη των οποίων επηρεάζει όχι μόνο την παραγωγικότητα αλλά βλάπτει κυρίως τις υγιείς επιχειρήσεις περιορίζοντας τις ευκαιρίες ανάπτυξής τους, αναφέρει μελέτη του ΟΟΣΑ την οποία επικαλείται η “Καθημερινή”.
Η μελέτη καταγράφει τις επιπτώσεις στην οικονομία από τη διατήρηση στη ζωή των εν λόγω εταιρειών, δηλαδή επιχειρήσεων που έχουν χαμηλή παραγωγικότητα και οι οποίες θα έπρεπε να τεθούν εκτός μιας ανταγωνιστικής αγοράς.
Στη χώρα μας, αυτού του τύπου οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν πλέον ένα σημαντικό ποσοστό των συνολικών επενδεδυμένων ιδιωτικών κεφαλαίων και συγκεκριμένα το 28% και παρά το γεγονός ότι η οικονομική κρίση ήταν σε αρκετές περιπτώσεις η αφορμή που έβγαλε στην επιφάνεια τα προβλήματα αυτών των εταιρειών, το ανεπαρκές σύστημα που ίσχυε στην εκκαθάριση των επιχειρήσεων απέτρεψε μεταξύ άλλων και τις τράπεζες από μία πιο δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ο ΟΟΣΑ επισημαίνει ότι η τεχνητή διατήρησή τους στη ζωή, περιορίζει τις ευκαιρίες ανάπτυξης των υγιών επιχειρήσεων, στερώντας σημαντικά κεφάλαια που θα μπορούσαν να επενδυθούν με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την απασχόληση.
Η “Καθημερινή” επισημαίνει ότι ο ΟΟΣΑ στη μελέτη του τονίζει ότι η παράταση ζωής για τις προβληματικές επιχειρήσεις, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και οι συνέπειες για τη συνολική ανάπτυξη είναι πολύ χειρότερες.