Σε περισσότερες από 110 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων σε όλη την χώρα, πέφτει το βάρος για την κύρωση των δασικών χαρτών που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το Σεπτέμβριο του 2018.
Συνολικά έχουν υποβληθεί 134.121 αντιρρήσεις με τις εκτάσεις που εξαιρέθηκαν από την κύρωση των δασικών χαρτών να αντιστοιχούν σε 1.658.067 στρέμματα (το 3,75% των αναρτημένων χαρτών). Πρόκειται για περιοχές που αφορούν τμήματα των δασικών χαρτών που αποτελούν είτε αυθαίρετους οικισμούς (οικιστικές πυκνώσεις) ή εμφανίζουν αντιρρήσεις, είτε αποδεκτά πρόδηλα σφάλματα και αιτήσεις εξαγοράς ή αλλαγές χρήσης και αναδασωτέες περιοχές.
Τη μερική κύρωση των δασικών χαρτών στο 31,3% της ελληνικής επικράτειας για την οποία αναρτήθηκαν οι δασικές χάρτες εντός του 2017, επικύρωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος. «Το 2017 ήταν η χρονιά της δασικής πολιτικής, έγιναν από την κυβέρνηση τομές και αλλαγές που καθυστερούσαν επί δεκαετίες» ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι σήμερα είχε κυρωθεί μόλις το 0,81% της χώρας.
Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για ένα τιτάνιο έργο που χρειάστηκε πολλές θεσμικές παρεμβάσεις για να μη σταματήσει, παραδέχτηκε όμως ότι το επόμενο διάστημα πιάνουν δουλειά οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΕΑ) με ένα εξίσου δύσκολο έργο. Όπως ανέφερε, έχουν δοθεί οδηγίες για την δημιουργία και νέων ΕΕΑ, οι οποίες έχουν περιθώριο τεσσάρων συν δύο μηνών εφόσον το ζητήσουν, για να ολοκληρώσουν το έργο τους. Στόχος είναι η ολική κύρωση να υλοποιηθεί είτε Ιούλιο είτε Σεπτέμβριο του 2018 ανάλογα με το χρόνο που θα ζητήσουν οι Επιτροπές για να εξετάσουν τις αντιρρήσεις.
Οι πρωταγωνιστές των αντιρρήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Φάμελλος, σε 15 Διευθύνσεις Δασών, η μερική κύρωση αφορά πάνω από το 95% του κυρωμένου χάρτη. Από αυτές σε 7 η μερική κύρωση είναι πάνω από 99%.
Οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις είναι η Φθιώτιδα και τα Δωδεκάνησα για τις οποίες έχουν υποβληθεί ενστάσεις για το 40,4% της έκτασης και το 37% αντίστοιχα. Μεγάλος όγκος που ανέρχεται σε 41.000 αντιρρήσεις παρατηρείται σε Λακωνία, Μεσσηνία, Αχαία (10% της έκτασης), στην Δράμα (15,25%), στην Κοζάνη (10,2%), στα Γιάννενα (5,17%). Για την Αττική έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις για το 11,73% της έκτασης των αναρτημένων χαρτών ενώ σε 17.000 στρέμματα εντοπίζονται αυθαίρετοι οικισμοί (οικιστικές πυκνώσεις).
Από τις στρεβλώσεις που αναδείχτηκαν μέσα από την ανάρτηση των δασικών χαρτών ξεχωρίζει η περιοχή της Ηλείας όπου το 13,02% της αναδασωτέας έκτασης που χρησιμοποιούνταν ως καλλιέργεια άλλαξε χρήση. Πρόκειται για μια αδικία, που όπως είπε ο υπουργός κινδύνευσε να τινάξει στον αέρα τους δασικούς χάρτες, εντούτοις αποκαταστάθηκε. Αντίστοιχα στην Αχαία το 5,6% της έκτασης άλλαξε χρήση.
Συστάθηκε η Επιτροπή που θα εξετάσει το μέλλον των αυθαίρετων οικισμών
Αποκαλυπτικό, σύμφωνα με τα ευρήματα των δασικών χαρτών αποτελεί το γεγονός ότι στις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής εντοπίζεται περίπου το 50% των οικιστικών πυκνώσεων της χώρας! Συνολικά 35.000 στρέμματα αυθαίρετων οικισμών από 75.000 στο σύνολο των πυκνώσεων της χώρας. Ο κ. Φάμελλος επανέλαβε χθες ότι το υπουργείο έχει συστήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή που θα αναλάβει να μελετήσει και να προτείνει λύσεις για τους οικισμούς αυτούς. Αν και απέφυγε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες, τόνισε ότι η φιλοσοφία είναι να εφαρμοστεί η δασική νομοθεσία και να ικανοποιηθούν αιτήματα των κατοίκων που δεν θα είναι σε βάρος του περιβάλλοντος. Προχθές ήταν η καταληκτική ημερομηνία για να υποβληθούν στο υπουργείο τα όρια οικισμών και οι οικιστικές πυκνώσεις από τους ΟΤΑ που δεν είχαν ανταποκριθεί μέχρι σήμερα. Ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε ότι δεν έχει γίνει η επεξεργασία για να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.
Σε σχέση με την β΄φάση της ανάρτησης των δασικών χαρτών που αφορά το 17% της χώρας και τρέχει από τα τέλη Οκτωβρίου, προβλέπονται δύο φάσεις: μερική κύρωση για το 9% της έκτασης ως τον Ιούλιο του 2018 (α΄φάση) και ολική Ιανουάριο ή Μάρτιο του 2019. Για την β΄ φάση που αφορά το 8% της έκτασης προβλέπει ανάρτηση από τον Γενάρη έως τον Ιούνιο του 2018. Σε αυτή την φάση, περιλαμβάνονται η Ανατολική Αττική (ανάρτηση από Φεβρουάριο ) και η Δυτική Αττική (ανάρτηση από Απρίλιο έως Ιούνιο).
Νέοι δασικοί χάρτες
Οι διευθύνσεις δασών Κυκλάδων, Δράμας και Καβάλας θα καταρτίσουν μόνες τους δασικούς χάρτες. Το υπόλοιπο κομμάτι που αφορά σε 53.838.522 στρέμματα είναι στη φάση της ανάθεσης αφού ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η υπογραφή συμβάσεων συνολικού ύψους άνω των 40 εκ. ευρώ προβλέπεται τον Μάιο του 2018 με αναμενόμενο χρόνο κύρωσης τα τέλη του 2020.