Αθωώθηκε στο Εφετείο – Eίχε κατηγορηθεί για διακίνηση λαθρομεταναστών
Σε απίστευτο εφιάλτη εξελίχθηκε για τον Πολωνό Πάβελ Γιεζέφσκι, οδηγό νταλίκας – ψυγείου, μίας από τις μεγαλύτερες μεταφορικές εταιρίες της Ευρώπης της Η.Ζ.Transport, το πρώτο ταξίδι του στην Ελλάδα, προκειμένου να φορτώσει σταφύλια από περιοχή της Ελευσίνας με προορισμό την Ολλανδία.
Όταν έφθασε στο λιμάνι της Πάτρας στις 27-8-2011 και αφού προηγουμένως είχε διανυκτερεύσει μέσα στην καμπίνα της νταλίκας την οποία είχε σταθμεύσει στο πάργκινγκ ενός βενζινάδικου κοντά την Πάτρα, σε έλεγχο των λιμενικών διαπιστώθηκε ότι μέσα στο επικαθήμενο ψυγείο είχαν αθόρυβα διεισδύσει δεκαέξι (16) Αφγανοί υπήκοοι που με την καθοδήγηση ενός Κούρδου, επικεφαλής του κυκλώματος προώθησης λαθρομεταναστών στην Ευρώπη, είχαν εντέχνως παραβιάσει την κλειδαριά ισπανικού τύπου που διέθετε το επικαθήμενο και φτιάχνοντας αυτοσχέδιες κρύπτες ετοιμάζονταν να αποπλεύσουν μαζί με τον ανύποπτο οδηγό.
Αμέσως οι λιμενικοί συνέλαβαν τον οδηγό και τον οδήγησαν στον Ανακριτή Πατρών, ενώ κατάσχεσαν την νταλίκα και επέβαλαν διοικητική κράτηση στους Αφγανούς.
Ο Ανακριτής άφησε προσωρινά ελεύθερο τον Πάβελ Γιεζέφσκι, επιβάλλοντάς του χρηματική εγγύηση ύψους 5.000€, την οποία κατέβαλε για λογαριασμό του η Εταιρία HZ Transport.
Η υπόθεση εκδικάσθηκε αρχικά στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων της Πάτρας τον Ιούνιο 2015, όπου ομόφωνα Εισαγγελέας και Δικαστής αποφάσισαν την ενοχή του ατυχούς Πολωνού οδηγού, καταδικάζοντάς τον σε κάθειρξη (κατά συγχώνευση) 58 ετών(!!!) και χρηματική ποινή 78.000€, ενώ ορίστηκε για την έφεσή του να μην έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα.
Η απόφαση αυτή μόλις έγινε γνωστή στην Πολωνία συγκλόνισε τον Πάβελ Γιεζέφσκι, ο οποίος από την μία στιγμή στην άλλη έγινε φυγόποινος με κίνδυνο ανά πάσα στιγμή να συλληφθεί και να οδηγηθεί στις Ελληνικές φυλακές. Ταυτόχρονα όμως ευαισθητοποίησε την κοινή γνώμη της Πολωνίας αλλά και διάφορες ΜΗΚΥΟ καθώς και το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Πολωνίας, δεδομένου ότι κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει στην ενοχή του οδηγού, ο οποίος εργαζόταν επί πολλά χρόνια ως οδηγός διεθνών μεταφορών, έχοντας επιδείξει άψογη συμπεριφορά και έχοντας κερδίσει την απόλυτη εμπιστοσύνη όλων των εκάστοτε εργοδοτών του και την εκτίμηση των συναδέλφων του.
Ειδικότερα οι τελευταίοι, μέσω των συνδικάτων τους που κινητοποιήθηκαν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., απείλησαν ότι δεν θα πραγματοποιήσουν στο μέλλον κανένα δρομολόγιο προς την Ελλάδα με απρόβλεπτες συνέπειες για την οικονομία της χώρας μας.
Στις 15 Δεκεμβρίου 2017 ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης του Πάβελ Γιεζέφσκι ενώπιον του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Πάτρας, στην οποία παρέστησαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Πολωνίας, μέλη των συνδικάτων ευρωπαίων οδηγών και εκπρόσωποι διαφόρων μη κυβερνητικών οργανώσεων, εκφράζοντας την αγωνία και το ενδιαφέρον τους για την τύχη του οδηγού.
Συνήγοροι υπεράσπισης του Πάβελ Γιεζέφσκι παρέστησαν ο δικηγόρος Πύργου κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος και ο δικηγόρος Αθηνών κ. Βασίλης Χειρδάρης.
Το Δικαστήριο αφού εξέτασε από την αρχή όλες τις παραμέτρους της υπόθεσης και αφού εκτίμησε ιδιαίτερα την κατάθεση του ειδικού κλειθροποιού – συνεργαζόμενου με την ΕΛ.ΑΣ σε υποθέσεις διαρρήξεων κ. Κοσμά Πυλαρινού, από τον Πύργο, ο οποίος εξήγησε με τεχνικούς όρους ότι οι κλειδαριές ισπανικού τύπου είναι πανεύκολο να ανοιχθούν χωρίς να αφήσουν ίχνη παραβίασης, κήρυξε ομόφωνα και με σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα αθώο τον Πάβελ Γιεζέφσκι, ο εφιάλτης του οποίου έληξε με αίσιο τρόπο.
«Οι ελλείψεις των διωκτικών αρχών…»
Μετά το πέρας της δίκης ο εκ των συνηγόρων του οδηγού κ. Θοδωρής Αντωνόπουλος προέβη ενώπιον των δύο πολωνικών καναλιών που κάλυψαν την δίκη στις εξής δηλώσεις: «Η δικαιοσύνη της πατρίδας μου άργησε, αλλά τελικά επιβλήθηκε και αποκατέστησε μια τεράστια αδικία. Είμαστε μία χώρα με βαριά κληρονομιά στο νομικό πολιτισμό και στην προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αποδείχθηκε με τις πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου για την μη έκδοση των Τούρκων αξιωματικών. Υποθέσεις σαν του Γιεζέφσκι δεν οφείλονται τόσο σε αστοχίες της δικαιοσύνης, όσο σε ελλείψεις των διωκτικών αρχών και ειδικώτερα των λιμενικών που, λόγω της λειψανδρίας και των πενιχρών τεχνικών και άλλων μέσων, δεν μπορούν να επιτηρήσουν αποτελεσματικά τους λαθρομετανάστες, οι οποίοι στην απελπισία τους να προωθηθούν στις βόρειες χώρες της Ε.Ε., πέφτουν θύματα κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης, και που χωρίς να είναι αυτός ο σκοπός τους, ενοχοποιούν αθώους οδηγούς διεθνών μεταφορών οι οποίοι λόγω του κάματου και της τεράστιας κόπωσης που συνεπάγεται το επάγγελμά τους, δεν μπορούν να ελέγξουν αποτελεσματικά το περιεχόμενο του φορτηγού τους, με συνέπεια να κινδυνεύουν να βρεθούν στην φυλακή όπως ο ατυχής Γιεζέφσκι. Σε κάθε περίπτωση όμως τέλος καλό, όλα καλά».
Εξάλλου από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Χειρδάρης δήλωσε τα εξής: «Η απόφαση του Εφετείου Πατρών με την οποία αθωώθηκε ο Πολωνός οδηγός μετά την πρωτόδικη καταδίκη του σε 58 χρόνια κάθειρξης αποτελεί μια ορθή και δίκαιη επανόρθωση της δικαιοσύνης και αποκατάσταση του κύρους της δικαιοσύνης και της χώρας μας μετά από μια υπερβολική και άδικη πρωτόδικη καταδίκη ενός αθώου ανθρώπου.
Θεωρώ ότι η απόφαση μπορεί να γίνει αφορμή για να επανεξεταστεί η νομοθεσία που αφορά τη μεταφορά λαθρομεταναστών, μία αναμφίβολα κατακριτέα πράξη, η οποία αντιμετωπίζεται από πλευράς ποινών ως έχουσα βαρύτητα ανάλογη της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως και της εμπορίας ναρκωτικών. Το πρωτόδικο Δικαστήριο «φόρτωσε» αρχικά με 160 χρόνια κάθειρξης τον οδηγό ενός φορτηγού για μεταφορά 16 λαθρομεταναστών και κατά συγχώνευση με 58 χρόνια, χωρίς ύπαρξη αποδεικτικών στοιχείων, απλά με αυθαίρετο συμπέρασμα. Η δρακόντεια αυστηρότητα της ίδιας της νομοθεσίας, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας και την καθιστά εκδικητική, κάτι που είναι απαράδεκτο να υφίσταται σε ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Πουθενά δεν ισχύει τέτοια νομοθεσία, με τέτοιες ποινές και με τέτοια ανελαστικότητα. Ουσιαστικά απομονώνει τη χώρα μας από τον πολιτισμένο κόσμο και την καθιστά περιθωριακή. Στην υπόθεση αυτή η χώρα μας εξευτελίστηκε στην πολωνική κοινή γνώμη για την άδικη ποινή που επιβλήθηκε πρωτόδικα.
Ας ευχηθούμε να επανεξεταστεί η νομοθεσία, τοποθετώντας περισσότερη λογική στην επιβολή των ποινών και αυστηρότερο πλαίσιο στην απόδειξη της μεταφοράς λαθρομεταναστών ώστε να μην καταδικάζεται και ταλαιπωρείται ο κάθε άσχετος οδηγός φορτηγού, που το κύκλωμα του επιβιβάζει λαθρεπιβάτες χωρίς να το γνωρίζει».