Υπό ασφυκτική πίεση από τον SSM για να “τρέξουν” την εκκαθάριση των επιχειρηματικών τους χαρτοφυλακίων, βρίσκονται οι τράπεζες.
Παρά το γεγονός ότι το 61% της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών μέχρι τα τέλη του 2019 θα πρέπει να προέλθει από τη μείωση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, η πρόοδος που διαπιστώνεται στον τομέα αυτό είναι με ρυθμό… χελώνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, ο συντονισμός των τραπεζών στο πλαίσιο του διατραπεζικού forum που έχει συσταθεί στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα εύκολος, με τελευταίο σημάδι “διάστασης απόψεων”, τους διαφορετικούς χειρισμούς των τραπεζών σε επίπεδο διαχείρισης των ακινήτων που έχουν ως ενέχυρα σε δάνεια. Συνολικά, διαπιστώνεται απροθυμία σύσσωμων των τραπεζών να κινηθούν προς ενιαία κατεύθυνση επιλογών, καθώς η καθεμία θέλει να προασπίσει τα δικά της συμφέροντα, με αποτέλεσμα να “λιμνάζουν” αποφάσεις για “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ο μέχρι στιγμής στόχος που παρακολουθεί ο SSM και ο οποίος αφορά τις κοινές ρυθμίσεις σε υπερχρεωμένες μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να μην έχει επιτευχθεί λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών. Παρά ταύτα, επειδή το 2018 και 2019 θα πρέπει, ούτως ή άλλως, να επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος του στόχου, με την παροχή από κοινού λύσεων ρύθμισης σε κοινούς πελάτες μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων των τραπεζών, οι τελευταίες υπέβαλαν στον SSM προσαυξημένους στόχους.
Στο ίδιο μήκος κύματος, πιο φιλόδοξοι στόχοι υποβλήθηκαν και για τα σχέδια αναδιάρθρωσης υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Ειδικότερα, οι τράπεζες διπλασίασαν, έως τα τέλη του 2019 σε σχέση με τον Ιούνιο 2017, τα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων για τα οποία θα έχουν ορίσει στέλεχος για την εφαρμογή σχεδίου αναδιάρθρωσης της επιχείρησης.
Σημειώνεται ότι στο διάστημα Ιουνίου 2017 – Δεκεμβρίου 2019, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 22,7 δις. ευρώ, από τα 60,1 δις. ευρώ στα 37,4 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως, τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια (σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών) θα πρέπει να έχουν πέσει κατά 19,2 δισ. ευρώ, από τα 40,6 στα 21,4 δισ. ευρώ. Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων θα πρέπει να ρίξει τον δείκτη επιχειρηματικών NPEs στο 34,6% από 52,7% και των επιχειρηματικών NPLs στο 19,8% από 35,5%.
Στο όλο εγχείρημα της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών από τα 101,8 δις. ευρώ τον Ιούνιο 2017 στα 64,6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2019, το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών θα πρέπει να έχει συμβολή σε ποσοστό 61%. Από το ποσοστό αυτό, το 30% ανήκει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 16% στις μικρές επιχειρήσεις, το 13% στις μεγάλες επιχειρήσεις και το 1% στο ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο.
Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο για την επιλογή κοινού διαχειριστή, ο οποίος θα αναλάβει δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους 2 δισ. ευρώ. Όπως είχε αποκαλύψει το Capital.gr, το project “τρέχει” η Oliver Wyman, ενώ ο σχετικός διαγωνισμός βρίσκεται κοντά στην τελική επιλογή, η οποία θα κριθεί μεταξύ Altamira και doBank.