Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη Ρουμανία μεταξύ των πλέον διεφθαρμένων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της χώρας να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση από τις Βρυξέλλες, αν και η ΕΕ έχει επαινέσει τους δικαστικούς για τις προσπάθειες τους να πατάξουν τη διαφθορά σε υψηλό επίπεδο.
Με βάση με νομοσχέδιο που δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα, μια ομάδα σοσιαλδημοκρατών βουλευτών προτείνει τα αδικήματα κατάχρησης εξουσίας που προκαλούν οικονομική ζημία μικρότερη των 200.000 ευρώ να μην θεωρούνται πλέον αξιόποινα.
Άλλες αλλαγές περιλαμβάνουν την έκτιση της ποινής φυλάκισης κάτω των τριών ετών σε κατ’ οίκον περιορισμό, μικρότερες ποινές για δωροληψία και άλλα αδικήματα διαφθοράς, καθώς και την αποποινικοποίηση της δωροληψίας για λογαριασμό άλλου πέραν του κατηγορουμένου. Κατά μία ακόμη πρόταση, η εκμετάλλευση της θέσης κάποιου για να αποσπά σεξουαλικές χάρες δεν θα αποτελεί πλέον έγκλημα.
Εάν εγκριθούν οι αλλαγές αυτές, θα σημάνουν το τέλος της δίκης του ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και του προέδρου της κάτω Βουλής Λίβιου Ντραγκνέα, που κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας. Δεκάδες βουλευτές και δήμαρχοι από όλα τα κόμματα αναμένεται να επωφεληθούν από τις αλλαγές αυτές. Από το 2006, η εισαγγελία διαφθοράς της Ρουμανίας έχει παραπέμψει σε δίκη 72 μέλη του κοινοβουλίου.
Στις αρχές του 2017, μια παρόμοια απόπειρα να αποποινικοποιηθούν κάποια αδικήματα κατάχρησης εξουσίας προκάλεσε τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα. Τότε, ο κυβερνών συνασπισμός υπαναχώρησε αλλά επανέφερε τώρα το νομοσχέδιο.