Τέλος δεν έχει το σίριαλ ανάμεσα στη «Μαρινόπουλος» και την εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη», καθώς η τελευταία κατέθεσε αίτηση αναψηλάφησης της απόφασης με την οποία το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών επικύρωσε τη συμφωνία εξυγίανσης της πρώτης. Η συζήτηση της παραπάνω αγωγής έχει ορισθεί να πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου 2018.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ενημέρωση για τη σχετική αίτηση αναψηλάφησης έχει καταχωρισθεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) τόσο στη μερίδα της εταιρείας «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης» (στην οποία μεταβιβάστηκε η «Μαρινόπουλος») όσο και στη μερίδα της «Αφοί Καρυπίδη Ανώνυμη Εμπορική Εταιρεία Επεξεργασίας Ξύλου», ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι το σχετικό δικόγραφο δεν είχε επιδοθεί στους αντίδικους της «Αφοί Καρυπίδη». Νομικοί κύκλοι ερμηνεύουν αυτήν τη συμπεριφορά ως προσπάθεια αιφνιδιασμού της «Σκλαβενίτης» και εκτιμούν ότι η αίτηση είναι δικονομικά μη επιτρεπτή λόγω παρέλευσης των προβλεπόμενων από τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προθεσμιών. Σημειώνεται δε εδώ ότι η απόφαση του δικαστηρίου επί της τριτανακοπής της «Αφοί Καρυπίδη», επίσης επί της απόφασης του δικαστηρίου για την έγκριση της συμφωνίας εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος», δεν έχει εκδοθεί ακόμη, αν και εκδικάσθηκε στις 24 Μαΐου 2017.
Η πλευρά «Καρυπίδη» διεκδικεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ (σ.σ. σύμφωνα πάντως με την αρμόδια ελεγκτική εταιρεία το ποσό που της αναλογεί έπειτα από «κούρεμα» 50% είναι περί τα 6 εκατ. ευρώ), ενώ από την πλευρά «Μαρινόπουλου» υποστηρίζεται ότι η «Αφοί Καρυπίδη» οφείλει 100 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στις 4 Μαρτίου 2014 η εταιρεία «Αφοί Καρυπίδη» ανακοίνωσε ότι εξαγόρασε το σύνολο της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Αρβανιτίδης». Στις 12 Μαρτίου 2014 ανακοινώθηκε η υπογραφή συμφωνίας δικαιόχρησης ανάμεσα στη Μαρινόπουλος Α.Ε. και την «Αφοί Καρυπίδη», βάσει της οποίας τα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης θα μετονομάζονταν άμεσα σε Carrefour Μαρινόπουλος και Carrefour Express. Τον Φεβρουάριο του 2016 ανακοινώθηκε από κοινού η λύση της σύμβασης δικαιόχρησης για τα 141 καταστήματα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της «Μαρινόπουλος».
Τέλος, ωστόσο, δεν έχει ούτε η αναμονή των προμηθευτών της «Μαρινόπουλος» για την επιστροφή ή τον συμψηφισμό ΦΠΑ για διαγραφείσες απαιτήσεις, που μόνο για τη βιομηχανία τροφίμων το διεκδικούμενο ποσό υπολογίζεται σε 70 εκατ. ευρώ. Χθες το θέμα επανέφερε με επιστολή του προς την αρμόδια υφυπουργό Οικονομικών Αικ. Παπαπανάτσιου ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ). Στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία 2006/112/Ε.Ε. βάσει της οποίας θεμελιώδης αρχή του ΦΠΑ είναι η αρχή της ουδετερότητας. Σύμφωνα με την αρχή της ουδετερότητας ο επιχειρηματίας απαλλάσσεται από την επιβάρυνση του ΦΠΑ, ο οποίος μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Ο ΣΒΒΕ επικαλείται και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί της υπόθεσης C246/16 Enzo Di Maura που αφορούσε ανάλογο ζήτημα και στην οποία μεταξύ άλλων προβλέπεται «η ύπαρξη δυνατότητας διακανονισμού σε περίπτωση μη καταβολής της αντιπαροχής».
Σύμφωνα με πληροφορίες εταιρείες-προμηθευτές της «Μαρινόπουλος» ετοιμάζονται να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να κάνουν ανάκληση των δηλώσεων ΦΠΑ στις ΔΟΥ, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρος, αφού πρέπει να εξετασθούν όλα τα τιμολόγια. Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς μετά την έλευση τριετίας από την έκδοση της απόφασης για τη συμφωνία εξυγίανσης της «Μαρινόπουλος» υπάρχει παραγραφή.