Στενεύει ο κλοιός για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι εκτός από την άρση της ασυλίας που απολάμβαναν μέχρι σήμερα μέσα από το «πάγωμα» των πλειστηριασμών, θα βρεθούν αντιμέτωποι και με την αυστηροποίηση των κριτηρίων του νόμου Κατσέλη. Η άρση του απορρήτου, σε συνδυασμό με την επανεξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί για ένταξη στον νόμο από επιτροπή δικαστικών, βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και αναμένεται να συμφωνηθεί τις προσεχείς ημέρες. Στα μέτρα που έχουν προταθεί και αναμένεται να θεσμοθετηθούν άμεσα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για όσους θα κάνουν από εδώ και στο εξής αίτηση υπαγωγής στον νόμο (σ.σ. ο νόμος ισχύει έως τα τέλη του 2018). Η κυβέρνηση φέρεται να μην προκρίνει την αναδρομική άρση του απορρήτου, που μπορεί να αντιμετωπίσει νομικά εμπόδια. Ετσι, για τις περιπτώσεις που υπάρχει ήδη αίτηση υπαγωγής στον νόμο και εκκρεμεί η εκδίκασή τους, προτείνει τον έλεγχο αυτών των υποθέσεων από επιτροπή δικαστών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής και εάν τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί είναι ακριβή.
Το υπουργείο Οικονομίας δείχνει να έχει πεισθεί ότι στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου Κατσέλη συνωστίζονται όχι μόνον οι ευπαθείς ομάδες και όσοι είναι σε πραγματική αδυναμία, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός στρατηγικών κακοπληρωτών που καταχρηστικά αξιοποιούν τα παραθυράκια του νόμου για να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις του. Η πιο συνηθισμένη περίπτωση συστηματικής κατάχρησης του νόμου είναι η υποβολή αίτησης, παρά το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος γνωρίζει εκ των προτέρων ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου. Πρόκειται συνήθως για πρόσωπα που έχουν εμπορική ιδιότητα και με βάση τον νόμο δεν έχουν δικαίωμα υπαγωγής και προστασίας. Οπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, «μοναδικός σκοπός τους είναι να κερδίσουν χρόνο, αφού ο νόμος επιτρέπει ουσιαστικά την ανενόχλητη είσοδο και έξοδο οφειλετών, χωρίς ουσιαστικό προέλεγχο των προσώπων που κάνουν αίτηση, αλλά και χωρίς επίπτωση σε περίπτωση παραίτησης από τον νόμο».
Στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι το 40% των υποθέσεων απορρίπτεται κατά το στάδιο εκδίκασης της υπόθεσης για τυπικούς λόγους, ο βασικότερος εκ των οποίων είναι ότι ο ενδιαφερόμενος δεν εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου. Στοιχείο που ενισχύει την καταχρηστική στόχευση ορισμένων οφειλετών είναι επίσης το γεγονός ότι περίπου 20.000 δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια παραιτούνται από αυτήν. Η αναβολή είναι ένδειξη στρατηγικής ασυνέπειας και αναμένεται να αντιμετωπιστεί με αυστηρότητα στις αλλαγές που θα γίνουν στον νόμο Κατσέλη.
Οι τράπεζες ζητούν περαιτέρω αυστηροποίηση των κριτηρίων για όσους σταματούν να εξυπηρετούν τη ρύθμιση. Ο νόμος επιτρέπει στις τράπεζες να κινήσουν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης εάν ο δανειολήπτης καθυστερήσει επί τρίμηνο την πληρωμή της δόσης. Για να αρθεί, όμως, η προστασία και να κινηθούν διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση δικαστηρίου η οποία να ακυρώνει την προηγούμενη, μια διαδικασία που θεωρείται χρονοβόρος και οι τράπεζες ζητούν την επίσπευσή της.