Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη Βουλγαρία, καθώς η χώρα συνεχίζει να ταλανίζεται από ανησυχητικά φαινόμενα διαφθοράς ενόσω πλησιάζει η ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 2018.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, η Βουλγαρία συνιστά την πιο διεφθαρμένη χώρα της Ε.Ε., βάσει των στοιχείων της Διεθνούς Διαφάνειας. Κατά τον επικεφαλής του Κέντρου για τη Μελέτη της Δημοκρατίας στη Σόφια, Ογκνιαν Σεντόφ, «κανείς δεν κυνηγά την πολιτική διαφθορά, έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο κρατικής διαφθοράς που ισοδυναμεί με αιχμαλωσία του κράτους». Ερευνα του Κέντρου κατέδειξε πως ένας στους πέντε Βούλγαρους φαίνεται να έχει εμπλακεί σε συναλλαγή δωροδοκίας ή δωροληψίας.
Ο μηχανισμός συνεργασίας και επαλήθευσης εφαρμόστηκε από τις Βρυξέλλες το 2006 με σκοπό την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων από τη Βουλγαρία στους τομείς του οργανωμένου εγκλήματος, της διαφθοράς και της δικαστικής αναμόρφωσης. Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο πρώτο ζήτημα, ως προς τα υπόλοιπα δεν έχουν επέλθει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η Ε.Ε. αποφεύγει να δείξει το σκληρό πρόσωπό της εναντίον της Βουλγαρίας, πρωτίστως ώστε να μη διαταραχθεί η ανάληψη της προεδρίας. Επιπλέον, οι Βρυξέλλες δεν θεωρούν τη Βουλγαρία «προβληματική χώρα», καθώς τα σταθερά οικονομικά δεδομένα και η προβλεψιμότητα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ έχουν την πιο μεγάλη αξία και εξηγούν την επιθυμία του Γιούνκερ για είσοδο της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη και τη ζώνη Σένγκεν.
Πέρα από τη διαφθορά, η στελέχωση της κυβέρνησης από υπουργούς του ξενοφοβικού συνασπισμού των Ενωμένων Πατριωτών εντείνει την υποβόσκουσα κρίση. Η εμπρηστική ρητορική εναντίον των Ρομά και των προσφύγων έχει καταδικαστεί από εκθέσεις ευρωπαϊκών οργάνων και απειλεί να σκιάσει τη βουλγαρική προεδρία.