Επίτευξη των στόχων των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους στο γ΄ τρίμηνο του 2017, θα δείχνουν τα στοιχεία για την πρόοδο των επιχειρησιακών στόχων που αναμένεται να δημοσιεύσει σήμερα η ΤτΕ.
Η πτωτική τάση στα NPEs έχει προδιαγραφεί από τα αποτελέσματα γ΄ τριμήνου που ανακοίνωσαν οι τράπεζες και τις αναφορές τους στους αναλυτές, σύμφωνα με τις οποίες κάποιες από τις τράπεζες έχουν επιτύχει ήδη τον στόχο για το σύνολο της χρονιάς. Ειδικότερα (με σειρά ανακοινώσεων αποτελεσμάτων), στο γ΄ τρίμηνο 2017:
– Η Eurobank είχε αρνητικό σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (- 111 εκατ. ευρώ). Στο γ΄ τρίμηνο τα συνολικά NPEs μειώθηκαν κατά 0,4 δισ. ευρώ και κατά 1,1 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών μειώθηκαν κατά 69,4% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο 2017 και διαμορφώθηκαν σε 26 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα δήλωσε ότι έχει υπερβεί το στόχο του 2017, ενώ για το δ΄ τρίμηνο 2017 θα μειώσει περαιτέρω τα NPEs κατά 1 δισ. ευρώ.
– Τα εγχώρια μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκαν κατά 0,2 δισ. ευρώ, αντανακλώντας εν μέρει τον αρνητικό ρυθμό δημιουργίας νέων NPEs. Η συνολική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ανέρχεται σε 3,5 δισ. ευρώ από το τέλος του 2015, ενώ η Τράπεζα έχει ήδη υπερβεί το στόχο για το 2017.
– Tα NPEs της Τράπεζας Πειραιώς μειώθηκαν κατά 0,7 δισ. ευρώ και κατά 3,9 δισ. ευρώ από τα υψηλά του Σεπτεμβρίου 2015. Ο σχηματισμός νέων NPEs προ διαγραφών ήταν αρνητικός κατά 0,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας την καλύτερη τριμηνιαία επίδοση για τον Όμιλο μέχρι σήμερα. Τα NPLs υποχώρησαν κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση και κατά 5,8 δισ. ευρώ από τα υψηλά Σεπτεμβρίου 2015. Ο σχηματισμός νέων NPLs προ διαγραφών ήταν επίσης αρνητικός σε – 0,5 δισ. ευρώ.
– Η Alpha Bank μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) στην Ελλάδα κατά 211 εκατ. ευρώ, στα 26,8 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε καθυστέρηση (NPLs) κατά 283 εκατ. ευρώ. Η Τράπεζα δήλωσε ότι αύξησε στο 1,7 δισ. ευρώ το στόχο για τη μείωση των NPEs στην τρέχουσα χρήση.
Σημειώνεται ότι η μείωση των NPEs που έχουν επιτύχει οι τράπεζες στο γ΄ τρίμηνο του 2017 οφείλεται εν πολλοίς στις διαγραφές μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στο β΄ τρίμηνο 2017 οι διαγραφές δανείων είχαν ανέλθει σε 1,9 δισ. ευρώ, αγγίζοντας τα 3,3 δισ. ευρώ για το πρώτο μισό του έτους.
Οι στόχοι για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τρέξουν πολύ γρηγορότερα από το δ΄ τρίμηνο του 2017, καθώς ξεκίνησαν οι πλειστηριασμοί, αλλά και οι πωλήσεις “κόκκινων” δανείων. Τις τελευταίες εγκαινίασε το Νοέμβριο η Eurobank, με πώληση χαρτοφυλακίου καταγγελμένων ανεξασφάλιστων δανείων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
Η Τράπεζα, όπως ανέφερε στους αναλυτές, θα προχωρήσει και σε νέα, τουλάχιστον ισόποση, πώληση πακέτου NPLs το 2018, η οποία θα αφορά ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια και μικρό μέρος επίσης ανεξασφάλιστων δανείων μικρών επιχειρήσεων. Όσο για τους πλειστηριασμούς, προγραμματίζει 2.500 εντός του 2018.
Οι επόμενες πωλήσεις NPLs αναμένονται από την Alpha Bank και την Τράπεζα Πειραιώς.
Η Alpha Bank έχει σε εξέλιξη το project “Venus” που αφορά σε πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων NPLs (δάνεια από κάρτες, υπεραναλήψεις και καταναλωτικά που δεν εξυπηρετούνται τα τελευταία 6 – 7 χρόνια). Η Τράπεζα δεν αποκάλυψε στους αναλυτές το ποσό του πωλούμενου πακέτου.
Είπε όμως ότι υπάρχει έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον και η πώληση θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ακόμη και εάν οι τελικές υπογραφές δεν έχουν μπει μέχρι τότε, το deal θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου 2018. Πωλήσεις NPLs, με και χωρίς εξασφαλίσεις, σχεδιάζει, όπως ανέφερε, και για το 2018. Όσο για τους πλειστηριασμούς, μέχρι το τέλος του 2017 η Alpha Bank θα διενεργήσει 70 πλειστηριασμούς και 2.000 το 2018.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανέφερε στους αναλυτές ότι εντός του α΄ εξαμήνου 2018, θα προχωρήσει στην πώληση χαρτοφυλακίου NPLs 2 δισ. ευρώ (1,2 δισ. ευρώ καταγγελμένα, εξασφαλισμένα δάνεια μικρών επιχειρήσεων και 0,5 δισ. ευρώ ανεξασφάλιστα καταναλωτικά). Πρόκειται για τα projects “Amoeba” που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια περίπου 150 μικρομεσαίων επιχειρήσεων με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα και “Arctos” που περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα καταναλωτικά δάνεια.
Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς, η Τράπεζα θα διενεργήσει το 2018 πλειστηριασμούς 800 – 900 εκατ. ευρώ και 1,8 – 1,9 δισ. ευρώ το 2019.
Τέλος, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει τον Απρίλιο του 2018 σε πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων δανείων, αλλά και εξασφαλισμένων δανείων μικρών επιχειρήσεων. Δεν έχει αναφερθεί το ποσό, καθώς το πακέτο βρίσκεται υπό σχεδιασμό. Ποσοτικές αναφορές δεν έχει κάνει η Τράπεζα ούτε για τους πλειστηριασμούς, αρκούμενη να δηλώσει ότι θα κινηθεί δυναμικά, αποκλειστικά στους ηλεκτρονικούς, “με ορισμένες εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες θα προχωρήσει σε ρευστοποίηση ενεχύρων”.