Μικρά και χαμηλού κόστους διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, πολυτελή εξοχικά σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, σύγχρονα κτίρια γραφείων και εμπορικά καταστήματα, όπως επίσης και ξενοδοχειακά ακίνητα στο κέντρο, αλλά και στην περιφέρεια, αναμένεται να αποτελέσουν τους κινητήριους μοχλούς της αγοράς ακινήτων κατά το 2018, συνεχίζοντας, εν πολλοίς, τις τάσεις που διαμορφώθηκαν κατά τη διάρκεια του 2017. Παράλληλα, η στροφή στις ενοικιάσεις διαμερισμάτων αναμένεται να εξακολουθήσει να αποτελεί την κυρίαρχη τάση στην αγορά ακινήτων, δεδομένου ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων δεν διαθέτει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει στην απόκτηση νέας κατοικίας.
Τα παραπάνω επισημαίνει ο κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και νυν επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Solum Property Solutions. Κατά τον ίδιο, το 2018 θα συνεχιστεί η ύπαρξη αγοράς δύο ταχυτήτων, καθώς από τη μία πλευρά εξακολουθεί να εκδηλώνεται ενδιαφέρον για ακίνητα με πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε επιμέρους «θύλακες» της αγοράς, ενώ από την άλλη πλευρά, η μεγάλη πλειονότητα των υπόλοιπων ακινήτων θα συνεχίσει να βρίσκεται στα «αζήτητα». Ξεκινώντας από τα θετικά, ο κ. Χαραλαμπόπουλος επισημαίνει τη μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στις αγοραπωλησίες διαμερισμάτων και κατοικιών σε περιοχές που ενδείκνυνται για την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω των σχετικών ηλεκτρονικών πλατφορμών.
Περιοχές του κέντρου, όπως τα Εξάρχεια, το Κουκάκι, το Παγκράτι, το Μετς, το Μεταξουργείο, το Γκάζι, η Ακρόπολη και το Μοναστηράκι πρωταγωνιστούν σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ενώ το ίδιο ισχύει και για το παραλιακό μέτωπο της Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, την Καβάλα και άλλους τουριστικούς προορισμούς, όπως νησιά των Κυκλάδων, η Ρόδος και η Κρήτη. Αντίστοιχα, σημαντική ζήτηση καταγράφεται από το εξωτερικό (κυρίως Κίνα, Ρωσία, Τουρκία και Μέση Ανατολή) και για ακίνητα (κυρίως πολυτελείς κατοικίες) στα νότια προάστια, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, στο πλαίσιο του προγράμματος χορήγησης άδειας παραμονής («Χρυσή Βίζα»), που αφορά επενδύσεις σε ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.
Στην αγορά της εξοχικής κατοικίας, ζήτηση καταγράφεται τόσο για πολυτελείς κατασκευές υψηλών προδιαγραφών, σε Μύκονο, Κρήτη και Σαντορίνη, όσο και για προσιτά ακίνητα, όπως για παράδειγμα παλιές κατοικίες στη Χαλκιδική και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, όπου υπάρχει ζήτηση από τις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, σε τιμές της τάξεως των 40.000 ευρώ.
Στην αγορά γραφείων, τα σύγχρονα κτίρια έχουν επανέλθει στο επίκεντρο της ζήτησης, τόσο των ενοικιαστών όσο και των επενδυτών, με τις ΑΕΕΑΠ να είναι πάντα δραστήριες στο συγκεκριμένο σκέλος της αγοράς, ιδίως από τη στιγμή που το 2017 οι αξίες σταθεροποιήθηκαν και σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις υπήρξαν και ανοδικές τάσεις, ιδιαίτερα στα ενοίκια. Το 2018, η τάση αυτή θα συνεχιστεί, ενώ είναι πιθανή και η ανάπτυξη περισσότερων κτιρίων γραφείων, δεδομένου ότι σήμερα οι νέες κατασκευές είναι ελάχιστες. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για τα εμπορικά καταστήματα, αλλά μόνο για όσα βρίσκονται στους εμπορικότερους οδικούς άξονες.
Τα ξενοδοχειακά ακίνητα ευνοούνται και αυτά ως αποτέλεσμα της ανόδου του τουρισμού, προσελκύοντας πληθώρα ξένων αλλά και εγχώριων υποψήφιων επενδυτών. Σύμφωνα με τον κ. Χαραλαμπόπουλο, σημειώνεται ζήτηση για ξενοδοχεία σε περιοχές όπου αναμένονται υψηλές πληρότητες, ενώ και στην Αθήνα επαναλειτουργούν ξενοδοχεία που είχαν κλείσει. Παράλληλα, ακίνητα άλλαξαν χρήση και μετατράπηκαν σε ξενοδοχεία λόγω ζήτησης.