Ουδεμία έκπληξη προκαλεί στους γνωρίζοντες το γεγονός ότι το αμέσως προσεχές διάστημα η Άγκυρα σχεδιάζει, όπως προκύπτει από τις ενδείξεις, να δημιουργήσει προβλήματα στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Η κινητικότητα της Τουρκίας αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι οι δεσμεύσεις μεγάλων περιοχών για ασκήσεις εντός της ΑΟΖ της Μεγαλονήσου, οι οποίες εκδίδονται παρανόμως. Το δεύτερο που θεωρείται και το σημαντικότερο είναι η απόκτηση από την Άγκυρα υπερσύγχρονου πλωτού γεωτρύπανου το οποίο θα φθάσει στην Τουρκία στις 31 Δεκεμβρίου όπως ανέφεραν ήδη τα μέσα ενημέρωσης της χώρας.
Στο επίκεντρο του τουρκικού ενδιαφέροντος είναι το Οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ εντός του οποίου η ΕΝΙ σκοπεύει να πραγματοποιήσει την πρώτη της δοκιμαστική γεώτρηση εντός των επομένων 15 ημερών. Το πλωτό γεωτρύπανο Saipem 12000 της ιταλικής εταιρείας βρίσκεται ήδη εν πλω. Από την ανακήρυξη της ΑΟΖ του νησιού όμως, η Άγκυρα επιμένει ότι μέρος του οικοπέδου αυτού περιλαμβάνεται στη δική της ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο, με βάση και τις συντεταγμένες που έχει καταθέσει στα Ηνωμένα Έθνη.
Και αν η πρόσφατη τουρκική NAVTEX για ασκήσεις και εντός του Οικοπέδου 6 εντάσσεται στην πάγια τακτική των τελευταίων μηνών για το συνεχές «κλείσιμο» και τη δέσμευση περιοχών στην Ανατολική Μεσόγειο, η υπόθεση της προμήθειας γεωτρύπανου είναι πολύ σημαντικότερη. Το DeepSea Metro 2 (νοτιοκορεατικής κατασκευής) ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες από νορβηγικό λιμάνι και αναμένεται στα τέλη του έτους στην Τουρκία.
Ο προγραμματισμός της γείτονος είναι να πραγματοποιηθούν γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στις αρχές του 2018. Για τον σκοπό αυτό, το ερευνητικό σκάφος «Barbaros» έχει προβεί σε εκτεταμένη συλλογή σεισμογραφικών δεδομένων. Ωστόσο, δεν είναι σαφές μέχρι ποίου σημείου είναι διατεθειμένη να φθάσει η Άγκυρα προκειμένου να προβάλλει και να καταγράψει τις διεκδικήσεις της.
Ενδεχομένως, η σκέψη της τουρκικής πλευράς να είναι ότι μετάβαση του πλωτού γεωτρυπάνου εντός του Οικοπέδου 6 να οδηγήσει στη δημιουργία τετελεσμένων που «θα γκριζάρουν» την περιοχή και «θα παγώσει» τις έρευνες, αποτρέποντας τις εταιρείες να προχωρήσουν. Σε αυτή την περίπτωση, η αντίδραση τόσο της ΕΝΙ όσο και της γαλλικής Total που συμμετέχει στην κοινοπραξία αναμένονται με ενδιαφέρον.