Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που εκπέμπουν στελέχη της αγοράς ακινήτων όσον αφορά τις προοπτικές εξόδου του κλάδου από την κρίση, ενόψει του 2018. Εφόσον δεν υπάρξει κάποια απρόοπτη εξέλιξη για την πορεία της οικονομίας, είναι εφικτό το νέο έτος να σηματοδοτήσει την αρχή της ανάκαμψης των ακινήτων σε όλο και περισσότερες κατηγορίες, πέραν των κτιρίων γραφείων και καταστημάτων υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, που ήδη καταγράφουν κέρδη.
«Αφενός τα νέα δεδομένα που θα δημιουργήσει στην αγορά του real estate η πιο ενεργή διαχείριση των NPLs από πλευράς τραπεζών και αφετέρου η συνολική πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες για τη συνολική ανάπτυξη της αγοράς του real estate και όχι μεμονωμένων τμημάτων της όπως γίνεται μέχρι σήμερα», σημειώνει ο κ. Αρης Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, της μεγαλύτερης επενδυτικής εταιρείας ακινήτων της χώρας, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω του 1,6 δισ. ευρώ. Μιλώντας στο 19ο Capital Link Invest in Greece Forum, σημείωσε ότι το 2017 χαρακτηρίστηκε από αρκετές συναλλαγές σε «θυλάκους» της αγοράς των επαγγελματικών ακινήτων με καλά επενδυτικά χαρακτηριστικά, με τις τιμές πώλησης που καταγράφηκαν να δείχνουν αυξητική τάση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Καρυτινό, πρέπει αυτή η τάση να επεκταθεί και στα υπόλοιπα ακίνητα. «Το ζητούμενο είναι μια συνολική ανάπτυξη του κλάδου του real estate και αυτό θα γίνει ορατό όταν αρχίσει να ενισχύεται η απορρόφηση του υφιστάμενου αποθέματος κενών χώρων». Προϋπόθεση για την εν λόγω εξέλιξη είναι η σαφής και σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, που θα αποτελέσει και το βασικό ζητούμενο κατά τη διάρκεια του 2018.
Εξίσου θετική για τις προοπτικές του κλάδου είναι και η άποψη του κ. Μάριου Αποστολίνα, διευθύνοντος συμβούλου της Intercontinental International ΑΕΕΑΠ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τάση στην αγορά είναι θετική, τόσο όσον αφορά τη ζήτηση για νέες μισθώσεις, όσο και για τις αγοραπωλησίες. «Πλέον είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί κενός χώρος σε ποιοτικά ακίνητα, κάτι που δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Αλλο ένα χαρακτηριστικό του 2017 ήταν ότι σε πολλές περιπτώσεις έγιναν συναλλαγές (είτε ενοικιάσεις είτε πωλήσεις) σε τιμές μεγαλύτερες από την αρχική ζητούμενη αξία, ακριβώς λόγω αυξημένης ζήτησης», αναφέρει ο κ. Αποστολίνας. Παράλληλα, σημειώνει ότι το τρέχον έτος καταγράφηκαν και οι πρώτες μετακινήσεις εταιρειών σε νέα μεγαλύτερα γραφεία, σε ένα ακόμα θετικό δείγμα για τις μελλοντικές προοπτικές της αγοράς. Μέχρι σήμερα αυτό που συνέβαινε ήταν η μετεγκατάσταση των επιχειρήσεων σε μικρότερα γραφεία, προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα.
Σύμφωνα, πάντως, με τον κ. Καρυτινό, τα ακίνητα σύγχρονων ποιοτικών προδιαγραφών και με αξιόλογα επενδυτικά χαρακτηριστικά (δηλαδή, όσα αποφέρουν σημαντικό εισόδημα στους κατόχους τους) θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε θέση ισχύος και στο μέλλον έναντι των υπολοίπων ακινήτων, χαμηλότερων προδιαγραφών.
«Τα εν λόγω ακίνητα δείχνουν τάσεις σταθεροποίησης στις αξίες και δεν διατίθενται σε τιμές distressed, δηλαδή υπό πίεση. Ταυτόχρονα, καταγράφεται αυξανόμενος όγκος αγοραπωλησιών, ενώ αυξημένη είναι και η ζήτηση, ειδικά στα εμπορικά καταστήματα, που βρίσκονται σε δημοφιλείς εμπορικές οδούς», επισήμανε ο κ. Καρυτινός. Κατά τον ίδιο, πάντως, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο, προσπαθώντας να βρει νέες ισορροπίες.
Κατά τον κ. Αποστολίνα, είναι βέβαιον ότι σημαντικός όγκος κτιριακού αποθέματος των περασμένων δεκαετιών δεν θα ξαναβρεί ρόλο στην αγορά. «Ακίνητα που αναπτύχθηκαν τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, πλέον δεν εξυπηρετούν κάποιες ανάγκες και είναι δύσκολο να διατηρηθούν στην αγορά, ακόμα και μετά την ανάκαμψη του κλάδου», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Είναι πιθανόν τα εν λόγω κτίρια να κατεδαφιστούν, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες αναπτύξεις και χρήσεις στο μέλλον, εφόσον ασφαλώς η τοποθεσία κρίνεται κατάλληλη για κάτι τέτοιο.