Την ενοχή της κατηγορουμένης για την υπεξαίρεση πρότεινε η εισαγγελέας

193

Την ενοχή της κατηγορουμένης για την υπεξαίρεση-μαμούθ στο ταμείο του πρώην δήμου νεάπολης πρότεινε η εισαγγελέας έδρας του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, όπου διεξάγεται σήμερα η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Στο εδώλιο κάθεται για άλλη μια φορά η πρώην ταμίας του καποδιστριακού δήμου η οποία κατηγορείται για την υπεξαίρεση άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Η ταμίας εμφανίστηκε ενώπιον του δικαστηρίου με δάκρυα στα μάτια της, λέγοντας ότι είχε υπεξαιρέσει τα χρήματα από το ταμείο μετά από πιέσεις που δεχόταν από συγκεκριμένα άτομα, από τα οποία είχε δανειστεί.

Μάλιστα, πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 18 χρόνια, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτόδικα, είχε κατηγορηθεί για την συγκεκριμένη υπόθεση ο τότε δήμαρχος Νεάπολης και πρώην αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, με τέσσερα ακόμα άτομα, ωστόσο κρίθηκαν αθώοι.

Η πολύκροτη υπόθεση

Ήταν αρχές του 2011 όταν κατά την παράδοση – παραλαβή του δημοτικού ταμείου από τον πρώην δήμο Νεάπολης στο δήμο Αγίου Νικολάου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με την υπεξαίρεση ποσού άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ από το ταμείο.

Τα βλέμματα όλων στράφηκαν στην πρώην ειδική ταμία η οποία – πρωτόδικα – καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκισης.

Η ίδια στην απολογία της ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη για ένα μέρος του ελλείμματος. Συγκεκριμένα, παραδέχθηκε ότι προέβη στην υπεξαίρεση των 237.000 ευρώ, λεφτά τα οποία χρησιμοποίησε για να ξεφύγει από τοκογλύφους.

Για τα υπόλοιπα χρήματα η ίδια ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα για το πού πήγαν.

Την ίδια ώρα, ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης, Νίκος Καστρινάκης κατηγορούνταν για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην απιστία της ταμίας για παράβαση καθήκοντος, ωστόσο αθωώθηκε από το δικαστήριο.

Μαζί του αθωώθηκαν και οι υπόλοιποι τέσσερις που κατηγορούνταν για την υπεξαίρεση.