Χρηματική αποζημίωση σε θύμα αναίτιου ξυλοδαρμού

255

Με την υπ’ αρίθμ. 10/2018 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου (τακτική διαδικασία) έγινε δεκτή εν μέρει η αγωγή, που υπέβαλε ένας κάτοικος Κρεμαστής, κατά ενός κατοίκου Κολυμπίων και διατάχθηκε η αποζημίωσή του με το ποσό των 40.375 ευρώ για αναίτιο ξυλοδαρμό, που υπέστη στην Μεσαιωνική Πόλη.
Το δικαστήριο κήρυξε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή για το ποσό των 20.000 ευρώ ενώ διέταξε 6μηνη κράτηση του εναγόμενου ως μέσο εκτέλεσης της απόφασης.
Την 28η Οκτωβρίου 2012 και περί ώρα 05:30 στην Παλιά Πόλη, επί της οδού Ερμού και πλησίον του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος – οβελιστήριο με την επωνυμία «ΠΙΤΑ ΦΑΝ», σημειώθηκε επεισόδιο μεταξύ δύο θαμώνων του καταστήματος, το οποίο έληξε ειρηνικά μετά από παρέμβαση υπαλλήλου.
Στο επεισόδιο ήταν παρών και ο εναγόμενος, ο οποίος ευρισκόμενος στο κατάστημα ως πελάτης άρχισε να εξυβρίζει κάποιον άλλο υπάλληλο του καταστήματος, και στη συνέχεια, κατόπιν σχετικών συστάσεων των υπαλλήλων, απομακρύνθηκε.
Ωστόσο, λίγη ώρα μετά επέστρεψε στο σημείο με το αυτοκίνητό του και αφού το στάθμευσε έξω από το κατάστημα με αναμμένη τη μηχανή, κρατώντας ένα ξύλινο ρόπαλο, κατευθύνθηκε στο κατάστημα το οποίο είχε ήδη κλείσει και ανέμενε έξω από αυτό.
Αμέσως μόλις είδε τον υπάλληλο να εξέρχεται του καταστήματος, κρατώντας σακούλα απορριμμάτων και να κατευθύνεται προς τον κάδο, του επιτέθηκε χτυπώντας τον βίαια στο σώμα και στο κεφάλι με το ξύλινο ρόπαλο που κρατούσε στα χέρια του, με αποτέλεσμα να χάσει τις αισθήσεις του και να πέσει στο έδαφος.
Ο εναγόμενος συνέχισε και τότε να τον χτυπά, κλωτσώντας τον στο πρόσωπο άλλες πέντε συνολικά φορές και κατόπιν επέμβασης περαστικών που του φώναξαν να σταματήσει και άρχισαν να τον κυνηγούν για να τον ακινητοποιήσουν, εκείνος απομακρύνθηκε με το αυτοκίνητό του.
Στο πρόσωπο του εναγόμενου αναγνώρισε τον δράστη της σε βάρος του επίθεσης, ανεπιφύλακτα, τόσο ο ίδιος ο παθών, όσο και ο αυτόπτης μάρτυρας.
Ο παθών, υπέστη βαριές σωματικές κακώσεις, και συγκεκριμένα, υπέστη ευρεία εκχύμωση στη δεξιά υπερόφρια χώρα εκτεινόμενη και πέριξ του δεξιού οφθαλμού και τη σύστοιχη ζυγωματική χώρα, εκχύμωση στη δεξιά πλάγια και πρόσθια τραχηλική χώρα και μικροεκδορές στην οπίσθια επιφάνεια τον δεξιού αγκώνα, μεταφέρθηκε δε σε νοσοκομείο στην Αθήνα ώστε να αντιμετωπιστούν χειρουργικά τα τραύματα του και αναγκάστηκε να απόσχει από την εργασία του για χρονικό διάστημα 6 μηνών.
Ο εναγόμενος έχει αφεθεί ελεύθερος με τους περιοριστικούς όρους της καταβολής χρηματικής εγγύησης ύψους 1.500 ευρώ, της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισής του την πρώτη μέρα κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του.
Ο ενάγων στην αγωγή, που χειρίστηκε ο δικηγόρος κ. Γιάννης Χριστοδούλου, ζήτησε αποζημίωση ύψους 204.400 ευρώ, επιφυλασσόμενος για το ποσό των εκατό ευρώ προκειμένου να το διεκδικήσει ενώπιον του ποινικού Δικαστηρίου με το νόμιμο τόκο από την επομένη της επίδοσης της αγωγής μέχρι και την πλήρη και ολοσχερή του εξόφληση.