Στα 30,2 δισ. ευρώ ανέρχονται τα δάνεια που θεωρείται αβέβαιη η είσπραξή τους από τις τράπεζες, ενώ δάνεια ύψους 70,2 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους.
Ο λόγος των ανοιγμάτων αβέβαιης είσπραξης προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών αυξήθηκε από 28,5% στο τέλος του 2016 σε 30,1% στο τέλος του γ΄ τριμήνου 2017. Πρόκειται για 3 στα 10 δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρησηκαι για τα οποία οι τράπεζες εκτιμούν ότι έχουν έως και μηδενικές προοπτικές εισπραξιμότητας.
Την ίδια στιγμή, στεγαστικά δάνεια ύψους 21 δισ. ευρώ και επιχειρηματικά ύψους 38,3 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των έξι μηνών, βρίσκονται καταναλωτικά δάνεια ύψους 9,65 δις. ευρώ.
Όπως περιγράφουν τραπεζίτες στο Capital.gr την κατάσταση με τα “κόκκινα” δάνεια, από τα περίπου 200 δισ. των δανείων που έχουν χορηγηθεί, σχεδόν τα μισά είναι ενήμερα ή χάνουν το πολύ μία δόση. Από τα υπόλοιπα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται, το 35% βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω των 360 ημερών και τα περισσότερα εξ αυτών είναι καταγγελμένα.
Ένα ποσοστό 15% αφορά δάνεια με καθυστέρηση στην πληρωμή των δόσεων από 2 έως 12 μήνες. Το ποσοστό αυτό μοιράζεται ισομερώς (από 7,5%) σε δάνεια με καθυστέρηση καταβολής της δόσης κατά 2 – 3 μήνες και σε δάνεια με καθυστέρηση από 4 έως 12 μήνες.
Όπως περιγράφουν, το δύσκολο κομμάτι για τις τράπεζες, το οποίο κρύβει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που αν και μπορούν, αρνούνται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, είναι το 35% των δανείων με καθυστέρηση άνω των 360 ημερών.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, όπως αναλύονται στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, η οριακή μείωση που εμφάνισε ο λόγος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων προς το σύνολο των ανοιγμάτων κατά το εννεάμηνο του 2017 (44,6% έναντι 44,8% στο τέλος του 2016), αποδίδεται κυρίως στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων λόγω και των αυξημένων διαγραφών ύψους 5,2 δισ. ευρώ που σωρευτικά διενεργήθηκαν την εν λόγω περίοδο.
Συγκεκριμένα, ενώ το σύνολο των τραπεζικών πιστώσεων συρρικνώθηκε με ρυθμό 5,1% το εννεάμηνο του 2017, το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε εντονότερα κατά 5,5%. Η μεγαλύτερη μείωση το εννεάμηνο του 2017 καταγράφηκε στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο (-8,3%). Εξαίρεση εμφάνισε το χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων που παρουσίασε την εν λόγω χρονική περίοδο αύξηση 1% στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Θετικά αξιολογεί η ΤτΕ το γεγονός ότι τα ανοίγματα σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών ως προς το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία και μειώθηκαν σε 24,4% το εννεάμηνο του 2017 έναντι 26,6% στο τέλος του 2016. Επισημαίνεται ότι το 69,9% του συνόλου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του ενός έτους. Το αντίστοιχο ποσοστό για τα στεγαστικά διαμορφώνεται σε 76,1% και για τα επιχειρηματικά σε 67,8%. Ενώ για τα καταναλωτικά τα οποία έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη του εξαμήνου το ποσοστό διαμορφώνεται σε 81,8%. Τα ανωτέρω ποσοστά είναι σημαντικά χαμηλότερα έναντι αυτών στο τέλος του 2016.
Στο ίδιο πλαίσιο, το 51,6% των ΜΕΑ που εμπίπτουν στην κατηγορία καθυστέρησης μεγαλύτερης των 90 ημερών (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις) έχουν καθυστέρηση μεγαλύτερη των 720 ημερών, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο τέλος του 2016 ανερχόταν σε 52,3%. Σημειώνεται, ότι ο εν λόγω δείκτης είναι υψηλότερος στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων (62,6%) με το 66,1% να έχει υπαχθεί σε καθεστώς νομικής προστασίας.