Η υπόθεση έφτασε στις δικαστικές αίθουσες κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου
Την αθώωση όλων των κατηγορουμένων στην υπόθεση των «ειδικών εντολών» για δαπάνες που πληρώθηκαν από τον δήμο Θεσσαλονίκης το διάστημα 1998-2007, επί των ημερών του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, πρότεινε προς το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης ο εισαγγελέας της έδρας.
Εκτός από τον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης, στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται για απιστία ή άμεση συνέργεια σε αυτήν ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αναστάσιος Γερογιάννης και πέντε υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών του δήμου, κάποιοι από τους οποίους κατηγορήθηκαν και για τα άλλα οικονομικά σκάνδαλα της ίδιας διοίκησης (υπεξαίρεση των 17,9 εκατ. και πάγια προκαταβολή).
Η υπόθεση των «ειδικών εντολών» έφτασε στις δικαστικές αίθουσες κατόπιν διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε οικονομικός επιθεωρητής, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Στην πορισματική έκθεση που συνέταξε και περιλαμβάνεται στη δικογραφία, προσδιορίζεται το ταμειακό έλλειμμα του δήμου σε 947.000 ευρώ, ποσό το οποίο αντιστοιχεί σε δαπάνες προς προμηθευτές, εργολάβους έργων, δημοτικούς υπαλλήλους για παροχή υπηρεσιών κ.ά., για τα οποία δεν υπάρχουν τα αντίστοιχα παραστατικά πληρωμής, ενώ ο ίδιος απέρριψε εντάλματα που εκδόθηκαν κατά τα επόμενη έτη.
Στην αγόρευσή του, ο εισαγγελέας της έδρας περιέγραψε τις «ειδικές εντολές» ως διαδικασία που ήταν κανόνας στον δήμο και ακολουθείτο τουλάχιστον από το 1983, δηλαδή πολύ πριν αναλάβει ο Β. Παπαγεωργόπουλος. «Οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραδέχθηκαν ότι ήταν μία διαδικασία “συστηματική”, “εξωθεσμική”, “παράτυπη” και “παράνομη”. Δεν ήταν εφεύρημα του δημάρχου ή του αντιδημάρχου» ανέφερε.
Αντίθετα με το πόρισμα του επιθεωρητή, ο εισαγγελέας δέχθηκε ότι το πραγματικό ταμειακό έλλειμμα ανέρχεται σε 111.000 ευρώ, αλλά, πρόσθεσε ότι από την αποδεικτική διαδικασία δεν προέκυψε ζημιά ή έλλειμμα στην περιουσία του δήμου. Επικαλούμενος τις καταθέσεις μαρτύρων, υποστήριξε ότι επρόκειτο για έργα ή υπηρεσίες που περατώθηκαν και τα ποσά καταβλήθηκαν, ενώ δεν υπέστη ζημιά ο δήμος.
Χαρακτηριστικές είναι -σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση- οι καταθέσεις του νυν δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος παραδέχθηκε μεν ότι υπήρχε «παρατυπία», αλλά σημείωσε πως «δεν έχουμε στοιχεία ότι δεν έγιναν τα έργα», καθώς και του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών, Χασδάι Καπόν, που τόνισε πως δεν υπήρχαν «διπλοπληρωμές ή υπεξαιρέσεις ποσών», αλλά «ούτε ηθελημένη πρόκληση ζημιάς».
Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής και της υπεράσπισης θα ανακοινωθεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου, πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες.