Βόμβα” χαρακτηρίζεται απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης
«Μαχαιριά» σε χιλιάδες δικαιούχους, οι ιδιοκτησίες των οποίων έχουν απαλλοτριωθεί αναγκαστικά για την εκτέλεση μεγάλων έργων, σε Ηράκλειο και Λασίθι, αποτελεί η απόφαση που εξέδωσε το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης σε απαλλοτρίωση για τον Αποσελέμη.
Το δικαστήριο «ψαλίδισε» 60% το ποσό της αποζημίωσης που είχε οριστεί πριν από περίπου μία επταετία ως προσωρινή τιμή μονάδας. Αυτό σημαίνει ότι τόσα χρόνια μετά, καλούνται να επιστρέψουν χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να βρεθούν στην ….φυλακή.
Η απόφαση αυτή «έσκασε» σαν βόμβα στον δικηγορικό κόσμο του Ηρακλείου ενώ ήδη επικρατεί αναβρασμός σε χιλιάδες δικαιούχους απαλλοτριωμένων εκτάσεων στους δύο νομούς.
Επί της ουσίας …τα όργανα είχαν αρχίσει προ τριετίας όταν άρχισαν να εκδίδονται οι πρώτες αποφάσεις οριστικής τιμής σύμφωνα με τις οποίες ιδιοκτήτες κλήθηκαν να επιστρέψουν έως και το 50% της αποζημίωσης (σε ορισμένες περιπτώσεις και πάνω του 50%) που είχαν εισπράξει με βάση την προσωρινή τιμή μονάδας, όταν τα οικονομικά δεδομένα ήταν εντελώς διαφορετικά.
Επρόκειτο για απαλλοτριώσεις που συντελέστηκαν κυρίως από το 2004 έως το 2007 για ολυμπιακά έργα, κόμβους, οδικά δίκτυα. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης “τριάρι” διαμερίσματος, το οποίο απαλλοτριώθηκε για την εκτέλεση του κόμβου Παπαναστασίου, από τις 90.000 ευρώ της αποζημίωσης, κλήθηκε να επιστρέψει 40.000 ευρώ.
Το προσεχές διάστημα αναμένεται να συζητηθούν στο Εφετείο μεγάλες υποθέσεις απαλλοτριώσεων όπως αυτή του φράγματος Πλακιώτισσας όπου μιλάμε για 1200 δικαιούχους. Υποθέσεις που έπρεπε να είχαν συζητηθεί πολύ καιρό πριν, όμως φθάσαμε να συζητούνται δέκα χρόνια μετά εξαιτίας του φόρτου που είχε το Εφετείο Χανίων, της πολύμηνης αποχής των δικηγόρων για την επανίδρυση του Εφετείου Ανατολικής Κρήτης και της μεταφοράς των υποθέσεων αυτών από το Εφετείο Χανίων στο Εφετείο Ηρακλείου. Νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει πίεση ώστε να αποδοθεί μία δίκαιη ερμηνεία ως προς τον πραγματικά κρίσιμο χρόνο της απαλλοτρίωσης στην επίμαχη συνταγματική διάταξη. Όπως υπογραμμίζουν δικηγόροι, είναι άδικο να αναφέρεται κατά κόρον ως δικαιολογία της απόφασης ότι λόγω κρίσης έχουν υποτιμηθεί οι αξίες των ακινήτων και να κρίνουν τιμές με τα σημερινά δεδομένα όταν οι απαλλοτριώσεις συντελέστηκαν χρόνια πριν. Από την άλλη διερωτώνται: και πού θα τα βρουν τα λεφτά για να τα επιστρέψουν;
Από την άλλη, σε πιο πρόσφατες απαλλοτριώσεις που συντελέστηκαν μέσα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διάγουμε, η τιμή προσωρινής μονάδας που δόθηκε ήταν πολύ χαμηλότερη σε σχέση με απαλλοτριώσεις προηγούμενων ετών. Ακόμα και “φιλέτα” αποζημιώθηκαν στη μισή τιμή ή και πιο κάτω. Οι δικαιούχοι αυτών των ακινήτων περιμένουν πώς και πώς το Εφετείο, ελπίζοντας ότι με την οριστική τιμή μονάδας θα υπάρξει μία αποκατάσταση της αδικίας που υπέστησαν. Βλέποντας όμως ποια είναι τα νέα δεδομένα, πολλοί είναι εκείνοι που έχουν αποκαρδιωθεί αφού όπως υποστηρίζουν, δεν ξέρουν πού να στραφούν για να βρουν το δίκιο τους. «Μας πήραν τις περιουσίες με το έτσι θέλω, μας αποζημίωσαν με τα λιγότερα, κάποιοι έχουμε καταστραφεί επαγγελματικά, άλλοι έχουν μείνει χωρίς σπίτια, και αντί να έρθει το Εφετείο να διορθώσει αυτήν την αδικία, θα φοβόμαστε και τα χειρότερα;».
Το χειρότερο είναι ότι, με βάση τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στην διάθεση μας, ήδη έχουν αποσταλεί τα πρώτα έγγραφα τα οποία ζητούν την βεβαίωση των ποσών στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Για το θέμα αναμένεται να συνεδριάσει η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την άμεση ενεργοποίηση βουλευτών, Περιφέρειας και Δήμων καθώς η κατάσταση αυτή, όπως λένε, θα έχει φοβερό κοινωνικό αντίκτυπο.