Με την υπ’ αρίθμ. 35/2018 απόφαση του 1ου Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου έγινε δεκτή, εν μέρει, η αγωγή του Ροδίτη ολυμπιονίκη του στίβου κ. Μιχαήλ Σεΐτη, ο οποίος υπέστη ακρωτηριασμό του δεξιού κάτω άκρου του, εξαιτίας της εγκληματικής αδιαφορίας των αρμοδίων για τη λήψη μέτρων ασφαλείας στη λαϊκή αγορά, με αποτέλεσμα να εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα.
Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή, κατά το μέρος που στρέφεται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και έκανε δεκτή την αγωγή κατά το μέρος που στρέφεται κατά του Δήμου Ρόδου
Αναγνωρίζει την υποχρέωση του Δήμου Ρόδου να καταβάλει στον ενάγοντα, νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής (17.4.2015) έως την εξόφληση, το συνολικό ποσό των 37.600 ευρώ.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», την 20-6-2013 και ώρα 05.25π.μ. περίπου, οδηγώντας δίκυκλη μοτοσυκλέτα, ο αθλητής εκινείτο επί της οδού Βύρωνος στην πόλη της Ρόδου.
Επί της ως άνω οδού εκινείτο κανονικά και με μικρή ταχύτητα και στο άκρο δεξιό του ρεύματος, που οδηγεί προς το στάδιο του Διαγόρα.
Κατά την χρονική εκείνη στιγμή επικρατούσε ακόμη σκοτάδι, και ο δημοτικός φωτισμός ήταν ανεπαρκής, καθώς στο ύψος του σταδίου του Διαγόρα, η οδός Βύρωνος έχει εκατέρωθεν δένδρα σε πυκνή στοίχιση, με πυκνό φύλλωμα, που συγκλίνουν σε φυσική σκέπη, δημιουργώντας αλέα και εμποδίζοντας το ανεπαρκές ήδη τεχνητό φως από τις κολώνες δημοτικού φωτισμού, να διέλθει.
Λίγα μέτρα πριν το στάδιο του Διαγόρα και καθώς εισερχόταν στην αλέα, λόγω σκότους και έλλειψης τεχνητού φωτισμού και παράλειψης προειδοποιητικής σήμανσης, που να απαγορεύει την διέλευση των οδηγών και να σηματοδοτεί την λειτουργία υπαίθριας λαϊκής αγοράς, αντιλήφθηκε την τελευταία στιγμή τον σκοτεινό όγκο ενός πάγκου υπαίθριας λαϊκής αγοράς να ανακόπτει την πορεία του, καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος του ρεύματος πορείας του.
Αμέσως τροχοπέδησε και επεχείρησε προς τα αριστερά αποφευκτικό ελιγμό, πλην, όμως, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος- από σκουπίδια και σάπια φρούτα, τα οποία προέρχονταν από τους παραγωγούς, οι οποίοι έστηναν τους πάγκους και μετέφεραν τα εμπορεύματα- δεν μπόρεσε να αποφύγει την σύγκρουση και προσέκρουσε όλως ελαφρά στην γωνία του πρώτου πάγκου, με αποτέλεσμα, λόγω της πρόσκρουσης και της ολισθηρότητας του οδοστρώματος, να απολέσει πλήρως τον έλεγχο της δίκυκλης μοτοσυκλέτας, και κινούμενος εκτός ελέγχου πλέον να επιπέσει με την δεξιά πλευρά της δίκυκλης μοτοσυκλέτας στον δεύτερο κατά σειρά πάγκο, και τότε αυτή να ανατραπεί και να συρθεί στο ολισθηρό οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ατελώς το δεξί του πόδι και αιμόφυρτος να καταλήξει στο οδόστρωμα.
Αμέσως μετά το ατύχημα και ενώ ψυχορραγούσε αιμόφυρτος στο οδόστρωμα, όπως επισημαίνεται στην αγωγή, οι παραγωγοί, που βρίσκονταν στο σημείο, αντί να προστρέξουν σε βοήθειά του ή να ειδοποιήσουν το ΕΚΑΒ έσπευσαν να ξεπλύνουν τους πάγκους από τα αίματα προς αποφυγή των ευθυνών τους.
Με υπεράνθρωπη προσπάθεια και παρά τους αφόρητους πόνους, κατάφερε να διατηρήσει τις αισθήσεις του και κάλεσε από το κινητό του τηλέφωνο μόνος του το ΕΚΑΒ. Οι ιατροί διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί ατελή ακρωτηριασμό δεξιάς κνήμης.
Εισήχθη άμεσα στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική αποκατάσταση του κατάγματος με εξωτερική οστεοσύνθεση.
Παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών, λόγω ελλιπούς αιμάτωσης το δεξιό πόδι εκρίθη μη βιώσιμο και την 25-6-2013 οδηγήθηκε εκ νέου στο χειρουργείο και υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του δεξιού κάτω άκρου στο ύψος του 1ου τριτημορίου της κνήμης.
Ο ενάγων ισχυρίστηκε ότι αποκλειστικά υπαίτιος, του ατυχήματος είναι ο Δήμος Ρόδου, ο οποίος ως αρμόδιος για τη συντήρηση, ρύθμιση της κυκλοφορίας και ασφαλή κυκλοφορία των πολιτών στις δημοτικές οδούς παρέλειψε να λάβει τα αναγκαία μέτρα προειδοποίησης με κάθετη και οριζόντια σήμανση για τα εμπόδια επί κοινόχρηστου πράγματος καίτοι ο ίδιος επέτρεψε την κατάληψή του.
Περαιτέρω, υποστήριξε ότι, παρέλειψε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την απομάκρυνση των κινδύνων από τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς (πλημμελής τεχνητός φωτισμός, ολισθηρότητα οδοστρώματος λόγω απορριμμάτων από την λειτουργία της) ενώ τέλος παρέλειψε να εκδώσει αποφάσεις για τη λήψη μέτρων ασφαλείας κατά τη λειτουργία των υπαίθριων λαϊκών αγορών καίτοι ήταν υπεύθυνος για την εν γένει λειτουργία των λαϊκών αγορών.
Ο Δήμος Ρόδου, υποστήριξε ότι για το παραπάνω ατύχημα αποκλειστικά υπεύθυνος άλλως συνυπαίτιος σε ποσοστό 99%, είναι ο ενάγων, ο οποίος εκινείτο με μεγάλη ταχύτητα και τελούσε σε κατάσταση μέθης με αποτέλεσμα να μην δει τους πάγκους της λαϊκής αγοράς.
Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχε καμία σήμανση που να προειδοποιεί για τη λειτουργία λαϊκής αγοράς στη συγκεκριμένη οδό, λαμβανομένου υπόψη και του μη επαρκούς ηλεκτροφωτισμού, ούτε είχαν τοποθετηθεί μεταλλικά εμπόδια για να αποτρέψουν τη διέλευσή του, ενώ αν είχαν ληφθεί τα εν λόγω προληπτικά μέτρα θα ήταν ικανά να ανακόψουν μέρος έστω της ορμής της μηχανής του ενάγοντος και, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, να αποτραπούν ή τουλάχιστον μετριασθούν οι σωματικές του βλάβες.
Εκρινε παραπέρα ότι ο ενάγων δεν προέβη σε καμία ενέργεια προκειμένου να τροχοπεδήσει έγκαιρα και να αποφύγει τη σύγκρουση με τον πρώτο πάγκο.
Θεωρεί παραπέρα ότι συνυπαίτιος του ατυχήματος σε ποσοστό 80% είναι ο ενάγων, ο οποίος ενώ επέστρεφε από τη βραδινή του εργασία στην οικία του, οδηγώντας την προαναφερθείσα μοτοσυκλέτα, καθώς ήταν υπό την επίδραση οινοπνεύματος, αφού το αίμα του περιείχε οινόπνευμα σε ποσοστό ογδόντα δύο εκατοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο αίματος.
Ως συνήγορος του κ. Σεΐτη παρέστη η δικηγόρος κ. Βασιλική Μπαφατάκη.
Το Ελληνικό Δημόσιο εκπροσωπήθηκε από την νομικό σύμβουλο του κράτους κ. Θεοδώρα Ευταξία, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου από τον κ. Γ. Φιλιππάκο και ο Δήμος Ρόδος, δια του κ. Δημητρίου Σαλαμαστράκη.