Ποιους αφορά και πώς θα ειδοποιηθούν
Ακόμη και με τον οριακό του προϋπολογισμό, το ΕΣΥ θα επιβιώσει και το 2018, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος εξήγησε πώς θα γίνει η διαγραφή χρεών συνολικού ύψους 28 εκατομμυρίων ευρώ, που χρωστούν στην εφορία φορολογούμενοι ως οφειλές από νοσήλια που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν.
Όλοι οι οφειλέτες για τους οποίους θα γίνει διαγραφή του χρέους τους από την εφορία θα λάβουν έγγραφη ειδοποίηση.
Η διαγραφή αφορά ανασφάλιστους, με βεβαιωμένα χρέη στην εφορία για υπηρεσίες υγείας. Η ενημέρωση θα γίνει μόλις έχει κλείσει η διαδικασία διαγραφής του χρέους στην εφορία.
«Η ρύθμιση νομοθετήθηκε, η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, αλλά καθυστερεί λίγο γιατί δεν ήταν τόσο εύκολη τεχνικά όσο φαινόταν στην αρχή» τονίζει ο κ. Ξανθός σχετικά.
Όπως λέει ακόμη ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως το 2017 «συνταγογραφήθηκαν μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ 840.000 ανασφάλιστοι για φάρμακα αξίας 165 εκατ. ευρώ. Πολλοί από αυτούς εξετάστηκαν στις δημόσιες δομές, έκαναν διαγνωστικές πράξεις, νοσηλεύτηκαν ή πήραν ακριβές θεραπείες απολύτως δωρεάν».
3.500 προσλήψεις στο χώρο της Υγείας – Τι θα γίνει με τους επικουρικούς γιατρούς
Μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί η προκήρυξη που αφορά περίπου 2000 νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό ενώ θα προχωρήσουν οι κρίσεις για 1260 γιατρούς και η προκήρυξη για άλλες 1500 θέσεις στον τομέα της Υγείας, που θα γίνει με το νέο σύστημα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό. Παραδέχεται πως η κριτική για αργούς ρυθμούς στις προσλήψεις, είναι ακριβής και επισημαίνει ότι «δυστυχώς αυτοί είναι οι ρυθμοί του Κράτους και της υπηρεσιακής γραφειοκρατίας».
Για τους επικουρικούς γιατρούς τονίζει ότι δεν μπορούν να γίνουν αορίστου χρόνου.
Η θητεία τους παρατάθηκε μέχρι και το τέλος του 2018 αλλά οι συμβάσεις τους δεν μπορούν γίνουν αορίστου χρόνου. Η δυνατότητα μονιμοποίησης των επικουρικών γιατρών υπάρχει, όπως αναφέρει ο κ. Ξανθός και «μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη διεκδίκηση μιας θέσης από τις 2760 που έχουμε μέχρι σήμερα προκηρύξει ή πρόκειται να προκηρύξουμε μέσα στο 2018».
Για την Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας «δεν έχουμε καμιά δυσκολία να παραδεχθούμε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), αλλά είναι ο πρώτος νόμος για την ΠΦΥ και τον οικογενειακό γιατρό που δεν έμεινε στα χαρτιά αλλά , αντίθετα, 6 μήνες μετά την ψήφιση του υλοποιείται με αργά αλλά σταθερά βήματα» υποστηρίζει ο Ανδρέας Ξανθός. Όπως εκτιμά, θα ανοίξουν 100 ΤΟΜΥ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2018 και κρίνει ως πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 80% των γιατρών που έχουν επιλεγεί για τη στελέχωση τους, είναι κάτω των 40 ετών.