Ποινή κάθειρξης 8 ετών και χρηματική ποινή 5.000 ευρώ επέβαλε χθες το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου στον 41χρονο Ροδίτη Δ. Τ. του Ε. και στον Ν. Κ. του Π. 53 ετών, κάτοικο Καλύμνου, που κρίθηκαν ένοχοι για κατοχή ναρκωτικών και για ηθική αυτουργία σε κατοχή ναρκωτικών, αντίστοιχα.
Το δικαστήριο έκρινε αθώους τους συγκατηγορούμενούς τους, υπηκόους Αλβανίας Q. B. του S. 26 ετών, κάτοικο Ζηπαρίου και G. D. του N. 30 ετών κάτοικο Κω και αθώο λόγω αμφιβολιών τον γιο του 53χρονου, Π. Κ. του Ν. 25 ετών.
Η υπόθεση, μονοπώλησε και χθες την συνεδρίαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου και κέντρισε το ενδιαφέρον των παριστάμενων στη δίκη εξαιτίας των καταγγελιών, που συνοδεύονταν από στοιχεία και ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης των τριών πρώτων κατηγορούμενων και συγκεκριμένα του 41χρονου Ροδίτη και των δύο Αλβανών, κ.κ. Παναγιώτη Αβρίθη και Κώστα Ασλάνη, ότι η συγκεκριμένη δικογραφία «στήθηκε» από αστυνομικούς στην Κω.
Πέραν των ισχυρισμών, που ανέπτυξαν την Τετάρτη κατά την πρώτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας ότι η ανακριτική διείσδυση, που έγινε για την σύλληψη των κατηγορουμένων ήταν παράνομη καθώς δεν τηρήθηκε η διαδικασία της έκδοσης βουλεύματος ή διάταξης για να εμπλακούν σε άδικες πράξεις αστυνομικοί που παρίσταναν τους αγοραστές κάνναβης χθες επικαλέστηκαν στοιχεία από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των κατηγορουμένων.
Με βάση τα όσα υποστήριξαν με επίκληση των στοιχείων από την άρση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης και κατά την εξέταση των μαρτύρων κατηγορίας αστυνομικών, τελέστηκαν κατά την διάρκεια της επιχείρησης, που έλαβε την κωδική ονομασία «Βαγγέλης», αδικήματα από πλευράς των διωκτικών αρχών.
Ενδεικτικά και μόνο, υποστήριξαν ότι αξιωματικός της ΕΛΑΣ, που υποστήριξε ότι συμμετείχε σε παρακολούθηση του 41χρονου, με την άφιξή του στην Κω δεν ήταν καν στο νησί αλλά στην Κάλυμνο!
Αμφισβητήθηκε γενικώς η αξιοπιστία των καταθέσεων αστυνομικών, ενώ υποστήριξαν ότι οι δύο Αλβανοί δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση. Μάλιστα μάρτυρας εργοδότης του πρώτου Αλβανού υποστήριξε σε κατάθεσή του ότι την ημέρα και την ώρα που φέρεται να έλαβε χώρα η αγοραπωλησία των ναρκωτικών εκείνος εργαζόταν ως σερβιτόρος στην επιχείρησή του.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», τον Φεβρουάριο του 2017 συνελήφθησαν στην Κω ο Π. Κ. του Ν. 25 ετών και ο πατέρας του Ν. Κ. του Π. 53 ετών, κάτοικοι Καλύμνου, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν ξεχωριστά εντάλματα σύλληψης της Ανακρίτριας Κω.
Προσωρινά κρατούμενοι στην ίδια υπόθεση είχαν κριθεί 10 ημέρες ενωρίτερα ο 41χρονος κάτοικος Ρόδου Δ. Τ. του Ε., που διαμένει προσωρινά σε ξενοδοχείο της Κω και οι Αλβανοί Q. B. του S. 26 ετών, κάτοικος Ζηπαρίου και G. D. του N. 30 ετών κάτοικος Κω.
Με την συμμετοχή αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Κω και της ΟΠΚΕ οργανώθηκε επιχείρηση για την αγορά ενός κιλού κάνναβης από έναν Αλβανό, που τους συστήθηκε με το όνομα «Γιάννης».
Οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι ο 53χρονος Καλύμνιος ήταν εκείνος που έδωσε την πληροφορία για την συνδιαλλαγή και βοήθησε την επιχείρηση διότι ο γιος του είχε μπλέξει με τα ναρκωτικά.
Εν πάση περιπτώσει δύο αστυνομικοί, παριστάνοντας τους αγοραστές, φέρονται να συνάντησαν τον 41χρονο στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του και να συμφώνησαν για την αγορά της προαναφερόμενης ποσότητας κάνναβης έναντι χρηματικού ποσού ύψους 5.000 ευρώ.
Ο 41χρονος ζήτησε από τους αστυνομικούς να περιμένουν προκειμένου να παραλάβει τα ναρκωτικά από τον «Γιάννη». Ακολούθως φέρεται να μετέβη πεζός στην οδό Μανδηλαρά και να συνάντησε τους δύο Αλβανούς. Ο 41χρονος μετέβη σε ένα χωράφι, ανέλαβε ένα κουτί και επέστρεψε στο ξενοδοχείο.
Στο κουτί υπήρχε ποσότητα κάνναβης βάρους 1.073 γραμμαρίων. Όταν την παρέδωσε στους αστυνομικούς συνελήφθη.
Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε και ένα κινητό τηλέφωνο.
Το βράδυ της 10ης Φεβρουαρίου 2017 οι αστυνομικοί εντόπισαν τον δεύτερο σε καφετέρια στο Ζηπάρι και τον συνέλαβαν, ενώ κατάσχεσαν το κινητό του τηλέφωνο.
Σε έρευνα, παρουσία δικαστικού λειτουργού, που ακολούθησε στην οικία του βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 4.050 ευρώ.
Λίγη ώρα αργότερα συνέλαβαν και τον τρίτο στην οικία του στην οδό Μανδηλαρά και κατέσχεσαν ομοίως το κινητό του τηλέφωνο.
Από την έρευνα προέκυψε ότι οι δύο Καλύμνιοι, πατέρας και γιος ήταν εκείνοι που μεσολάβησαν μεταξύ των αστυνομικών και του Ροδίτη προκειμένου να προχωρήσει η αγοραπωλησία των ναρκωτικών.
Προέκυψε από την ακροαματική διαδικασία ότι ο 53χρονος ήταν εκείνος που ενέπλεξε στην υπόθεση τον 41χρονο Ροδίτη ο οποίος στην απολογία του υποστήριξε ότι του είχε υποσχεθεί ότι θα του έβρισκε δουλειά στην Κω σε ελαιοχρωματισμό ξενοδοχείου στον Κέφαλο, ότι του δάνεισε 50 ευρώ για να εκδώσει τα εισιτήρια για την μετάβαση του στο νησί με την σύντροφο του, ότι του βρήκε ξενοδοχείο για να διαμείνουν κι όταν τελικά διαπίστωσε ότι δεν θα δούλευε όπως του είχε υποσχεθεί και δεν είχε χρήματα για να πληρώσει την διαμονή του αλλά και οφειλές του στη Ρόδο, δέχτηκε μετά από πιέσεις του να μεταφέρει τα ναρκωτικά από έναν ελαιώνα απέναντι από την οικία του 53χρονου στο δωμάτιο του ξενοδοχείου, που βρισκόταν 500 μέτρα από την «καβάτζα» και να τα παραδώσει στους υποτιθέμενους αγοραστές, που δεν ήταν άλλοι από τους αστυνομικούς με τους οποίους συνεργαζόταν ως πληροφοριοδότης!!
Τον 53χρονο και τον γιο του εκπροσώπησε ο δικηγόρος κ. Βασίλης Δίκαρος.