Κοινού ενδιαφέροντος θέματα με την Ελλάδα θέλουν να προωθήσουν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές στη διάρκεια της βουλγαρικής προεδρίας, όπως είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δ. Βαλκανίων, η προστασία των εξωτερικών συνόρων, η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και η μείωση των ανισοτήτων, σύμφωνα με δηλώσεις που δημοσιεύει στο twitter το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
“Ελπίζουμε ότι η προεδρία μας θα λειτουργήσει ως πολιτικός καταλύτης στην ενταξιακή διαδικασία των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ”, δήλωσε ο Αντρέι Κοβάτσεβ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, τονίζοντας ότι “στην πρώτη της προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Βουλγαρία θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει την ευρωπαϊκή ενότητα και να ενισχύσει τη συνεργασία στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος”.
“Το Brexit αναμφίβολα θα ρίξει βαριά σκιά στην προεδρία, είπε ό Σβετοσλάβ Μαλίνοβ, υπενθυμίζοντας ότι η βουλγαρική προεδρία γίνεται έξι μήνες νωρίτερα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο αποφάσισε να αποσυρθεί από τη δική του προεδρία. Εξέφρασε επίσης την προσδοκία ότι “θα ληφθούν με επιτυχία μία – δύο πρωτοβουλίες που δεν περιλαμβάνονταν στην ευρωπαϊκή ατζέντα”.
Ο Σεργκέι Στανίσεφ του κόμματος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών επεσήμανε ότι “μόνον χειροπιαστά αποτελέσματα σε βασικές προτεραιότητες για τους Ευρωπαίους πολίτες μπορούν να επανοικοδομήσουν την εμπιστοσύνη για μια ενωμένη Ευρώπη. Αναφερόμενος στο επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (που ξεκινά από το 2021 αλλά οι διαπραγματεύσεις ήδη αρχίζουν) είπε ότι “δεν πρέπει να καταλήξει σε λιγότερα χρήματα, για τις πολιτικές σύγκλισης που αποσκοπούν στη μείωση του χάσματος διαβίωσης στην ΕΕ”.
“Μια άλλη πρόκληση”, σημείωσε, “είναι η μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην ΕΕ. Τα κράτη-μέλη πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία και να γίνει η αλληλεγγύη πράξη”.
“Η Προεδρία της Βουλγαρίας πρέπει να δείξει υπεύθυνη στάση στα σημαντικά θέματα της μετανάστευσης, της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και στη μεγάλη ανισότητα εισοδημάτων και επιπέδου διαβίωσης, μεταξύ της Ανατολικής και της Δυτικής Ευρώπης”, είπε ο Ανγκελ Ντζαμπάζκι, του Κόμματος Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, προσθέτοντας ότι “μπορούμε να ενσωματώσουμε περισσότερες χώρες για μεγαλύτερη αντίσταση στην πολιτική διαχωρισμού, πυρήνα-περιφέρειας”.
Η Φίλιτς Χιουσμένοβα του κόμματος των Φιλελευθέρων είπε ότι το κόμμα της “προωθεί την συμπερίληψη των Δυτικών Βαλκανίων στην ατζέντα της Προεδρίας” και πρόσθεσε ότι “η Ευρώπη της συναίνεσης, της ανταγωνιστικότητας και της συνοχής είναι θέματα τα οποία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες για κοινή διαχείριση των κοινών προκλήσεων και ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην ΕΕ”.