Η 53χρονη γυναίκα είναι άνεργη και καρκινοπαθής και χρωστούσε €86.000, από τα οποία θα αποπληρώσει τις €32.000 σε διάστημα 20 ετών
Δεν πίστευε στα αυτιά του, ένα ζευγάρι δανειοληπτών, ακούγοντας την απόφαση Ειρηνοδικείου, που το απάλλαξε από υπέρογκα τραπεζικά χρέη.
«Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Πραγματικά κλάψαμε όταν ακούσαμε την απόφαση, πλέον μπορούμε και πάλι να ζήσουμε. Νιώθουμε ανακουφισμένοι και δικαιωμένοι» θα πει στο protothema.gr το ζευγάρι δανειοληπτών που πέτυχε ευνοϊκή ρύθμιση στα χρέη του.
Η γυναίκα 53 ετών και ο άνδρας 55 ετών, είχαν φθάσει να χρωστούν 56.000 ευρώ ο άνδρας και 86.000 ευρώ η γυναίκα η οποία διατηρεί και ένα σπίτι. Η δανειολήπτρια είναι άνεργη από τον Ιούνιο του 2015 χωρίς επίδομα από τον ΟΑΕΔ, ενώ ο σύζυγός της εργάζεται ως αποθηκάριος με αποδοχές 1.420 ευρώ μηνιαίως.
Μάλιστα το ζευγάρι καταβάλει ενοίκιο ύψους 500 ευρώ μηνιαίως. Όπως είπε στο protothema.gr η Άννα Κορσάνου, η δικηγόρος που χειρίστηκε την υπόθεσή τους, το ζευγάρι αναγκάστηκε να πάρει δάνεια λόγω σοβαρότατου προβλήματος υγείας, καθώς η γυναίκα εμφάνισε καρκίνο στο παχύ έντερο.
Οι εξετάσεις, τα φάρμακα και οι χημειοθεραπείες ήθελαν πάρα πολλά χρήματα που το ζευγάρι δεν μπορούσε να διαθέσει και κατέφυγε στη λύση του τραπεζικού δανεισμού.
«Λαμβάνοντας υπ όψιν του τα ανωτέρω, το Δικαστήριο αποφάσισε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις υπαγωγής τους στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 3869/2010 και όρισε να καταβάλουν πολύ χαμηλές δόσεις μηνιαίως. Θα καταβάλλουν δηλαδή το ποσό των 50 ευρώ ο καθένας μηνιαίως για διάστημα 5 ετών και θα διασώσουν στη συνέχεια το μοναδικό ακίνητο που ανήκει στη δανειολήπτρια με καταβολές μόλις 160 ευρώ για 15 χρόνια. Δηλαδή ο δανειολήπτης από 55.000 ευρώ χρέος θα πληρώσει 3.000 ευρώ και η γυναίκα του από 86.000 ευρώ χρέος θα πληρώσει 32.000 ευρώ και γλιτώνει και το σπίτι της.
Τα Ειρηνοδικεία εξακολουθούν να προστατεύουν τις ευπαθείς οικονομικά ομάδες δανειοληπτών που αποδεικνύουν την οικονομική τους αδυναμία εκδίδοντας αποφάσεις με υψηλές διαγραφές χρεών ακόμα και τώρα που είναι γεγονός ότι η πλειοψηφία πλέον των αποφάσεων είναι απορριπτικές» τονίζει η κυρία Κορσάνου.